به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم، در حالی که آمریکا خود را برای انتخابات ریاست جمهوری در ۵ نوامبر (۱۵ آبان) آماده میکند، بسیاری از کشورها از جمله جمهوری آذربایجان، نتیجه این انتخابات را با دقت دنبال میکنند. این سؤال مطرح میشود که آیا «الهام علیاف» رئیسجمهور آذربایجان، مایل است «دونالد ترامپ» نامزد جمهوری خواهان، در این انتخابات پیروز شود؟
به احتمال زیاد پاسخ مثبت است. در اینجا به برخی از دلایل احتمالی این تمایل اشاره میکنیم.
تمجید علیاف از ترامپ و بیان تلویحی حمایت از او
با وجود اینکه «الهام علیاف» اخیراً اعلام کرده که به دلیل «ملاحظات سیاسی» نمیتواند به طور مستقیم از نامزد خاصی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا حمایت کند، اما با تمجید از ترامپ، به طور تلویحی از پیروزی وی در انتخابات حمایت کرده است.
علیاف در جریان پاسخ به سؤالات در یک رویداد در شوشا در ماه ژوئیه گفت که پیروزی هر یک از نامزدها در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا «برای تمام جهان اهمیت ویژهای دارد.»
وی افزود که سرنوشت بسیاری از ملتها و کشورها «تا حد زیادی» به «تصمیمات رهبر» آمریکا بستگی دارد.
علیاف گفت: «به نظر من، یکی از مهمترین نکاتی که رئیسجمهور ترامپ در کارزار انتخاباتی خود مطرح کرده، این است که در دوران وی هیچ جنگی رخ نخواهد داد. در دوران ریاست جمهوری وی، آمریکا هیچ جنگی را آغاز نکرد و ویتنام، کره، یوگسلاوی، افغانستان، لیبی، عراق، سوریه و غیره تکرار نشد. بله، در این دوره هیچیک از اینها اتفاق نیفتاد. احتمالاً ارزش دارد که به این موضوع با احترام زیادی نگاه کنیم.»
این اظهارات علیاف، به عنوان حمایت تلویحی وی از ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا تفسیر شده است.
تماس مستقیم و تمجید: نشانههای حمایت علیاف از ترامپ
شواهد متعددی نشان میدهد که رئیسجمهور آذربایجان، در انتخابات پیش روی ریاست جمهوری آمریکا، از «دونالد ترامپ»، نامزد جمهوری خواهان، حمایت میکند.
تماس مستقیم: دونالد ترامپ اولین رئیسجمهور آمریکا بود که علیاف پس از پیروزی در انتخابات ۲۰۱۶، به طور مستقیم با وی تماس تلفنی گرفت و به وی تبریک گفت.
پست در شبکه اجتماعی ایکس: علیاف در ۱۴ ژوئیه در صفحه خود در شبکه اجتماعی ایکس، سوء قصد به جان ترامپ را محکوم و آن را «خشونت سیاسی» نامید. وی در این پست، دو بار از ترامپ با عنوان «رئیسجمهور آمریکا» یاد کرد و از کلمه «سابق» استفاده نکرد. این یک روند در شبکههای اجتماعی است و طرفداران ترامپ و کسانی که از ایدئولوژی وی حمایت میکنند، هنوز هم او را «آقای رئیسجمهور» خطاب میکنند.
تمجید از ترامپ: علیاف در جریان پاسخ به سؤالات در یک رویداد در شوشا در ماه ژوئیه، با تمجید از ترامپ و یادآوری اینکه در دوران ریاست جمهوری وی آمریکا هیچ جنگی را آغاز نکرد، به طور تلویحی از پیروزی وی در انتخابات حمایت کرد.
خانواده آغالاروف و ارتباط آنها با ترامپ و علیاف
برخی ریشه روابط گرم «الهام علیاف»، رئیسجمهور آذربایجان و «دونالد ترامپ»، نامزد جمهوری خواهان در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را در روابط تجاری «آراز آغالاروف»، پدر همسر سابق دختر علیاف، با ترامپ و خانوادهاش میدانند.
آراز آغالاروف: در سالهای مختلف، به عنوان یک غول املاک و مستغلات در روسیه، در فهرست «۱۰۰ میلیاردر ثروتمند جهان» مجله فوربز قرار گرفته است.
ازدواج لیلا علیاف و امین آغالاروف: «لیلا علیاف»، دختر الهام علیاف، در سال ۲۰۰۶ با «امین آغالاروف»، پسر آراز آغالاروف، ازدواج کرد. این ازدواج بعدها به طلاق انجامید.
رابطه امین آغالاروف با ترامپ: روابط امین آغالاروف، خواننده و تاجر روس با تبار آذربایجانی، با ترامپ از سال ۲۰۱۳ و زمانی آغاز شد که پدرش، آراز آغالاروف، مسابقه «میس یونیورس» را به طور مشترک با ترامپ در مسکو برگزار کرد. پس از آن، شایعاتی مبنی بر مذاکره امین آغالاروف با ترامپ برای ساخت برج ترامپ در مسکو منتشر شد، اما این پروژه هرگز به مرحله اجرا نرسید.
دخالت روسیه در انتخابات آمریکا: در سالهای بعد، نام امین در یک رسوایی بزرگتر مطرح شد؛ نام پدر و پسر آغالاروف در مرکز تحقیقات درباره دخالت روسیه در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ آمریکا قرار گرفت. آنها این اتهامات را رد کردند.
به نظر میرسد که خانواده آغالاروف نقش مهمی در ایجاد و تقویت روابط میان علیاف و ترامپ داشتهاند.
معمای «برج ترامپ» در باکو
«برج ترامپ» در باکو، یک آسمانخراش است که در ابتدا قرار بود به عنوان یک هتل و ساختمان مسکونی لوکس فعالیت کند، اما ساخت آن سالها ناتمام مانده است.
مالکیت: اگرچه این برج نام «ترامپ» را یدک میکشد، اما شرکت «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور سابق آمریکا، به طور مستقیم مالک آن نیست و تنها از طریق یک قرارداد مجوز و برندسازی در این پروژه دخیل بوده است.
تغییر کاربری: به نوشته مجله «نیویورکر»، در سال ۲۰۰۸ قرار بود این ساختمان یک برج مسکونی مرتفع باشد، اما در سال ۲۰۱۲ این طرح تغییر کرد و تصمیم گرفته شد که این ساختمان به یک «هتل فوق لوکس» تبدیل شود. ارزش اولیه این پروژه که ۱۹۵ میلیون دلار بود، پس از این تغییرات افزایش یافت.
وعده ترامپ: دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۴ اعلام کرد که این هتل یک سال بعد افتتاح خواهد شد و یکی از «زیباترین ساختمانهای جهان» خواهد بود، اما این اتفاق نیفتاد.
انتقادها: پس از آنکه دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۵ نامزدی خود را برای ریاست جمهوری آمریکا اعلام کرد، در رسانههای معروف جهان به دلیل ساخت این ساختمان در باکو که بودجه آن به طور کامل مشخص نبود، مورد انتقاد قرار گرفت. همچنین، ادعاهایی مبنی بر اینکه این ساختمان برای پولشویی مقامات ردهبالای آذربایجان استفاده میشود، مطرح شد.
برداشته شدن نام ترامپ: یک سال پس از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سال ۲۰۱۶، نوشته «برج ترامپ» از روی این ساختمان برداشته شد.
بیتوجهی به حقوق بشر: وجه مشترک ترامپ و علیاف و عامل تمایل باکو به پیروزی وی
دولت جمهوری آذربایجان همواره به انتقادها درباره نقض حقوق بشر در این کشور واکنش تندی نشان داده و این اتهامات را رد کرده است.
رد گزارشهای بینالمللی: دولت آذربایجان همواره گزارشهای سازمانهایی مانند «خانه آزادی»، «شفافیت بینالملل» و «دیدهبان حقوق بشر» را «مغرضانه و بیاساس» خوانده است. «الچین امیربیگف»، نماینده ویژه رئیسجمهور آذربایجان، در مصاحبه با خبرنگاران گفته است: «من این اتهامات را نمیپذیرم، زیرا آنها مبتنی بر واقعیت نیستند.»
ترامپ و حقوق بشر:دونالد ترامپ، برخلاف اسلاف خود، توجه بسیار کمی به مسائل دموکراسی و حقوق بشر در جهان داشته و بیشتر بر مسائلی مانند مهاجرت، رقابت آزاد و کسبوکار مستقل در داخل آمریکا تمرکز کرده است. این موضوع میتواند یکی از دلایل تمایل «الهام علیاف»، رئیسجمهور آذربایجان، به پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا باشد.
ماده ۹۰۷ قانون آمریکا: توقف کمکهای نظامی به آذربایجان: در دوران ریاست جمهوری «جو بایدن»، ماده ۹۰۷ قانون آمریکا که کمکهای نظامی به آذربایجان را به دلیل نقض حقوق بشر در این کشور متوقف میکند، دوباره اعمال شد. این ماده در دوران ریاست جمهوری ترامپ و پیش از آن، معلق بود. این موضوع خشم باکو را برانگیخته است. الهام علیاف تصمیم آمریکا درباره ماده ۹۰۷ را به خروج پنتاگون از افغانستان ربط داده و گفته که آمریکا به دلیل نیاز به آذربایجان در جنگ افغانستان، این ماده را معلق کرده بود.
موضع ترامپ درباره ماده ۹۰۷: دونالد ترامپ هنوز درباره اینکه در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، این تحریم را دوباره لغو خواهد کرد یا خیر، اظهارنظری نکرده است؛ اما نوشتههای وی در شبکه اجتماعی «تروث» درباره ارمنیهای قرهباغ، برای بسیاری در آذربایجان غیرمنتظره بوده است. به نظر میرسد که علیاف امیدوار است که ترامپ در صورت پیروزی در انتخابات، موضع حمایتیتری از آذربایجان اتخاذ کند.
ترامپ، آرتساخ و انتخابات آمریکا: تلاش برای جلب حمایت ارامنه
با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، رقابت میان نامزدها و تلاش برای تخریب یکدیگر به اوج خود رسیده است. در این میان، «دونالد ترامپ»، نامزد جمهوری خواهان، در صفحه خود در شبکههای اجتماعی، «کامالا هریس»، نامزد دموکراتها را به بیتفاوتی در قبال اخراج ارمنیها از قرهباغ متهم کرده است.
ترامپ نوشته است: «کامالا هریس هیچ کاری برای ۱۲۰ هزار ارمنی مسیحی که به طور وحشتناک و اجباری از آرتساخ اخراج شدند، انجام نداد. اگر کامالا هریس رئیسجمهور آمریکا شود، مسیحیان در هیچ کجای جهان امنیت نخواهند داشت. اگر من رئیسجمهور شوم، از مسیحیانی که مورد آزار و اذیت قرار میگیرند، حمایت خواهم کرد، برای توقف خشونت و پاکسازی قومی تلاش خواهم کرد و میان ارمنستان و آذربایجان صلح ایجاد خواهم کرد.»
نکات قابلتوجه در اظهارات ترامپ: استفاده از نام آرتساخ؛ ترامپ به جای استفاده از نام قرهباغ، از نام آرتساخ استفاده کرده که مورد قبول ارمنیها است. ترامپ در این بیانیه، به طور مستقیم نامی از آذربایجان نبرده و تنها به «خشونت و پاکسازی قومی» اشاره کرده است.
هدف ترامپ: به نظر میرسد که ترامپ با این اظهارات، قصد دارد به جامعه ارمنی آمریکا نشان دهد که با کامالا هریس متفاوت است و از آنها حمایت میکند. وی با این اظهارات، به دنبال جلب آرای ارمنیها در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا است.
واکنش آذربایجان: دولت آذربایجان هنوز هیچ واکنشی به این اظهارات ترامپ نشان نداده است.
انتهای پیام/