آمریکا با اذعان به عدم تصمیم ایران برای ساخت سلاح هسته‌ای باز هم مدعی نگرانی شد

آمریکا با اذعان به عدم تصمیم ایران برای ساخت سلاح هسته‌ای باز هم مدعی نگرانی شد

به گزارش خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا، یک سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده آمریکا که نامش بیان نشده است، روز جمعه به وقت محلی در گفتگو با شبکه خبری ان بی سی نیوز آمریکا ادعا کرد که ایالات متحده آمریکا همچنان نگران فعالیت‌های هسته‌ای ایران است.

این سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ادعا کرد: «(جو بایدن) رئیس‌جمهور (آمریکا) به صراحت اعلام کرده است: ما متعهد هستیم که هرگز اجازه ندهیم ایران به سلاح هسته‌ای دست یابد و آماده‌ایم از همه مولفه های قدرت ملی برای اطمینان یافتن از این نتیجه استفاده کنیم.»

این مقام آمریکایی در عین حال اذعان کرد: ارزیابی جامعه اطلاعاتی ایالات متحده همچنان این است که ایران تصمیمی برای حرکت به سوی برنامه ساخت تسلیحات هسته ای نگرفته است.

این سخنگوی وزارت خارجه آمریکا همچنین مدعی شد: «ما هرگونه تشدید تنش هسته‌ای از سوی ایران را به طرز باورنکردنی جدی می‌گیریم و پاسخ مقتضی به آن خواهیم داد.»

اظهارات این مقام آمریکایی در حالی است که سید کمال خرازی رئیس شورای راهبردی روابط خارجی روز جمعه ۱۱ آبان ۱۴۰۳ در گفت‌وگویی با شبکه خبری المیادین در پاسخ به این سوال که «در خصوص روابط با غرب و مذاکره غیرمستقیم با ایالات متحده آمریکا که امروز برای انتخابات ریاست جمهوری آماده می‌شود. آیا ایران همچنان به مسیر مذاکره برای دستیابی به توافقی در موضوع هسته‌ای پایبند است؟»

به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، خرازی تصریح کرد: ما پایبند به مذاکره و توافقات قبلی خود هستیم، مشروط بر اینکه طرف‌های مقابل هم به آن‌ پایبند باشند. متاسفانه آن‌ها پایبند نیستند و به جای مذاکره، به تحمیل تحریم علیه جمهوری اسلامی ایران ادامه می‌دهند.

پیش از این، ویلیام برنز در حاشیه یک کنفرانس امنیتی در جزیره “سی” (Sea Island) ایالت جورجیا گفت که هیچ شواهدی دال بر تصمیم ایران برای ساخت سلاح هسته ای وجود نداشته و اگر ایران دست به چنین کاری بزند، آمریکا و متحدانش به احتمال زیاد می توانند آن را بلافاصله کشف کنند.

برنز مدعی شد که ایران برنامه هسته ای خود را با انباشت اورانیوم غنی شده تا سطوح نزدیک به غنای نظامی پیش برده و در نتیجه، ایران در صورت لزوم می‌تواند به سرعت مواد اولیه کافی برای بمب اتمی را تامین کند؛ در این شرایط کشورهای دیگر زمان کمتری برای واکنش خواهند داشت.

به گفته برنز شواهدی وجود ندارد که ایران “تصمیمی را که در پایان سال ۲۰۰۳ برای تعلیق برنامه تسلیحاتی گرفته بود، لغو کرده باشد.”

به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، جمهوری اسلامی ایران پس از امضای برجام در سال ۱۳۹۴ با هدف لغو تحریم‌های ظالمانه، به عنوان کشوری مسئولیت پذیر، تعهدات خود را بدون عیب و نقص اجرا کرد و این مساله در ۱۶ گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی مورد تائید قرار گرفت. اما پس از ورود دونالد ترامپ به کاخ سفید، تحریم‌هایی که به واسطه برجام رفع شده بود، با تصمیم یکجانبه او برای خروج از این توافق در ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۷ (۸ می ۲۰۱۸) بازگردانده شد.

ایران پس از خروج یکجانبه ایالات متحده در سال ۱۳۹۷ سازوکار حل اختلاف را در چارچوب کمیسیون مشترک برجام در سطح وزیران خارجه اعضای باقیمانده در این توافق فعال کرد.

در نتیجه این نشست، طرف‌های عضو برجام با صدور بیانیه‌ای، ۱۱ تعهد را برای جبران خسارت‌های اقتصادی ناشی از اقدام یکجانبه آمریکا مطرح کردند؛ اما اجرای نامتوازنِ این توافق از یک طرف و فشارهای ناشی از اعمال و تشدید تحریم‌های یکجانبه آمریکا از طرف دیگر، باعث شد تا یکسال پس از خروج آمریکا از برجام، شورای‌ عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تصمیماتی در راستای متوقف کردن گام به گام اجرای اقدامات داوطلبانه تعهدات هسته‌ای با اعطای فرصت‌های ۶۰ روزه به دیپلماسی، اتخاذ کند.

ایران تا یک سال پس از خروج آمریکا از برجام به تمام تعهداتش ذیل این توافق عمل کرد تا به کشورهای اروپایی که وعده می‌دادند آثار خروج واشنگتن از توافق را جبران می‌کنند، فرصت دهد تا برای تحقق این وعده تلاش کنند اما با توجه به اینکه کشورهای اروپایی به وعده‌هایشان عمل نکرده‌اند، ایران نیز در چند گام تعهداتش ذیل برجام را کاهش داد. کاهش تعهدات ایران بر اساس مفاد توافق هسته‌ای برجام صورت گرفت.

دولت دموکرات جو بایدن هم پس از روی کار آمدن در ژانویه ۲۰۲۱، اقدام یکجانبه دولت سابق این کشور را برای خروج از توافق ایران و گروه ۱+۵ محکوم کرد اما همچنان سیاست‌های فشار حداکثری دولت دونالد ترامپ را در پیش گرفته است. در واقع، تجربه نشان داده که کاخ سفید به رغم ادعای دیپلماسی، اراده لازم را برای تصمیم‌گیری در زمینه بازگشت به برجام و جبران سیاست شکست خورده دولت ترامپ رئیس جمهوری سابق کشورش علیه ایران ندارد.

ایران به عنوان کشوری مسئولیت پذیر همواره اعلام کرده که برای عقد توافقی پایدار و قابل اتکا که تحریم‌ها را به نحوی تضمین شده رفع کند و موضوعی به عنوان اهرم فشار جهت استفاده علیه ایران در آینده باقی نماند، آمادگی دارد.

رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی چندی پیش اعتراف کرد که سطح مطلوب بازرسی‌های این سازمان از مراکز اتمی ایران، حدی است که در برجام توافق شده است. مقام‌های ایران هم تاکید دارند که گروسی می‌تواند برای رفع اهرم فشار و «برداشتن موانعی که عمدتا سیاسی است» در جهت از سرگیری اجرای کامل برجام، نقش موثری داشته باشد

مسعود پزشکیان رئیس جمهور اسلامی ایران در سفر به نیویورک دوم مهرماه ۱۴۰۳در جمع رسانه های آمریکایی گفت: ما برای بازگشت به تعهدات خود در توافق صورت گرفته آمادگی کامل داریم، اما نمی‌شود که آمریکا و کشورهای اروپایی حاضر به اجرای تعهدات خود نباشند و در مقابل از ما بخواهند که به تعهدات خود بازگردیم.

رئیس جمهوری یادآور شد: ما به همه تعهدات خود در این توافق نیز پایبند بودیم، اما این ترامپ بود که از برجام خارج شد و متاسفانه کشورهای دیگر نیز به جای کمک به احیای این توافق، به تعهدات خود عمل نکردند و روز به روز بر دایره تحریم‌های ایران اضافه شد.

پزشکیان تصریح کرد:بنا به فتوای رهبری معظم انقلاب اسلامی ساخت سلاح اتمی هیچ جایگاهی در دکترین دفاعی و امنیت ایران ندارد و در شرایطی که برخی کشورها به دروغ کشور ما را به تلاش برای ساخت سلاح اتمی متهم می‌کردند، بیشترین نظارت‌های آژانس انرژی اتمی در ایران در حال انجام بود.

رئیس جمهوری سوم مهرماه نیز در سخنانی در هفتاد و نهمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل در آغاز سخنانش از ورود ایران به «عصر جدید» سخن گفت، و در پایان هم بطور تلویحی خطاب به آمریکا و غرب اعلام کرد که دولت جدید ایران را آماده از سرگیری فصل جدیدی از مناسبات سیاسی با ایران ببینند. فصلی که به گفته پزشکیان، شرط اصلی آن، احترام و رفع تحریم‌های ایران است.

رئیس جمهوری درباره ورود ایران به عصر جدید چنین گفت: «من قصد دارم بنیان‌هایی استوار برای ورود کشورم به عصر جدید و نقش‌آفرینی سازنده و مؤثر در نظام در حال ظهور جهانی پایه‌گذاری کنم، موانع و چالش‌ها را برطرف کنم و مناسبات کشورم را براساس ملزومات و واقعیت‌های دنیای امروز سازمان‌دهی نمایم.»

رئیس جمهوری به توافق هسته‌ای موسوم به برجام و خروج دونالد ترامپ اشاره کرد و گفت: «ما آماده تعامل با اعضای برجام هستیم. اگر تعهدات برجامی به طور کامل و با حسن نیت اجرا شود، می‌توان در مورد دیگر مسائل هم وارد گفتگو شد.»

حتما ببینید

وزارت خارجه آمریکا زندان قزل حصار و ۴ نهاد مرتبط با تجارت نفت ایران را تحریم کرد

وزارت خارجه آمریکا زندان قزل حصار و ۴ نهاد مرتبط با تجارت نفت ایران را تحریم کرد

به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا روز پنجشنبه …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *