«مشق دف از دیدار تا شیدایی» خواندنی شد

«مشق دف از دیدار تا شیدایی» خواندنی شد

به گزارش خبرنگار موسیقی آباجان به نقل از ایرنا، مجموعه چهار جلدی آموزش دف‌نوازی «مشق دف از دیدار تا شیدایی» تالیف حسین رضائی‌نیا نوازنده دف و سازهای کوبه‌ای به صورت دو زبانه منتشر شده و در دسترس علاقه‌مندان قرار گرفته است. ترجمه این مجموعه به زبان انگلیسی به همت مونا شجریان انجام شده است.

در این مجموعه برای نگارش نُت‌ها از شیوه سه خطی استفاده شده، نخستین جلد از این مجموعه کتاب «دیدار» است که برای دوره‌های مقدماتی، متوسطه و پیشرفته طراحی و تنظیم شده است و مفاهیم ریتم و تئوری دف‌نوازی در آن آمده است.

از ویژگی‌های این کتاب می‌توان به طرز قرار گرفتن ساز دف در دست (استایل) و فرم دست در حالت‌های مختلف و نوع ضربه زدن (اکول) و روش صحیح تمرین با دست‌ها و چگونگی قرار گرفتن نت‌ها در خط‌های حامل به صورت تُم، بَک و چَپ اشاره کرد. پس از آن تئوری ریتم همراه با انواع اصطلاحات و مفاهیم مربوط به ریتم ارائه شده است. در مرحله بعدی کتاب، دوره متوسطه و پشرفته آغاز می‌شود که هنرجو را وادار به حفظ ریتم می‌کند و این امکان را به او می‌دهد که بتواند راحت‌تر تک‌نوازی کند.

در مرحله پیشرفته هنرجویان می‌توانند با درک بهتر مترها و ریتم‌ها، درک بیشتری از شناخت متر آهنگ‌ها پیدا کنند. همچنین در طول این دوره هنرجو با انواع میزان‌های ساده، ترکیبی، لنگ و اجرای انواع حلقه، نت‌های زینت و اجرای سه لاچنگ و ترمولو و اکسنت‌های مختلف در الگوهای گوناگون و شناخت انواع نوانس‌ها آشنا می‌شود.

«مشق دف از دیدار تا شیدایی» خواندنی شد

دومین جلد از کتاب «دلدادگی» است که در این کتاب به ریتم مقام‌های خانقاهی، کُردی و توضیحات مربوط به آنها اشاره شده است. در این دوره، هنرجو با انواع مقام‌ها و ریتم مقام‌های خانقاهی تا مرحله اجرایی آشنا می‌شود. هنرجو با سخت‌کوشی و انجام تمرین‌های منظم، ریتم‌های گسترده و سخت‌تری را اجرا کرده و توانایی این را پیدا می‌کند که بتواند همراه با سازهای دیگر و حتی در ارکسترهای مختلف دف‌نوازی کنند.

همچنین کتاب سوم این مجموعه آموزش دف‌نوازی، «شیدایی» نام دارد، در این کتاب سعی بر اجرای قطعات با میزان‌هایی است که خیلی رایج نیستند. همچنین در آن به مولتی مترهای مختلف پرداخته شده است. هدف این کتاب تقویت هنرجو از لحاظ پارلاتی (وزن‌خوانی) و قطعه‌نوازی به صورت تخصصی است.

«تمرینات کاربردی»، کتاب چهارم و پایانی این مجموعه است و با این هدف آماده شده تا هنرآموز در طول تدریس، از تمرینات آن استفاده کند. بنابراین همراه با جلدهای اول تا سوم استفاده می‌شود. حلقه، ریز حلقه، سه لاچنگ‌ها، دوراب، تیوپلت‌ها و ضد ضرب‌ها از مهمترین تمرینات این کتاب است.

حسین رضائی‌نیا نوازنده دف و سازهای کوبه‌ای متولد سال ۱۳۵۴ است، وی فراگیری موسیقی را از سال ۱۳۶۹ با ساز «سنتور» نزد علی تحریری و سپس نواختن ساز «دف» را در مرکز حفظ و اشاعه موسیقی آغاز کرد. نخستین استاد دف او بابک زارع بود و در ادامه، مراحل تکمیلی فراگیری ساز دف را نزد بیژن کامکار گذراند.

رضائی‌نیا در کنار هنرمندانی همچون کیخسرو پورناظری، محمدرضا شجریان، شهرام ناظری، مجتبی میرزاده، علی اکبر مرادی، همایون شجریان، محمد معتمدی، علیرضا قربانی، سالار عقیلی و وحید تاج به نوازندگی پرداخته و در بیش از ۸۰ آلبوم موسیقی نوازندگی کرده‌، وی همچنین اجراهایی را با سامی یوسف در خارج از ایران داشته‌ است.

ابداع ساز «دفِ حسین رضایی نیا»، پایه‌گذار و سرپرست گروه موسیقی «کوبه‌ای تهران»، تدریس ساز دف، عضو هیات داوران جایزه باربد سی و دومین جشنواره موسیقی فجر، عضو هیات داوران جشنواره بین‌المللی مولودی‌خوانی «هه‌تاو» از جمله فعالیت‌های هنری رضائی‌نیا است.

Check Also

فراخوان مسابقه‌ آهنگ‌سازی الکتروآکوستیک منتشر شد

فراخوان مسابقه‌ آهنگ‌سازی الکتروآکوستیک منتشر شد

به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، فراخوان نهمین دوره‌ مسابقه‌ آهنگسازی موسیقی الکتروآکوستیک «جایزه‌ …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *