به گزارش روز چهارشنبه آباجان به نقل از ایرنا، پولیتیکو افزود، یک راز کوچک کثیف درباره انتخابات ریاست جمهوری آمریکا وجود دارد: برخی از مقام های اروپایی فکر می کنند که پیروزی ترامپ در انتخابات می تواند نیاز اتحادیه اروپا برای تقویت دفاع خود و اتخاذ موضع سختگیرانه تر علیه چین را تامین کند.
یک دپیلمات ارشد اتحادیه اروپا که مانند برخی دیگر از همتایانش نخواست نامش فاش شود در زمره مقاماتی است که مخفیانه آرزوی بازگشت ترامپ به کاخ سفید را دارد.
وی به پولیتیکو گفت: بازگشت ترامپ یک شوک مفید خواهد بود که مانند دوران همه گیری کرونا و بحران انرژی پس از جنگ اوکراین، به اتحادیه اروپا امکان پیشرفت می دهد.
چنین دیدگاهی که به صورت مخفیانه مورد تایید چندین نفر از مقامات و دیپلمات های اتحادیه اروپا است، از علاقه به نامزد جمهوریخواهان یا پیشنهادهای سیاسی او نشات نمی گیرد.
پولیتیکو نوشت، شش نفر از دیپلمات ها و مقام های اتحادیه اروپا به این رسانه گفته اند، بی تردید دوره دوم ریاست جمهوری ترامپ «داروی تلخی» است که اتحادیه اروپا که اکنون دچار تفرقه شده است، برای غلبه به اختلافات و حرکت به جلو به عنوان یک بلوک واحد به آن نیاز دارد.
مقام های یاد شده گفتند: ترامپ، در صورت پیروزی در انتخابات رویکردی متخاصم علیه اروپا اتخاذ خواهد کرد و این اتحادیه چاره ای برای انتخاب دیگری ندارد به جز این که هزینه های دفاعی و بخش فناوری خود را تقویت و سیاست روشنی را علیه چین اتخاذ کند.
مقامات مذکور گفتند که خاطرات تلخی را از دولت نخست ترامپ به یاد دارند هنگامی که وی رهبران اروپا را سرزنش کرد، بروکسل را «جهنم» خواند و جنگ تجاری با این اتحادیه را به راه انداخت.
این رسانه آمریکایی نوشت: مقامات اروپایی به طور معمول از اظهار نظر علنی درباره انتخابات های خارجی خودداری می کنند. زمانی که آنها چنین اقدامی را انجام می دهند به این معناست که خود را برای هر نوع سناریویی خواه با پیروزی ترامپ یا رقیب دموکرات او کامالا هریس آماده می کنند.
از آنجایی که تحلیل چگونگی تغییر در رهبری آمریکا می تواند منجر به تغییر در سیاست اروپا شود، مقامات و دیپلمات های اروپایی در گفت و گو با پولیتیکو اشاره ای به ارجحیت های سیاسی خود نکردند.
پولیتیکو نوشت: مسائل مختلفی از جنگ اوکراین گرفته تا مسائل دفاعی و کاهش رشد اقتصادی اروپا، با پیروزی ترامپ تحت تاثیر قرار خواهد گرفت و برخی از مقامات اروپایی چنین تغییراتی را مثبت ارزیابی می کنند.
رئیس جمهوری آمریکا ابایی از متهم کردن اروپا به تحمیل بار نظامی بیشتر بر اروپا از طریق ناتو نداشته و بارها تهدید کرده که به دنبال خروج کامل واشنگتن از این ائتلاف است.
درباره جنگ اوکراین، ترامپ مدعیست که روز بعد از انتخابات، احتمالا بدون رضایت کی یف، جنگ را پایان خواهد داد. اگر ترامپ به کاخ سفید بازگردد، دولت او می تواند فشارها بر اروپا را برای شریک شدن در سهم خود، فراتر از آنچه که از سال تاسیس این ائتلاف در سال ۱۹۴۸ مشاهده شده است، افزایش دهد.
پولیتیکو در بخشی از گزارش خود آورده است: درباره تامین تسلیحات اوکراین، برخی از کشورهای اتحادیه اروپا اکنون خواستار استقراض مشترک با افزایش اوراق قرضه یورو به منظور کمک بیشتر به کی یف هستند اما این خواسته از سوی کشورهایی مانند آلمان و هلند مورد مخالفت قرارگرفته است.
یک دیپلمات اروپایی در این زمینه گفت: طرفداران این طرح امیدوارند ترامپ با بازگشت به کاخ سفید کشورهای اتحادیه اروپا را وادار به استقراض مشترک کنند. برعکس پیروزی هریس باعث مصونیت مخالفان ایده استقراض مشترک که می گویند این طرح مرده است، خواهد شد.
منطق مشابهی در خصوص تلاش های مسکوت مانده اروپا برای هماهنگی در زمینه بازار مشترک و کمک به رشد اقتصادی این کشورها وجود دارد.
ماریو دراگی، رئیس سابق بانک مرکزی اروپا در گزارش مهمی که ماه گذشته منتشر شد، هشدار داد که اروپا در معرض خطر سقوط اقتصادی قرار دارد و چنین استدلال کرد که برای جلوگیری از عقب ماندن بیشتر از ایالات متحده و چین، این بلوک باید بازارهای خود را متحد کند و به طور گسترده در ظرفیت صنعتی سرمایه گذاری کند.
این مقامها چنین استدلال میکنند که به عبارت دیگر ترامپ میتواند مانند کاتالیزوری عمل کند که کشورهای بیمیل را مجبور میکند نظارت مشترک بر بانکها و بازارهای سهام خود را بپذیرند.
چند مقام اتحادیه اروپا در گفت و گو با پولیتیکو اظهار داشتند، در هر حال، اتحادیه این بار بیشتر از سال ۲۰۲۰ برای ریاست جمهوری ترامپ آماده است.
در رابطه با چین، در طول ریاست جمهوری دولت جو بایدن، لحن واشنگتن در مقابل اروپا بیشتر مسالمت آمیز بوده است: آنتونی بلینیکن وزیر خارجه آمریکا در سال ۲۰۲۱ به اروپایی ها گفت که آمریکا «متحدانش را وادار نمی کند که بین چین و ما یکی را برگزیند».
این رویکرد مسالمت آمیز در دولت دوم ترامپ تغییری ۱۸۰ درجه ای خواهد داشت که به نفع نیروهای تندرو علیه چین در اروپا است.
یک مقام ارشد اتحادیه اروپا در این زمینه گفت: اورسلا فون در لاین رئیس کمیسیون اروپا به وضوح خواستار رویکرد سختگیرانه تری علیه چین است اما با مقاومت کشورهای مرددی مانند آلمان مواجه است. اندک فشاری از سوی دولت ترامپ، به فون در لاین برای پیشبرد این رویکرد خود کمک خواهد کرد.
پولیتیکو در پایان نوشت: با نزدیک شدن به انتخابات ۵ نوامبر(۱۵ آبان) نباید از مقامات اروپایی انتظار داشت که این نظرات را در انظار عمومی بیان کنند. ترامپ در بیشتر کشورهای اروپایی به شدت نامحبوب است و استقبال از او امتیازات سیاسی کمی دارد.
اما مقامات اروپایی گفته اند که شاید زمان پذیرش خودمختاری فرا رسیده باشد و پیشنهاد می کنند که اروپا صرف نظر از این که در انتخابات آمریکا چه کسی پیروز می شود، باید برای یک تغییر بزرگ در اتحادیه اروپا و ایالات متحده آماده شود.