کمبود بذر مانع جدی برای احیای مراتع کهگیلویه وبویراحمد

کمبود بذر مانع جدی برای احیای مراتع کهگیلویه وبویراحمد

به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، بر اساس اعلام هواشناسی در دوره فعالیت ۲ سامانه بارشی روزهای اخیر میانگین ۱۸.۹ میلیمتر باران در کهگیلویه و بویراحمد گزارش شده،با توجه به میانگین مدت مشابه پارسال که ۲ میلیمتر بود وضعیت بارندگی های سال زراعی جاری مطلوب تر است و همین مساله زمینه را برای کشت گیاهان دارویی و علوفه ای در مراتع استان فراهم کرده است.

نخستین روزهای آبان ماه امسال پس از مدت ها انتظار باران های پاییزی در کهگیلویه و بویراحمد آغاز شد و این امر فرصتی برای احیای مراتع استان را فراهم کرده اما موانعی برای تحقق کشت گیاهان دارویی و مرتعی وجود دارد.

براساس برآوردهای مرکز تحقیقات اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد،این استان ۵۱۲ هزار هکتار مرتع دارد که ۱۲ درصد از این عرصه های طبیعی غنی، ۲۸ درصد دارای پوشش گیاهی متوسط و مابقی فقیر است که این آمار ضرورت توجه به احیای مراتع این بخش از زاگرس را نمایان تر کرده است.

موانع تحقق تعهد احیای مراتع

رییس اداره امور مراتع و بیابان منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد گفت:تعهد امسال احیای عرصه های طبیعی استان با استفاده از کشت گیاهان دارویی و مرتعی هفت و هزار ۱۰۰ هکتار است.

سلیمان محمدی افزود:براساس برنامه ریزی صورت گرفته قرار است امسال سه هزار و ۹۰۰ هکتار از مراتع کهگیلویه وبویراحمد زیر کشت گیاهان مرتعی مانند یونجه و جاشیر برود و سه هزار و ۲۰۰ هکتار عرصه طبیعی هم برای کشت گیاهان دارویی هدفگذاری شده است.

وی بیان کرد: با توجه به بارندگی های چند روز اخیر بستر برای احیای مراتع کهگیلویه و بویراحمد فراهم شده اما انجام کشت گیاهان دارویی و مرتعی پیش بینی شده با کمبود بذر مواجه است.

کمبود بذر مانع جدی برای احیای مراتع کهگیلویه وبویراحمد

رییس اداره امور مراتع و بیابان منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد تصریح کرد: برای تحقق هدفگذاری پیش بینی شده باید دستکم ۲۱ تن بذر تامین شود.

محمدی خاطرنشان کرد: اکنون تنها ۱.۵ تن بذر برای کشت گیاهان دارویی و علوفه ای در اختیار داریم که بسیار کمتر از نیاز است.

محمدی تصریح کرد: برای تامین این میزان بذر ۲۵ میلیارد ریال اعتبار نیاز است.

وی عنوان کرد:برای خرید بذر به منظور کشت گیاهان دارویی و مرتعی در کهگیلویه و بویراحمد از محل اسناد خزانه اعتباری پیش بینی شده که استقبال سرمایه گذاران از آن اندک بوده است.

ضرورت توجه به احیای مراتع

پدیده بیابان زایی ، افزایش گرد وخاک، کاهش سطح پوشش گیاهی از مهمترین پیامدهای عملیاتی نشدن اقدام های اصولی برای حفظ مراتع استان محسوب می شود که همین موارد ضرورت رفع موانع احیای مراتع در کهگیلویه و بویراحمد را بیشتر کرده است.

کمبود بذر مانع جدی برای احیای مراتع کهگیلویه وبویراحمد

براساس یک طرح مطالعاتی که در سال ۱۳۹۵ انجام گرفت، حدود ۴۳ هزار هکتار از مراتع کهگیلویه و بویراحمد به بیابان تبدیل شده که بی توجهی به صیانت از مراتع می تواند منجر به افزایش این پدیده شود.

براساس تعریفی که در برنامه محیط زیست سازمان ملل (UNEP) در سال ۱۹۷۷ ارائه شده بیابان به اکوسیستم زوال یافته‌ای اطلاق می‌شود که استعداد تولید طبیعی گیاهی در آنان کاهش یافته و یا به کلی از بین رفته‌است.

کارشناسان منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه مراتع به دلیل اینکه قادرند جلوی بسیاری از واکنش های منفی طبیعی از جمله خطر ریزش نزولات جوی شدید را بگیرند بر حمایت بیشتر برای تامین اعتبارات مورد نیاز احیای مراتع استان تاکید می کنند.

آنان می گویند: پوشش سبز گیاهی در مرحله نخست باعث می شود که قطره باران با شدت کمتر به سطح زمین برخورد کنند و در نتیجه خاک کمتری متلاشی شود و در مرحله دوم از نقطه نظر اینکه ریشه های گیاهان میزان پیوستگی خاک را می دهد دارای اهمیت زیادی است.

این صاحب نظران یادآوری می کنند:پیشگیری از فرسایش بادی از دیگر مزایای صیانت از مراتع است به طوری که با جلوگیری از فرسایش خاک و با حفظ و تداوم حیات وحش و ایجاد محیطی مطبوع برای انسان ها موجبات توسعه پایدار محیط فراهم می شود.

یک تیر و ۲ نشان احیای مراتع

احیای مراتع افزون بر مزایایش برای حفظ منابع آب و خاک باعث درآمدزایی برای مرتعداران می شود و به این ترتیب آنان به جای استفاده از عرصه های تحت اختیار خود برای تعلیف دام از آن برای کشت گیاهان دارویی و مرتعی استفاده می کنند و از این طریق درآمد قابل توجهی کسب می کنند.

کمبود بذر مانع جدی برای احیای مراتع کهگیلویه وبویراحمد

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمدگفت: میزان درآمد بهره برداران گیاهان دارویی در استان طی سال جاری بیش از ۴۲۰میلیارد ریال بوده است.

سعید جاویدبخت اظهار کرد: این میزان درآمد در پی برداشت محصولات ۳۶۲ هکتار مرتع در مناطق مختلف کهگیلویه وبویراحمد نصیب بهره برداران شده است.

وی بیان کرد: امسال ۲۸تن شیرابه گیاه دارویی «آنغوزه» و «باریجه » در عرصه های مذکور برداشت شد.

جاویدبخت با بیان اینکه از هر بوته گیاه دارویی آنغوزه ۷۰ تا ۱۰۰ گرم شیرابه برداشت می‌شود افزود: شیرابه گیاه دارویی «آنغوزه» به صورت خام به خارج از کشور صادر می شود.

وی تصریح کرد:برداشت گیاهان دارویی «آنغوزه» و «باریجه » درنیمه دوم خرداد با پیچاندن بوته گیاهان آغاز شد و از مرداد ماه امسال تاکنون هم برداشت شیرابه انجام گرفت.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: تاکنون حدود ۷۸هزار هکتار از عرصه‌های ملی کهگیلویه و بویراحمد زیر کشت گیاهان دارویی «آنغوزه» و «باریجه» رفته است.

جاویدبخت تصریح کرد: این میزان گیاه دارویی در مناطق مختلف استان اعم از «تنگ سرخ بویراحمد» ، «کوه خامین باشت» ، «کاکان» ، «کوه سیاه » و «کوه سفید لنده» ، «دمه سادات» و «شبلیز دنا» کشت شده است.

وی عنوان کرد:یکی از برنامه ها و اهداف سازمان جنگل ها و مراتع و به تبع آن منابع طبیعی استان حفظ، توسعه ، احیا و بهره برداری بهینه از منابع طبیعی است.

جاویدبخت گفت: توزیع بذر رایگان، نظارت فنی، کمک به قرق و حفاظت از جمله وظایف منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد برای رونق تولید گیاهان دارویی در این استان است.

حتما ببینید

چرایی خشک شدن فصلی تالاب "شِرُم دِرُنگ" مارگون در دست بررسی است

چرایی خشک شدن فصلی تالاب “شِرُم دِرُنگ” مارگون در دست بررسی است

عبدال دیانتی نسب روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار آباجان به نقل از …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *