حسین کنعانیمقدم در گفتوگو با خبرنگار احزاب آباجان به نقل از ایرنا، درخصوص سفر رئیسجمهور به روسیه برای حضور در اجلاس بریکس اظهار کرد: با تلاشهایی که در دولت سیزدهم و چهاردهم انجام شد، جمهوری اسلامی ایران به عنوان عضو ثابت و دائمی گروه بریکس انتخاب شد.
وی با بیان اینکه آقای پزشکیان در این جلسه به عنوان عضو رسمی بریکس حضور پیدا کرد، افزود: این یک پیروزی هم در زمینه دیپلماسی اقتصادی و هم استفاده از فرصتهای کشورهای قدرتمند اقتصادی در مقابله با تحریمهای ظالمانه آمریکاست و به نظر میرسد اقدام بسیار مهمی برای رشد اقتصادی جمهوری اسلامی در مبادلات بینالمللی خواهد بود.
مکانیزم بریکس کاهش وابستگی به دلار آمریکا است
دبیر سیاسی جبهه ایستادگی با اشاره به نقش سامانه پرداخت مالی اختصاصی بریکس با نام «بریکس پی» در تسهیلات مبادلات و تضعیف دلار،اظهار کرد: مکانیزیمی که بریکس دنبال میکند این است که وابستگی به دلار آمریکا را کاهش دهد و از طریق صندوقهای مبادلاتی بتواند مبادلات کشورهای بزرگ عضو بریکس را به شکلی تنظیم کند که قابلیت تجارت برای آنها امکانپذیر شود.
کنعانیمقدم خاطرنشان کرد: این مکانیزم میتواند اقتصاد کشورهای بزرگ مانند اعضای بریکس را از سلطه دلار آمریکا خارج کند و برای کشور ما که تحت تحریمهای اقتصادی آمریکا قرار داریم بسیار موثر خواهد بود و جمهوری اسلامی میتواند از این فرصت به نحو احسن استفاده کند.
وی با بیان اینکه کنار هم جمع شدن این کشورها در سبد اقتصادی جهانی به عنوان «بریکس» میتواند بسیاری از اقدامات تحریمی در دنیا را خنثی کند و مانع از تاثیرگذاری تحریمها در اقتصاد این کشورها شود، یادآور شد: این سیستم پرداخت جدید موجب تعمیق همکاری اقتصادی میان کشورهای عضو بریکس میشود و تجارت و مشارکتهای سرمایهگذاری را ارتقا خواهد بخشید.
هر اندازه در بریکس سهممان را احیا کنیم در سبد بزرگتر اقتصادی قرار خواهیم گرفت
کارشناس مسائل سیاسی اظهار کرد: از این رو به نظر میرسد هر چقدر ما در بریکس بتوانیم سهم خودمان را احیا کنیم و بازیگر اصلی در مبادلات تجاری و اقتصادی باشیم، هم میتوانیم بهراحتی از تحریمها عبور کنیم و هم به لحاظ رشد اقتصادی، مبادلات تجاری با کشورهایی مانند برزیل و هند و کشورهای جدیدی که به بریکس ورود پیدا کردهاند میتواند ما را در یک سبد بزرگتر اقتصادی قرار دهد.
کنعانی مقدم به ظرفیتهای نهفته بریکس در حل و فصل مناقشات بینالمللی اشاره کرد و گفت: زمانی که قدرتهای بزرگ اقتصادی کنار هم جمع میشوند، قطعاً برای ایجاد امنیت اقتصادی، همکاریهای مشترکی را در مقابله با ناآرامیهای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی طراحی میکنند.
وی افزود: قطعا این روند هم به امنیت این مناطق کمک میکند و هم اقتصاد مقاومتی و یا به عبارتی قدرت و توانمندی در برابر بحرانهای اقتصادی ایجاد خواهد کرد.
این فعال سیاسی با بیان اینکه بریکس یکی از بزرگترین موانع در مقابل سیاستها و هژمونی آمریکا در کشورهای در حال توسعه است، خاطرنشان کرد: اگر این مهم به موفقیت منجر شود، چین و روسیه به عنوان یک قدرت اقتصادی، امکانات دیگری را در این مجموعهها ایجاد خواهند کرد.
به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، رئیسجمهور سهشنبه یکم آبان ۱۴۰۳ در پنجمین سفر خارجی خود، به دعوت ولادیمیر پوتین و به منظور شرکت در شانزدهمین نشست سران بریکس، عازم شهر کازان محل برگزاری این اجلاس در روسیه شد.
شانزدهمین اجلاس سران گروه بریکس روزهای اول تا سوم آبان در کازان روسیه در حال برگزاری است و «مسعود پزشکیان» به عنوان یکی از سران کشورهای عضو بریکس و بنا به دعوت رسمی رئیسجمهور روسیه در این اجلاس حضور دارد.
او ظهر چهارشنبه در نشست اصلی سران بریکس ضمن تشریح ظرفیتهای متقابل بریکس و ایران برای همکاریها، پنج پیشنهاد مهم در راستای تحقق اهداف تشکیل این نهاد بینالمللی ارائه داد و گفت: پیگیری برنامههای بسیار متنوع درون گروهی، بدون داشتن یک دبیرخانه کوچک و چابک مشکل خواهد بود.
رئیسجمهور همچنین در سخنانی در شانزدهمین اجلاس سران بریکس با تاکید بر این که بریکس از ظرفیت خود برای توقف جنگ در غزه و لبنان استفاده کند، گفت: تداوم این وضعیت در غزه جهان را در خطر گسترش ناامنی و جنگ قرار خواهد داد.
پزشکیان ظهر پنج شنبه ـ ۳ آبان ـ در اجلاس بریکس پلاس نیز حضور یافت و با بیان اینکه پایههای معادلات یکجانبه و توازن برخاسته از محوریت تکقطبی به شدت سست شده است، گفت: ائتلافگرایی و تلاش برای ایجاد مناسباتی سازنده و دوستانه، بخشی از واقعیت امروز و خواسته جمع زیادی از کشورها و بازیگران بینالمللی است.
گروه بریکس یا اقتصادهای نوظهور در ابتدا با حضور کشورهای روسیه، چین، هند و برزیل شکل گرفت و سپس آفریقای جنوبی به آن پیوست. در ابتدای سال جاری میلادی، کشورهای ایران، عربستان سعودی، امارات، مصر و اتیوپی نیز به این گروه اضافه شدند.
روسیه از اول ژانویه ۲۰۲۴ ریاست دورهای یک ساله گروه بریکس را بر عهده گرفت است و قرار است با نظارت این کشور، بریکس در اجلاس کازان بیش از ۲۵۰ رویداد را که طیف وسیعی از موضوعات را پوشش میدهند، برگزار کند.