به گزارش روز سه شنبه آباجان به نقل از ایرنا، این اتاق فکر مستقر در واشنگتن کمتر از دو هفته مانده به انتخابات ریاست جمهوی آمریکا به تحلیل دیدگاه های دو نامزد دموکرات و جمهوریخواه در قبال تحولات مختلف خاورمیانه پرداخته است.
«موسسه خاورمیانه» سیاست خارجی آمریکا در دولت های «کامالا هریس» و «دونالد ترامپ» در قبال ایران را این گونه ارزیابی کرد.
احتمال فعال شدن دیپلماسی در دولت هریس
گزارش موسسه خاورمیانه آورده است: کامالا هریس در سال ۲۰۱۵ از توافق هسته ای یا «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) حمایت کرد. گفته می شود او رویکرد ترامپ مبنی بر خروج از این توافق در سال ۲۰۱۸ را جسورانه و تصمیمی دانست که امنیت ملی را به خطر می اندازد.
این گزارش افزوده است: هریس در سال ۲۰۱۹ و در خلال پویش اولیه انتخاباتی خود اظهار داشت که برای پیوستن دوباره به برجام برنامه دارد البته تا زمانی که ایران نیز پایبندی قابل راستیآزمایی به آن داشته باشد.
در بخش دیگر این گزارش عنوان شد: هریس وعده داده است رویکرد قاطعانه ای در قبال ایران اتخاذ کند، ضمن آنکه در کارزار انتخاباتی خود متعهد شد «در انجام هر اقدامی برای حفاظت از نیروها و منافع آمریکا در برابر ایران یا گروه های مورد حمایت آن هرگز تردید نکند»؛ هرچند جزئیات بیشتری در مورد آن ارائه نکرده است.
نویسنده گزارش اعتقاد دارد که در دوره ریاست جمهوری هریس، احتمالاً رویکرد دولت کنونی در زمینه سخت گیری نکردن در مورد تحریم صادرات نفت ایران ادامه یابد بهویژه اگر هریس بخواهد دیپلماسی با ایران را دنبال کند.
ترامپ به دنبال احیای «فشار حداکثری»
این اندیشکده آمریکایی معتقد است اگرچه ترامپ از داشتن رویکرد قاطعانه علیه ایران حمایت میکند اما با توجه به تجربه دوره اول ریاست جمهوری در کنار تغییرات در منطقه، مشخص نیست رویکرد وی دقیقا چگونه باشد. ضمن آنکه احتمالا تعداد اندکی از شرکای ایالات متحده در منطقه از کارزار جمعی فشار حداکثری علیه تهران حمایت کنند.
طبق گزارش، حزب جمهوریخواه و کارزار ترامپ چند هدف ادعایی خود را در قبال ایران اینگونه بیان کرده اند: «جلوگیری از دستیابی ایران به فناوری هستهای و تواناییهای تسلیحاتی آن، جلوگیری از بلندپروازیهای ایران از طریق برقراری مجدد و گسترش تحریمها، ارائه کمکهای امنیتی به شرکای منطقهای و حمایت از ایرانیان در شورش علیه نظام.»
در بخشی از این گزارش، اهداف ادعایی دیگری همچون پایان دادن به حملات سایبری ایران علیه آمریکا و متحدانش و قطع حمایت تهران از گروه های نیابتی نیز بیان شده است.
گزارش سپس با اشاره به دیدگاه تند ترامپ و معاونش در زمینه ضربه محکم به ایران، آورده است: ترامپ در ویدئویی در حساب کاربری Truth Social خود تاکید کرد از شر توافق فاجعه بار رئیس جمهور باراک اوباما با ایران در سال ۲۰۱۵ خلاص شد زیرا میلیاردها دلار را به حکومت ایران داد.
این ویدئو استدلال میکند که او تحریمهای «فلجکننده» را علیه ایران اعمال کرد تا تواناییهای هستهای تهران را محدود کند. وی همچنین با تمجید از «فشار حداکثری» خود، در مصاحبه با «ایلان ماسک» ادعا کرد که دولت او با موفقیت، چین را برای توقف خرید نفت از ایران تحت فشار قرار داد.
گزارش در پایان آورده است که دوره نخست ریاست جمهوری ترامپ، اجرای پرقدرت تحریم ها را نشان داد. با این حال، اعمال تحریمهای سختتر به شدت به همکاری موفقیتآمیز یا اقدام علیه کشورهای ثالث که در تسهیل صادرات نفت ایران به چین مشارکت می کنند، بستگی دارد.