به گزارش روز سهشنبه آباجان به نقل از ایرنا از این روزنامه آمریکایی، اسرائیل از زمان جنگ جهانی دوم تاکنون بیش از هر متحد دیگری از آمریکا کمک نظامی دریافت کرده است. اما سطح کمکهای ارسالی به تل آویو از زمان حمله ۷ اکتبر سال گذشته (۱۵ مهر ۱۴۰۲) بیش از پیش افزایش یافته است.
براساس گزارش این رسانه، ایالاتمتحده از زمان شروع حملات انتقام جویانه اسرائیل به غزه، میلیاردها دلار کمک امنیتی و تسلیحاتی به اسرائیل ارائه کرده است. علاوه بر این، دولت جو بایدن ارتش آمریکا را نیز برای حمایت مستقیم از این متحد خاورمیانهای مستقر کرده است.
در تازه ترین اقدام حمایتی واشنگتن از اسرائیل، پنتاگون از ارسال سامانه موشکی تاد (سامانه موشکی ضدبالستیک) همراه با ۱۰۰ نفر پرسنل به سرزمین های اشغالی خبر داد.
واشنگتن پست در این خصوص تشریح کرد: استقرار سامانه تاد که اساسا با هدف انهدام موشکهای بالستیک به اسرائیل ارسال می شود، به ویژه پس از حمله تلافی جویانه ایران در اوایل ماه جاری میلادی اهمیت ویژه ای پیدا کرده است. تخمین زده میشود که هر رهگیر ده ها میلیون دلار هزینه داشته باشد و حال آنکه هر توپخانه آن شامل ۴۸ رهگیر است.
نویسنده این مطلب همچنین اضافه می کند: فارغ از تلاشهای آمریکا در دفاع از اسرائیل، واشنگتن میزان کمکهای مالی ارسال شده به اسرائیل را پس از حمله ۷ اکتبر حماس به میزان قابل توجهی افزایش داده و فروش بیشتر تسلیحات و تجهیزات را تایید کرده است.
ارتش آمریکا از ۷ اکتبر تاکنون چگونه از اسرائیل حمایت کرده است؟
آمریکا از زمان حمله ۷ اکتبر سال گذشته، عملیات نظامی خود را در خاورمیانه افزایش داده و ناو هواپیمابر «یو اس اس جرالد فورد» به عنوان پیشرفتهترین ناو نیروی دریایی خود را در شرق مدیترانه مستقر کرده است.
وزارت دفاع ایالات متحده اگرچه برآوردی درباره هزینه حمایت نظامی آمریکا از اسرائیل در این دوره ارائه نکرده، اما «پروژه هزینههای جنگ» دانشگاه براون در برآوردی که اوایل ماه جاری میلادی و پیش از اعلام استقرار سامانه تاد منتشر شد، اعلام کرد که هزینه عملیاتهای آمریکا در خاورمیانه از اکتبر گذشته تاکنون ۴.۸۶ میلیارد دلار بوده است. حال انکه کل کمک های امنیتی واشنگتن به تل آویو پس از جنگ جهانی دوم تاکنون بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار اعلام شده است.
واشنگتن پست در ادامه یادآوری کرده است: در سال ۲۰۱۶، دولت باراک اوباما رئیس جمهوری وقت آمریکا موافقت کرد به مدت یک دهه و سالانه مبلغ ۳.۸ میلیارد دلار به اسرائیل کمک نظامی صورت گیرد. اما پس از حمله ۷ اکتبر سطح کمکهای آمریکا به اسرائیل از ۶.۵ میلیارد دلار نیز عبور کرده است. هرچند براساس برخی برآوردها و تجزیه و تحلیلهای منتشر شده از سوی پژوهشگران دانشگاه براون، کمک های نظامی واشنگتن به تل آویو پس از حمله ۷ اکتبر، از ۱۷.۹ میلیارد دلار هم فراتر رفته است.
در طول یک سال گذشته از جنگ در غزه، آمریکا چه تسلیحات و تجهیزات نظامی به اسرائیل داده است؟
این روزنامه خاطرنشان می کند: هرچند اعلام پنتاگون مبنی بر ارسال سامانه تاد به اسرائیلی واکنش بسیاری به همراه داشته، اما تل آویو از زمان آغاز جنگ جاری در حال استفاده از تسلیحات آمریکایی در غزه و حتی لبنان بوده است.
بر اساس تجزیه و تحلیل تصاویر منتشر شده از حملات هفته های گذشته اسرائیل به لبنان، نیروهای نظامی اسرائیل احتمالا از بمب های ۲۰۰۰ پوندی سنگرشکن آمریکایی برای به شهادت رساندن سید حسن نصرالله دبیرکل جنبش حزب الله استفاده کرده اند.
در این میان، اگرچه جزئیات چندانی از صادرات نظامی آمریکا به اسرائیل منتشر نمیشود و مشخص نیست که چه تعداد از تسلیحات ارسالی آمریکا در حملات معمول و روزانه اسرائیل علیه غزه و لبنان استفاده می شود، اما دستکم برخی اطلاعات در مورد فروش برخی تجهیزات نظامی به صورت علنی اعلام شده است. به عنوان مثال کاخ سفید در پایان سال ۲۰۲۳، با فروش نزدیک به ۱۴ هزار فشنگ و تانک به اسرائیل به ارزش ۱۰۶.۵ میلیون دلار و فروش گلوله های توپخانه ای ۱۵۵ میلی متری و تجهیزات مربوطه به ارزش ۱۴۷.۵ میلیون دلار موافقت کرد.
این روزنامه در ماه مارس (اسفند) نیز فاش کرد که آمریکا از اکتبر گذشته به صورت مخفیانه بیش از ۱۰۰ قرارداد فروش نظامی خارجی جداگانه به اسرائیل را تائید کرده است؛ قراردادهایی که شامل فروش هزاران مهمات هدایت شونده دقیق، بمب های با قطر کوچک، سنگرشکن، اسلحه های کوچک و سایر تسلیحات مرگبار می شود.
تاریخچه کمکهای امنیتی آمریکا به اسرائیل
در طول دهه ۱۹۷۰ و همزمان با بازسازی نیروهای رژیم صهیونیستی پس از جنگ اعراب و اسرائیل در سال ۱۹۷۳، که در آن ائتلافی از کشورهای عربی به رهبری مصر و سوریه، حمله به اسرائیل را آغاز نمودند، واشنگتن کمکهای نظامی زیادی به تل آویو ارائه کرد.
از آن زمان، ارسال تجهیزات نظامی واشنگتن با هدف کمک به اسرائیل برای حفظ برتری نسبی تل آویو نسبت به همسایگانش، تا حد زیادی ثابت باقی مانده است.
آمریکا همچنین سالانه نزدیک به ۵۰۰ میلیون دلار برای سامانه های دفاع موشکی مشترک درنظر گرفته است. وزارت امور خارجه آمریکا سال گذشته میلادی اعلام کرد که این کشور از سال ۲۰۰۹ میلادی، ۳.۴ میلیارد دلار برای دفاع موشکی، از جمله ۱.۳ میلیارد دلار برای گنبد آهنین، هزینه کرده است.
علاوه بر این، اسراییل همچنین به فناوریهای نظامی پیشرفته آمریکایی نیز دسترسی داشته است؛ به گونه ای که تل آویو نخستین متحد خارجی واشنگتن بود که در سال ۲۰۱۸ جت های جنگنده اف-۳۵ را در اختیار گرفت.
چرا کمک های نظامی آمریکا به اسرائیل تحت نظارت است؟
واشنگتن پست ماه گذشته میلادی در گزارشی نوشت که ناظران دولتی ایاات متحده در حال بررسی برخی مفاد تسلیحات ارسالی این کشور به اسرائیل هستند. این نظارت به ویژه در پی افزایش نگرانیها در داخل دولت آمریکا که معتقد بودند نقل و انتقال تسلیحات میتواند قوانین منع کمک نظامی آمریکا به قدرتهای خارجی ناقض فاحش حقوق بشر را نقش کند، شدت گرفت.
هرچند رژیم اسرائیل محدودیت دسترسی به کمکها را رد کرده و حماس را مسئول تلفات غیرنظامیان است. اما دولت بایدن اذعان کرده است که اسرائیل ممکن است قوانین بشردوستانه را با استفاده از تسلیحات آمریکایی نقض کرده باشد.
نگرانیها به حدی افزایش یافت که کاخ سفید در ماه مه میلادی (اردیبهشت)، ارسال هزاران سلاح از جمله بمبهای جنجالی ۲۰۰۰ پوندی به اسرائیل را به دلیل نگرانی از برنامه های آن برای گسترش عملیات نظامی در غزه متوقف کرد. اما دولت آمریکا پس از این تصمیم ارسال یک محموله مهمات ۵۰۰ پوندی را از سر گرفت.
بسیاری از متحدان آمریکا از جمله بریتانیا، کانادا، ژاپن، هلند، اسپانیا و بلژیک نیز پیش از این انتقال تجهیزات نظامی به اسرائیل را به دلیل نگرانی های حقوق بشری و سیاسی در مورد استفاده بالقوه آنها برای ارتکاب جنایات جنگی محدود کرده اند.