دریافت
۵۰ MB
به گزارش آباجان به نقل از ایرنا این محفل شامگاه شنبه در تالار اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی مراغه موسوم به «عبدالقادر مراغی» برگزار شد و شرکتکنندگانش از سخنرانان متعددی بهره بردند و یکی از همین سخنرانیها به نماینده مردم مراغه و عجبشیر در مجلس شورای اسلامی اختصاص یافت؛ نمایندهای که به گفته خودش اگرچه اهل اقتصاد است اما به فرهنگ و ادب عشق میورزد.
«سیدفرید موسوی» که در کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی عضویت دارد، در این محفل از جایگاه فرهنگ و ادب سخن گفت و این جمله مقام معظم رهبری را هم تکرار کرد که «موسیقی جانها را جان میدهد».
وی ضمن ادای احترام به اهالی فرهنگ و هنر حاضر در این محفل، بیان کرد: پیشرفت جامعه بدون فرهنگ و هنرمندان گزافی بیش نیست و محافل فرهنگی عامل اصلی افزایش تعامل اجتماعی و مشارکتپذیری مردم در مسیر توسعه به شمار میرود.
به گفته وی هیچ فردی به تنهایی نمیتواند پیشرفت جامعه را در ابعاد مختلف رقم بزند و بر همین اساس برگزاری محافل فرهنگی در شهر تاریخی و فرهنگی مراغه بسیار مغتنم است و مسئولیتها سنگینتر میکند تا مسئولان نیز فرهنگ را بشناسند، مفاخر را قدر بدانند و امکانات فرهنگی را توسعه دهند.
نماینده مردم مراغه و عجبشیر در مجلس شورای اسلامی با ابراز تاسف از اینکه در شهر تاریخی و فرهنگی مراغه، تعداد محافل و امکانات فرهنگی با فقر روبرو است، اضافه کرد: متاسفانه در مراغه حتی یک سینما و یک سالن مناسب برای اجرای کنسرت وجود ندارد.
«موسوی» نبود امکانات فرهنگی را ناشی از غفلت مسئولان مراغه در گذشته دانست و افزود: مجموعه مدیریت شهری و دیگر مسئولان مراغه در زمان حاضر عزم خود را برای توسعه زیرساختهای فرهنگی شهرستان جزم کردهاند.
وی با بیان اینکه نسل جوان ما باید مفاخر تاریخ فرهنگ و هنر این شهرستان را بیش از پیش بشناسند، افزود: در سطح ملی همواره از عبدالقادر مراغی سخن به میان میآید اما در برخی از موارد جوانان ما شناخت زیادی از این شخصیت برجسته ندارند.
نماینده مردم مراغه و عجبشیر در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: سرمایه تنها زیرساختهای فیزیکی و منابع مالی نیست و عبدالقادر مراغی از سرمایههای فرهنگی و هنری مراغه به شمار میرود.
موسیقی کشورمان با مراغه عجین است
شهردار مراغه نیز در این آیین با اشاره به اینکه این شهرستان در حوزه فرهنگی دچار عقبماندگی شده، بیان کرد: شهرمان شایسته وجود پردیس سینمایی و دیگر زیرساختهای فرهنگی است.
«شهرام مروتی» افزود: در برخی از شهرستانها برای نامگذاری زیرساختهای فرهنگی خودشان با محدودیت اسامی مفاخر آن منطقه مواجه هستند اما مراغه مفاخر بسیاری در تاریخ فرهنگ و هنر کشورمان دارد که نام هریک از آنها شایسته احداث یک زیرساخت فرهنگی است.
به گفته وی مجموعه مدیریت شهری مراغه نامگذاری روزی به نام عبدالقادر مراغی در تقویم کشورمان را مطالبه میکند و امیدوار است تا دانشکده موسیقی در شهرستان ایجاد شده و کنسرتهای ملی در این شهر برگزار شود.
«مروتی» این را هم بیان کرد که موسیقی کلام نیست اما درون انسان را به شورش وا میدارد و بر همین اساس امیدواریم حقی که عبدالقادر بر گردن مردم این شهرستان دارد را بتوانیم ادا کنیم.
رونمایی از کتاب فرهنگ عبدالقادر مراغی / واژهنامهای برای موسیقی عبدالقادر
«فرهنگ عبدالقادر مراغی» عنوان کتابی است که در آن، ضمن مرور زندگی، احوال و آثار موسیقیدان شهیر دورۀ تیموریان و پایهگذار موسیقی کلاسیک جهان اسلام، «عبدالقادر مراغی» در سدۀ هشتم و نهم، لغات، اصطلاحات و ترکیبات مندرج در آثار وی نیز به صورت لغتنامهای مورد بررسی قرار گرفته است.
مولف این کتاب میگوید: همانگونه که از نام کتابِ «فرهنگ عبدالقادر مراغی» پیداست، کتاب، دانشنامهای است از لغات، اصطلاحات و تعبیرات عبدالقادر مراغی که در آثار ایشان (جامعالألحان، مقاصدالألحان و شرح ادوار) به کار رفتهاند.
به گفته «طغرل طهماسبی»، کتاب «فرهنگ عبدالقادر مراغی» ضمن بررسی کامل زندگینامه، آثار و آرای موسیقیدان بزرگ ایرانی (عبدالقادر مراغی)، حاوی فرهنگ و لغتنامهای جامع از لغات، ترکیبات، مشکلات و اصطلاحات بهکار رفتۀ فارسی، ترکی، یونانی و عربی در آثار عبدالقادر مراغی، به همراه تعلیقات و توضیحات متن کتاب است.
وی دربارۀ اهمیت این کتاب اضافه کرد: هنری فارمر، مؤلف تاریخ موسیقی خاور زمین، که عبدالقادر را «اعجوبه» و از مفاخر تاریخ هنر ایران میداند، آثار وی را از لحاظ تاریخ موسیقی ایران و عرب بسیار با ارزش دانسته که متضمّن اطلاعات ارزنده و مهمی دربارۀ الحان، سازها و مباحث علمی است.
وی ادامه داد: چنانچه خود عبدالقادر نیز آورده: «اگر کسی در این کتاب امعانِ نظر لازم دارد، بر مجموعِ قواعد علمی و عملی و مصطلحاتِ قوم اطلاع یابد و به نُسَخ دیگر محتاج نشود.» لکن برای بهرهمندی از این گنجینههای موسیقایی، که حاوی اصطلاحات و واژههای قدیم و مشکل میباشد، مرجعی لازم بود برای رفع هرگونه ابهام احتمالی… و این واژهنامه حاصل آن دغدغههاست!
عبدالقادر مراغی را بیشتر بشناسیم
عبدالقادر مراغی متولد مراغه، از شهرهای قدیم ایران است که در چهار سالگی به مکتب رفت، در هشت سالگی حافظ قرآن شد و در ۱۰ سالگی از تحصیل صرف و نحو و معانی و بیان فارغ گشت.
وی همزمان موسیقی را پیش پدر یاد گرفت و در هنرهای تصویرگری و خوشنویسی مهارت یافت و در علوم نظری و عملی موسیقی اعجوبه بود.
به گزارش آباجان به نقل از ایرنا «طغرل طهماسبی» مولف این کتاب کارشناس ارشد زبان و ادبیّات فارسی و عضو پیوستۀ انجمن ترویج زبان و ادب فارسی ایران، مدیر مؤسسۀ موسیقی عبدالقادر مراغی و همچنین صاحب آثاری چون موسیقی در ادبیات، عبدالقادر مراغی (معلّم ثالث)، فرهنگِ سازها، حیرت آینه (گزیدۀ غزلیات بیدل دهلوی)، هزار سال شعر فارسی، اوحدینامه (مجموعه مقالات کنگرۀ اوحدی)، عاشق وطن (مجموعهمقالات همایش زینالعابدین مراغهای) و غیره است.