گریگوری لوکیانوف در گفت و گو با خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا در مسکو افزود: پاسخ موشکی ایران به اسرائیل، با دکترین و خط مشی تعیین شده از سوی رهبر عالی این کشور مطابقت دارد.
وی با اشاره به دیدگاههای مختلف درباره پاسخ موشکی جمهوری اسلامی ایران به اقدامات تروریستی رژیم صهیونیستی گفت: برخی تحلیلگران اقدام ایران را در چارچوبی مدبرانه توصیف میکنند که گویای آمادگی تهران برای ارائه پاسخ به اقدامات مسلحانه و نظامی اسرائیل است.
این استاد دانشگاه گفت: پس از ترور اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس در خاک ایران، بسیاری افراد در جهان منتظر پاسخ وعده داده شده ایران بودند.
وی اظهار داشت: از سوی دیگر، برخی معتقد هستند که پاسخ موشکی ایران، بیش از حد خشن بود و از این منظر، شاید بتوان گفت، تبادل ضربات تلافیجویانه متقابل را در پی داشته باشد؛ با این حال، تهران به دلایلی از ارائه پاسخ معادل به تلآویو که منجر به رویارویی تمامعیار شود، خودداری کرده است.
رویکرد دستاوردساز سیاست خارجی ایران
لوکیانوف در ادامه گفت: توجه به این نکته حائز اهمیت است که سیاست خارجی ایران در مرحله کنونی بیشتر مبتنی بر حفظ دستاوردها، عادی سازی روابط با عربستان سعودی، دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس و سایر بازیگران در منطقه خاورمیانه است و تقویت و حفظ اعتماد این کشورها، اهمیت زیادی برای ایران دارد.
وی تصریح کرد: سالیان سال، ماشین تبلیغات آمریکایی اسرائیلی سعی در ارائه تصویری منفی از ایران برای کشورهای منطقه داشتهاند، از این رو، تهران در دوره جدید فعالیت دولت و رئیسجمهور جدید، سعی در خنثی سازی این تبلیغات و معرفی خود به عنوان شریک قابل اعتماد بازیگران منطقه خاورمیانه دارد، این رویکرد میتواند دستاوردهای بزرگی برای سیاست خارجی ایران در طول تاریخ به ارمغان آورد.
لوکیانوف خاظرنشان کرد: در این میان، نباید فراموش کرد که طرف ایرانی در صورت خودداری از اقدامات ناگزیر در قبال اسرائیل، حمایت متحدان منطقهای خود در لبنان، عراق و سوریه را از دست میدهد.
وی با بیان اینکه یک جنگ بزرگ، منافع ایران را تامین نمی کند، درعین حال گفت: باید این نکته را درک کرد که عامل تعیین کننده در منطقه خاورمیانه، عامل زور است که نه تنها با ضربات نمادین، بلکه به صورت واقعی، آن را نشان داد؛کاری که اسرائیل به صورت مداوم به اقدامات تحریک آمیز نظامی در منطقه مبادرت میکند.
اسرائیل عامل تنش در منطقه است
پژوهشگر ارشد مؤسسه شرقشناسی آکادمی ملی علوم روسیه در بخش دیگری از این گفت و گو با اشاره به خودداری رژیم صهیونیستی از پایبندی به تعهدات بینالمللی، نادیده گرفتن حقوق ملتهای منطقه و تجاوز به مرزهای کشورهای مستقل گفت: همه این موارد گویای آن است که اسرائیل عامل تنش در منطقه است.
وی خاطرنشان کرد: این طرف اسرائیلی است که به طور مداوم از هرگونه تلاش میانجیگری با هدف کاهش تنش در نوار غزه و به تبع آن، جلوگیری از گسترش دامنه حملات به این منطقه، لبنان، سوریه، عراق و یمن خودداری میکند.
لوکیانوف ادامه داد: طی ماههای گذشته، بیش از پیش شاهد آن بودهایم که اسرائیل به صورت مکرر، مرزهای کشورهای مستقل را نادیده میگیرد و در واقع، بیثباتی منطقهای را افزایش میدهد.
اسرائیل همواره با زور از موجودیت خود دفاع کرده است
این صاحب نظر روس اظهار داشت: اگر اسرائیل، تمایل خود را برای پاسخ با زور نشان ندهد، در این صورت هیچ شانسی برای حفظ خود نخواهد داشت. اسرائیل در طول تاریخ خود تنها از این طریق موجودیت خود را در منطقه ای که با آن دشمن است، تضمین کرده است.
وی ادامه داد: با چنین تفکری، اسرائیل قطعا به پاسخ موشکی ایران پاسخ خواهد داد؛ نمیتواند این کار را انجام ندهد، زیرا در حال حاضر هدف کل سیاست خارجی تلآویو این است که به تهران ضربه بزند؛ با این حال، رهبری اسرائیل اکنون نمی تواند این کار را انجام دهد، زیرا همچنان در سایه فاجعه ۷ اکتبر (عملیات طوفان الاقصی) است.
خاورمیانه، نیازمند راهحلهای جدید
این صاحبنظر روس گفت: از سوی دیگر، امروز در منطقه خاورمیانه، هیچ دستورالعملی برای خودداری از یک جنگ بزرگ وجود ندارد. امروز هیچ کس به جنگ نیاز ندارد، اما منطقه همواره به سمت آن در حال حرکت است؛ تداوم شرایط کنونی و استراتژی سیاستخارجی بازیگران کلیدی منطقه، شدت گرفتن تنش نظامی و درگیری در سطح و مقیاس فاجعه انسانی را در پی خواهد داشت.
توقف گفت و گو، نتیجه تلاشهای نتانیاهو
وی ادامه داد: در این روند، همه بازیگران به ابزارهای زور روی آورده اند، از اسرائیل و فلسطین درگیر در مناقشه گرفته تا کشورهای همسایه؛ توسل به زور در زمانی اتفاق می افتد که هیچ مذاکره و گفتگویی وجود ندارد.
لوکیانوف اظهار داشت: باید در نظر داشت که قبل از هفتم اکتبر هم درگیریها در منطقه خاورمیانه وجود داشت؛ دلیل آن نیز این بود که طرف اسرائیلی عملأ هیچ اقدامی برای اجرای توافقات و تصمیمات مجامع بینالمللی از جمله به رسمیت شناختن کشور فلسطین انجام نداده است.
وی افزود: نتیجه تلاشهای چندین ساله نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل برای متوقف کردن هرگونه تلاش برای گفت و گو بوده است و خودداری تل آویو از مذاکرات واقعی منجر به این شرایط شده است که امروز همه طرفها از موضع قدرت صحبت میکنند و دیپلماتها عملأ جایگاهی ندارند.
نیاز به راهحلهای جدید
این پژوهشگر روس تأکید کرد: امروز منطقه خاورمیانه نیازمند راه حلها و اقدامات جدید برای تعمیق و گسترش اعتماد متقابل، در درجه اول با اتکا به نیروهای درون منطقه ای است. عوامل خارجی می توانند منحصراً نقش ثانویه در این فرایند داشته باشند و نباید راه حل خاصی را بر کشورهای منطقه تحمیل کنند، کاری که به عنوان مثال، ایالات متحده آمریکا برای چندین دهه انجام داده است.
شرط معماری نوین امنیتی منطقه
لوکیانوف اظهار داشت: ایجاد صلح و رفاه در منطقه خاورمیانه نیاز به راهحلهایی دارد و این راهحل باید در نتیجه یک روند مذاکره فعال متشکل از گامها و ارائه امتیازات متقابل از سوی بازیگران اصلی منطقه همچون ایران، عربستان سعودی، مصر و تعدادی از کشورهای منطقه شکل گیرد.
وی افزود: منطقه خاورمیانه هماینک فاقد بسترهای نهادی، چارچوبهای رایزنی فراگیر و چندجانبه و زمینه نقشآفرینی سازمان های بین المللی است که ایجاد آنها می تواند به نقطه آغازی برای معماری امنیتی جدید در منطقه تبدیل شود؛ چندین دهه است که جای چنین سازوکارهایی در منطقه خالی است؛ آنچه امروز از سوی ایالات متحده یا اسرائیل مطرح می شود، یعنی تکرار تلاش برای ایجاد تقابل بلوکی در منطقه، بیشتر یادآور وقایع جنگ سرد است که این شرایط منافع کشورهای منطقه را تأمین نمیکند و بلکه بیشتر در راستای منافع ایالات متحده و انگلیس است.
به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، موشک های سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شامگاه سهشنبه دهم مهر ۱۴۰۳ در عملیات وعده صادق ۲ با رمز مبارک یارسولالله، اهداف امنیتی و اطلاعاتی رژیم صهیونیستی را مورد اصابت قرار دادند که بنا بر اعلام مقامات مسئول، ۹۰ درصد شلیکها با موفقیت به اهداف اصابت کرد و اینگونه رژیم صهیونیستی از تسلط اطلاعاتی و عملیاتی جمهوری اسلامی ایران به وحشت افتاد.
پس از یک دوره خویشتنداری در برابر نقض حاکمیت جمهوری اسلامی ایران در ترور مجاهد شهید، دکتر اسماعیل هنیه توسط رژیم صهیونیستی و برابر حق کشور در دفاع مشروع از خود برابر منشور ملل متحد و تشدید شرارت های رژیم با حمایت آمریکا در قتل عام لبنان و غزه و به شهادت رساندن مجاهد کبیر، رهبر محور مقاومت و دبیر کل سرافراز حزب الله، سید حسن نصرالله و شهادت فرمانده رشید و مستشار عالی سپاه پاسداران در لبنان، سرلشکر پاسدار سید عباس نیلفروشان، نیروی هوا فضای سپاه با پرتاب دهها موشک بالستیک اهداف مهم نظامی امنیتی را در قلب سرزمین های اشغالی مورد هدف قرار داد.
این عملیات با تصویب شورای عالی امنیت ملی و ابلاغ ستاد کل نیروهای مسلح و حمایت و پشتیبانی ارتش جمهوری اسلامی ایران و وزارت دفاع صورت گرفته است.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تاکید کرده است چناچه رژیم صهیونیستی به این عملیات که منطبق بر حقوق قانونی کشور و قوانین بین المللی است واکنش نظامی نشان دهد با حملات کوبنده و ویرانگر بعدی مواجه خواهد شد.
مسعود پزشکیان رئیس جمهور نیز شامگاه سه شنبه ۱۰ مهر ۱۴۰۳ در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: بر اساس حقوق مشروع و با هدف صلح و امنیت برای ایران و منطقه، پاسخ قاطع به تجاوزات رژیم صهیونیستی داده شد. وی افزود: این اقدام در دفاع از منافع و اتباع ایرانی بود.
رئیس جمهور تصریح کرد: نتانیاهو بداند، ایران جنگطلب نیست اما در برابر هر تهدیدی قاطعانه میایستد. این تنها گوشهای از توان ماست. با ایران وارد درگیری نشوید.
اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس و مذاکره کننده این جنبش برای توافق آتش بس در غزه، بامداد چهارشنبه ۱۰ مرداد ۱۴۰۳ که برای حضور در مراسم تحلیف ریاست جمهوری دکتر مسعود پزشکیان به تهران آمده بود، به شهادت رسید.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم غاصب صهیونیستی روز جمعه ششم مهرماه نیز به پشتوانه حمایتهای آمریکا از مقر اصلی سازمان ملل متحد در نیویورک دستور ترور سیدحسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان را صادر کرد.
حزب الله لبنان در بیانیهای که روز شنبه ۷ مهر ۱۴۰۳ منتشر شد شهادت سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان را تایید کرد.
همچنین «سرتیپ پاسدار عباس نیلفروشان» از فرماندهان پیشکسوت و جانبازان سرافراز دفاع مقدس و مستشار سپاه در لبنان در حمله تروریستی رژیم سفاک صهیونیستی در جمعه ششم مهر ۱۴۰۳ به همرزمان شهید خود پیوست.
پیش از این وزارت امور خارجه روسیه در بیانیه ای، اقدام رژیم صهیونیستی در به شهادت رساندن دبیرکل حزب الله لبنان را محکوم و اعلام کرده بود: هدف قرار دادن شهروندان لبنانی، عملا و به صورت ناگزیر منجر به موج جدیدی از خشونت منجر خواهد شد. بنابراین، مسئولیت کامل تشدید تنش های بعدی بر عهده اسرائیل است.