به گزارش روز سه شنبه آباجان به نقل از ایرنا از این رسانه آمریکایی، شوک به عرضه جهانی نفت، میتواند منجر به افزایش قیمتهای بنزین، سوخت و سایر محصولات ساخته شده با نفت مانند پلاستیک، مواد شیمیایی و کود شود. این امر میتواند به سرمایهگذاریهای اقتصادی، استخدام و گسترش کسبوکار در کشورهای مختلف ضربه جدی وارد کرده و آنها را با خطر رکود تهدید کند.
نیویورک تایمز با اشاره به افزایش گمانهزنی ها در مورد احتمال حمله نظامی اسرائیل به ایران افزود: احتمال این پیامد فاجعهبار در روزهای اخیر در کانون توجه جهانی قرار گرفته است. تا جائی که در برخی سناریوها به احتمال هدف قرار دادن پالایشگاههای عربستان سعودی یا امارات متحده عربی از سوی ایران در صورت حمله احتمالی اسرائیل به تاسیسات هسته ای و نفتی این کشور اشاره می شود.
این رسانه با تاکید بر این که تحولات منطقه در ماههای اخیر، پارامترهای احتمالی را کنار زده و بسیاری از سناریوهای غیرقابل تصور را امکان پذیر کرده است، افزود: چشمانداز تشدید جنگ در خاورمیانه عامل تاثیرگذار مهمی را به اقتصاد جهانی تحمیل خواهد کرد که پیش از این با جنگ روسیه و اوکراین از یک سو و درگیری تجاری بین دو اقتصاد بزرگ جهان – ایالات متحده و چین – و همچنین وجود خطر هسته ای از سوی کره شمالی تضعیف شده بود.
در بخشی از این تحلیل آمده است: بر اساس تحلیل موسسه «آکسفورد اکونومیکس»، در صورت وقوع جنگ میان اسرائیل و ایران، قیمت نفت به ۱۳۰ دلار در هر بشکه افزایش یافته و اقتصاد جهانی ۰.۴ درصد آسیب خواهد دید. این سناریو درست زمانی که بانکهای مرکزی از ایالات متحده تا اروپا تا حدی در کاهش نرخ بهره بر تورم پیروز شده اند، با افزایش قیمتها به اقتصاد اروپا و آمریکا ضربه می زند. یک شوک نفتی و در نتیجه نرخهای بالاتر، شرایط اعتباری سختتری را برای کسبوکارها و مصرفکنندگان ایجاد کرده و انگیزه برای سرمایهگذاری، استخدام، خرید خانه و رشد اقتصادی را کاهش می دهد.
این تحلیل در تشریح علت اهمیت قیمت نفت بر بازارهای جهانی نوشت: قیمت نفت صرفاً یک معیار کلیدی در بازارها نیست، بلکه یک نیروی اساسی است که بر فعالیتهای اقتصادی، سیاستگذاری ها و تمایلات اقتصادی در هر کشوری تأثیر میگذارد. همچنین قیمت نفت تا حد زیادی قیمت بنزین را که در صورت پایین بودن نشانهای از اعتماد مصرف کننده و رفاه اقتصادی هر کشور است، مشخص می کند.
نیویورک تایمز آمریکا را یکی از مهمترین ضررکنندگان از تشدید تنش در خاورمیانه و تقابل نظامی احتمالی اسرائیل علیه ایران توصیف کرده و افزود: ایالات متحده یکی از کشورهایی است که از این شوک نفتی آسیب می بیند. هر چند شرکتهای آمریکایی فعال در تولید سوختهای فسیلی از ضربه به عرضه جهانی نفت و از قیمتهای بالاتر سود میبرند اما در نهایت کند شدن رشد اقتصاد جهانی مانع دیگر کسبوکارهای آمریکایی، بهویژه صادرکنندگان آمریکایی خواهد شد.
بنابر این تحلیل، کشورهای اروپایی نیز به طور ویژه در برابر اختلال نفتی حاصل از جنگ احتمالی ایران و اسرائیل آسیبپذیر هستند. این قاره برای مدت طولانی به انرژی ارزان روسیه متکی بوده است. اما پس از این عرضه پس از تحریم های بین المللی روسیه در جریان جنگ این کشور با اوکراین، این عرضه ارزان قیمت کاهش یافته و حمل و نقل انرژی به اروپا به شدت محدود شد. این امر بسیاری از کشورهای اروپایی را مجبور کرد تا در عین محدود کردن مصرف، به دنبال جایگزینهایی باشند. با این شرایط یک شوک ناگهانی در قیمت نفت بحران دیگری را برای اروپایی ها به همراه خواهد داشت.