به گزارش خبرنگار سیاسی آباجان به نقل از ایرنا، سید شمس الدین حسینی در نشست روز سهشنبه – ۱۰ مهرماه – صحن علنی مجلس شورای اسلامی، درباره گزارش کمیسیون صنایع و معادن در مورد بررسی عملکرد دستگاههای مسئول در تامین و تخصیص نیازهای ارزی واحدهای صنعتی و تولیدی کشور(مواد اولیه و تجهیزات مورد نیاز) در سخنانی گفت: نظام ارزی کشور شناور مدیریت شده است و نظام تثبیتی نیست. در قانون برنامه هفتم توسعه هم تاکید شده که بانک مرکزی مسوول ثبات بخشی به بازار ارز است و در این بخش چارچوبها تعیین شده است.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی افزود: بانک مرکزی باید بر اطلاعات داراییها و مبادلات ارزی اشراف داشته باشد و باید در این راه همه از جمله وزارتخانهها کمک کنند. اما اینکه وزارتخانهها متقاضی ارز باشند ولی در حفظ و کنترل نوسانات ارزی احساس مسوولیت نکنند، مشکل این بخش حل نخواهد شد.
وی نظام ارزی شناور مدیریت شده را دارای ویژگیهایی عنوان کرد و یادآور شد: یکی از مهمترین این ویژگیها این است که سیاست گذار تلاش میکند نوسنات ارز را کنترل کند. ولی کنترل بیش از اینکه دستوری باشد به قدرت مداخله بانک مرکزی مربوط است.
حسینی با بیان اینکه باید بپذیریم بانک مرکزی با تحریم اقتصادی و برخی از مواقع با تلاطم های سیاسی وامنیتی مواجه است، یادآور شد: اما به تجربه ثابت شده که کنترلها در نرخ ارز بیش از اینکه منجر کنترل تورم شود، سبب بروز انحراف در تخصیص منابع ارزی و خود تورم میشود.
وی با اشاره به گله برخی که چرا تخصیص ارز ترجیحی کم شده است، یادآور شد: در سال ۱۴۰۰ به میزان ۸ میلیارد دلار ارز تخصیصی مورد تقاضا بود که این رقم در سال گذشته با ارز حمایتی حدود ۱۷ میلیارد دلار تخصیص داده شده است. یعنی بانک مرکزی کارخود را انجام داده است. اما مسئله این است که دستگاههایی که ارز ترجیحی را دریافت میکنند در پاسخ دادند احساس مسوولیت نمیکنند یا اینکه نمیتوانند پاسخ دهند.
ادامه دارد…