به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم، سید حسن نصرالله، دبیرکل فقید حزب الله لبنان نامی بزرگ بود که واژهها در توصیف او کم میآیند.
سید مقاومت از کودکی تا زندگی جهادی
«حسن عبدالکریم نصرالله» که همه او را با نام سید مقاومت میشناسیم، در ۳۱ آگوست ۱۹۶۰ در شهر البازوریه در نزدیکی شهر صور در جنوب لبنان به دنیا آمد. پدرش «عبدالکریم نصرالله» و مادرش «نهدیه صفیالدین» بود و حسن، پسر بزرگ خانواده از میان سه برادر و پنج خواهر بود.
شهید سید حسن نصرالله با «فاطمه یاسین» ازدواج کرد و صاحب پنج فرزند به نامهای هادی، زینب، محمد جواد، محمد مهدی و محمدعلی شد.
ارتش رژیم اشغالگر در سال ۱۹۹۷ در درگیریها در منطقه جبل الرفیع در جنوب لبنان پسر ارشد سید حسن نصرالله، یعنی هادی را به شهادت رساند و پیکر او تا سال ۱۹۹۸ در میان پیکر ۴۰ شهید و اسیر لبنانی در جریان تبادل اسرا با رژیم اشغالگر، تحویل داده شد.
شهید نصرالله تحصیلات ابتدایی خود را در مدرسه الکفاح در محله الکرنتینا در حومه شرقی بیروت که یکی از محلههای فقیرنشین و حاشیه نشین است گذراند و تحصیلات راهنمایی خود را در مدرسهای در منطقه سن الفیل به پایان رساند. خانواده او با شروع جنگ داخلی لبنان در سال ۱۹۷۵ به زادگاه شهید نصرالله یعنی شهر البازوریه بازگشتند و او تحصیلات متوسطه را در همین شهر ادامه داد.
آشنایی شهید نصرالله با شهید عباس موسوی در نجف
شهید سید حسن نصرالله در سال ۱۹۷۶ وارد حوزه علمیه شهر نجف در عراق شد و در آن زمان ۱۶ سال داشت. شهید نصرالله از همان سنین نوجوانی مرحله تحصیلات دینی را آغاز کرد و در آنجا با سید «عباس موسوی» دبیرکل پیشین حزب الله آشنا شد و سید عباس موسوی بر تحصیلات دینی سید حسن نصرالله نظارت داشت.
در پی آزار و اذیتهای رژیم وقت عراق علیه حوزههای علمیه در سال ۱۹۷۸ سید حسن نصرالله به لبنان برگشت و به حوزه علمیه «امام منتظر» در بعلبک پیوست. این حوزه علمیه یک مدرسه دینی بود که شهید سید عباس موسوی آن را تاسیس کرده و همان برنامههای درسی حوزه علمیه نجف در این مدرسه تدریس میشد.
در اواخر دهه ۸۰ میلادی، سید حسن نصرالله برای ادامه تحصیلات دینی به شهر قم ایران که دومین مرکز مهم مذهبی و آموزشی شیعیان محسوب میشود آمد و بعد از یک سال به لبنان برگشت.
تجربه سیاسی و سازمانی شهید سید حسن نصرالله
شهید سید حسن نصرالله در دوره نوجوانی خود به جنبش امل در لبنان پیوست و با وجود سن کم خود به عنوان مسئول تشکیلاتی این جنبش در شهر البازوریه منصوب شد. او بعد از بازگشت از عراق و گذراندن تحصیلات دینی در این کشور، فعالیتهای سیاسی و تشکیلاتی خود را در جنبش امل لبنان از سر گرفت و در سال ۱۹۷۹ به عنوان مقام سیاسی منطقه البقاع و عضوی از دفتر سیاسی جنبش امل منصوب شد.
شهید سید حسن نصرالله در سال ۱۹۸۲ همزمان با تهاجم رژیم صهیونیستی به لبنان، به جنبش حزب الله که در همان سال تاسیس شده بود پیوست و مسئولیت منطقه البقاع و بسیج مقاومت و هستههای نظامی را در این جنبش بر عهده گرفت.
حزبالله بعد از دبیر کلی نصرالله؛ از قدرت بازدارندگی تا تثبیت الگوی مقاومت
سید شهید مقاومت در سال ۱۹۸۵ به بیروت نقل مکان کرد و مسئولیتهای مهمی بر عهده گرفت تا اینکه در سال ۱۹۹۲ به منصب دبیرکلی جنبش حزب الله درآمد. در پی شهادت سید عباس موسوی، دبیرکل وقت حزب الله در حمله تروریستی دشمن صهیونیستی در ۱۶ فوریه ۱۹۹۲ مجلس شورای حزب الله سید حسن نصرالله را به عنوان دبیرکل این جنبش انتخاب کرد؛ آن هم در شرایطی که سید حسن نصرالله معاون دبیرکل حزب الله نبود و جوانترین عضو مجلس شورا محسوب میشد.
بعد از اینکه سید حسن نصرالله رهبری حزب الله را بر عهده گرفت، این جنبش عملیاتهای نظامی قدرتمندی علیه دشمن صهیونیستی انجام داد که نتیجه آن عقب نشینی اشغالگران صهیونیست از جنوب لبنان در سال ۲۰۰۰ بعد از ۲۲ سال بود.
در سال ۲۰۰۴ سید حسن نصرالله نقش کلیدی در روند تبادل اسرا میان حزب الله و رژیم صهیونیستی ایفا کرد و معامله تبادل اسرا که در این سال انجام شد، بزرگترین معامله در نوع خود میان دو طرف بود که نه تنها اسیران لبنانی در این معامله آزاد شدند؛ بلکه صدها اسیر از دیگر ملیتهای عربی از جمله سوری؛ لیبیایی؛ مغربی و فلسطینی نیز از زندانهای رژیم اشغالگر آزاد گشتند.
محبوبیت سید مقاومت در جریان جنگ جولای ۲۰۰۶ بیش از پیش افزایش یافت؛ جنگی که ۳۳ روز به طول انجامید و طی آن رژیم صهیونیستی متحمل خسارات سنگینی شد و بدون رسیدن به اهداف خود مجبور شد از جنوب لبنان عقب نشینی کند. سید حسن نصرالله در جریان این جنگ و ضربات نظامی که به دشمن وارد ساخت، محبوبیت گستردهای در جهان عربی و اسلامی به دست آورد و نام او با مقاومت در برابر اسرائیل در کل منطقه گره خورد.
سپس در جریان جنگ جهانی تروریسم علیه سوریه در سال ۲۰۱۱ و در حالی که آمریکا در کنار بسیاری از کشورهای غربی و حتی کشورهای عربی منطقه با گسیل کردن تروریستها به سوریه، به دنبال براندازی نظام این کشور بود، سید حسن نصرالله با یک برنامه نظامی منظم حزب الله را وارد نبرد با تروریستها کرد و علاوه بر کمک به ارتش سوریه در پاکسازی این کشو ر از شر تروریسم، مانع ورود تروریستهای تکفیری به لبنان شد و این کشور را از شر داعش نجات داد.
بعد از این مرحله هم محبوبیت و اعتبار سید حسن نصرالله در میان ملتهای عربی و اسلامی و به ویژه داخل لبنان به شکل قابل توجهی تقویت شد و به این ترتیب نفوذ سیاسی حزب الله هم بیشتر گشت.
در فوریه ۲۰۱۵ سید حسن نصرالله در یک سخنرانی در جمع هزاران نفر از هوادارانش اعلام کرد که رزمندگان حزب الله در جنگ علیه داعش در عراق نیز شرکت کردهاند.
سند سیاسی سیدحسن نصرالله که لبنان را از شر اسرائیل حفظ کرد
اما درباره زندگی سیاسی دبیرکل فقید حزبالله باید بگوییم که ایشان بعد از پیروزیهای نظامی مقاومت، سند سیاسی جدید حزب الله را در نوامبر ۲۰۰۹ در یک سخنرانی ارائه کرد که در آن خط مشی حزب الله درباره تعدادی از مسائل داخلی و خارجی تشریح شده بود.
بر اساس این سند که شامل تغییر پیشرفتهای در اندیشه سیاسی حزب الله بود، این جنبش اعلام کرد که لبنان متعلق به همه مردم این کشور است و تا زمانی که تهدید اسرائیل وجود دارد، سلاح مقاومت هم وجود خواهد داشت و معادله حزب الله مبتنی بر مقاومت مردمی و ارتش ملی است.
در شرایطی که حزبالله طی دهه گذشته همواره از جایگاه مردمی بالایی در لبنان برخوردار بوده است، برخی احزاب غرب گرا که سابقه همکاری با دشمن صهیونیستی دارند، مانند احزاب وابسته به «سمیر جعجع» رئیس حزب نیروهای لبنانی، همواره اقدامات و توطئههای متعددی برای تحریک علیه حزب الله انجام دادهاند و در جریان جنگ کنونی با دشمن صهیونیستی هم، دست از خدمت به دشمن برنمیدارند.
معادله سید حسن نصرالله در طوفان الاقصی ضد اشغالگران
اما حزب الله یک روز بعد از آغاز نبرد طوفان الاقصی یعنی ۸ اکتبر ۲۰۲۳ با اعلام حمایت همه جانبه از مردم و مقاومت فلسطین، وارد این نبرد علیه رژیم اشغالگر شد.
پیوستن مقاومت لبنان به نبرد طوفان الاقصی، علاوه بر حمایت از مردم و مقاومت فلسطین، اقدامی پیشگیرانه برای دفاع از لبنان بود. طی نزدیک به یک سال که نبرد طوفان الاقصی آغاز شده است، مرز لبنان و فلسطین اشغالی شاهد درگیریهای گسترده و بیسابقهای بوده است.
سید حسن نصرالله در اولین سخنرانی خود بعد از این نبرد در ۳ نوامبر ۲۰۲۳ تاکید کرد که عملیات طوفان الاقصی یک عملیات کاملاً فلسطینی و با تصمیم خود فلسطینیها بوده، اما حزب الله به حمایت از ملت و مقاومت فلسطین در این نبرد پایبند خواهد ماند.
سید مقاومت بارها در سخنرانیهای خود تاکید کرد که جبهه لبنان جبهه حمایت و همبستگی با مردم فلسطین است و همه گزینهها برای مقابله با دشمن روی میز قرار دارد. ایشان در سخنرانی خود در ۱۷ جولای ۲۰۲۴ گفت که اصرار دشمن اشغالگر در هدف قرار دادن غیرنظامیان، مقاومت را به سمت هدف قرار دادن شهرکهای جدید صهیونیستی در شمال فلسطین اشغالی سوق میدهد و اگر اشغالگران وارد لبنان شوند، همه تانکهای آنها منهدم خواهد شد.
در نهایت سید حسن نصرالله، سید بزرگ مقاومت بعد از عمری مجاهدت در راه حق، در شب ۲۷ سپتامبر ۲۰۲۴ در حمله بزدلانه و تروریستی رژیم اشغالگر به مقر مرکزی حزب الله در ضاحیه جنوبی بیروت به شهادت رسید. اما نام و مسیر او همچون چراغی برای همه پیروان راه حقیقت و آزادگی روشن خواهد ماند.
انتهای پیام/