به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم، «آرارات میرزویان» وزیر امور خارجه ارمنستان، امروز دوشنبه در یک نشست خبری مشترک با «استفان سژورنی» وزیر امور خارجه فرانسه، اعلام کرد که ارمنستان آمادگی کامل دارد تا توافقنامه صلحی که پیشتر با جمهوری آذربایجان بر سر آن به توافق رسیده است را به سرعت امضا کند.
وزیر امور خارجه ارمنستان در این نشست خبری یک بار دیگر بر تعهد قوی کشورش به برقراری صلح تأکید کرد.
میرزویان در این خصوص اظهار داشت: این توافقنامه بر اساس اعلامیه آلماتی، تمامیت ارضی هر دو کشور ارمنستان و آذربایجان را به رسمیت میشناسد. این سند به طور مشخص مرزهای بین ارمنستان و آذربایجان را همان مرزهایی تعیین میکند که در زمان اتحاد جماهیر شوروی و در لحظه فروپاشی آن بین دو کشور وجود داشته است.
وزیر امور خارجه ارمنستان اعلام کرد: پیشنهادهای اصلاحی جدیدی که به باکو ارائه شده، متنی است که صرفاً بین ارمنستان و آذربایجان به توافق رسیده است. به عبارت دیگر، این پیشنهادها نتیجه مذاکرات مستقیم و توافق دو طرف بر سر جزئیات توافقنامه است.
«استفان سژورنی» وزیر امور خارجه فرانسه نیز اعلام کرد: پاریس از امضای سریعترین توافقنامه ممکن بین ارمنستان و آذربایجان که منجر به برقراری صلحی عادلانه و پایدار شود و در عین حال، حاکمیت و تمامیت ارضی هر دو کشور را نیز به رسمیت بشناسد، حمایت کامل میکند.
وزیر امور خارجه فرانسه اظهار داشت: این تمام معنای سندی است که در سال ۱۹۹۱ در آلماتی امضا شد و همین ایده در سال ۲۰۲۲ در پراگ به اطلاع عموم سیاستمداران رسید. طبیعتاً، برقراری صلح زمانی که روسیه این اصول مهم را در اوکراین زیر پا میگذارد، بسیار مهم است.
سژورنی با اشاره به موضوع تعیین مرزها، تأکید کرد: توافق حاصل شده در ۳۰ آگوست در مسیر درستی قرار دارد و آنها از این روند که بر اساس حاکمیت و تمامیت ارضی است، حمایت میکنند.
وی با تأکید بر اینکه قفقاز جنوبی باید به منطقهای برای صلح و همکاری تبدیل شود، افزود: این امر به توسعه تجارت و رونق در ارمنستان نیز کمک خواهد کرد.
وزیر امور خارجه فرانسه گفت: ارمنستان خواهان صلح است، فرانسه خواهان صلح است، جامعه جهانی خواهان صلح است و از آنجایی که آذربایجان به زودی میزبان COP 29 (بیست و نهمین کنفرانس تغییر اقلیم سازمان ملل متحد) خواهد بود، مسئولیت دارد نشان دهد که صمیمانه خواهان دستیابی به صلح پیش از COP 29 است. من معتقدم که باید بتوانیم در این زمینه بسیار سریع پیشرفت کنیم.
ارمنستان و جمهوری آذربایجان اعلام کردهاند که درباره حدود ۸۰ درصد از مفاد توافقنامه صلح به توافق رسیدهاند.
نیکول پاشینیان نخستوزیر ارمنستان، در کنفرانس «گفتگوی ایروان» که اخیراً در پایتخت ارمنستان برگزار شد، مجدداً آمادگی خود را برای امضای متن توافق شده فعلی پیمان صلح و واگذاری مسائل مورد اختلاف به آینده اعلام کرد.
باکو این پیشنهاد پاشینیان را رد کرد. جمهوری آذربایجان شرط اصلی برای امضای پیمان را تغییر قانون اساسی ارمنستان میداند و ارمنستان نیز این درخواست باکو را دخالت در امور داخلی خود میداند.
«ریچارد کیراکوسیان» مدیر مرکز مطالعات منطقهای، معتقد است که سفر وزیر امور خارجه فرانسه در حال حاضر به دو دلیل انجام میشود: اولاً، این آخرین نشان و نمایش حمایت دیپلماتیک فرانسه از ارمنستان است. دوم اینکه، این پیام فقط به ارمنستان نیست بلکه به آذربایجان نیز هست. رئیسجمهور فرانسه اعلام کرده که قصد شرکت در کنفرانس تغییرات آب و هوایی COP 29 که در باکو برگزار میشود را ندارد. این همچنین پیامی به مسکو و باکو است. اما جالبترین نکته این است که ما انتظار داریم شاید ماکرون، رئیسجمهور فرانسه در ایام جشن استقلال ارمنستان به این کشور سفر کند.
با این حال، به عقیده ریچارد کیراکوسیان، سفر دو روزه استفان سژورنی از قبل برنامهریزی شده بود. در واقع، لزوماً نیازی نیست که این سفر با سفر احتمالی رئیسجمهور ماکرون مرتبط باشد، نه به عنوان مقدمهای برای آن سفر و نه جایگزینی برای آن. این سفر به تقویت و آمادهسازی زمینههای تعمیق روابط دوجانبه کمک خواهد کرد.
به گفته این کارشناسان، این سفر در درجه اول پیامی برای اطمینان دادن به ارمنیها از حمایت فرانسه است. همچنین این پیامی به منطقه است مبنی بر اینکه گرجستان به دلیل عقبنشینی از دموکراسی، اهمیت خود را از دست میدهد.
وی تأکید کرد: این موضوع همچنین نشاندهنده کاهش تحمل فرانسه نسبت به رفتار تندروانه آذربایجان است. از منظر فرانسه، آذربایجان اخیراً یک شهروند فرانسوی را به حبس طولانیمدت محکوم کرده و روابط دو کشور را تیره و تار کرده است. بنابراین، اگر ماکرون به منطقه سفر کند، احتمالاً تنها به ایروان خواهد آمد و این خود پیامی دیگر خواهد بود.
انتهای پیام/