به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، تابستان فصل مبارزه درخت با آفت است و آتش، آفت از هر نوع که باشد درخت را جریحهدار میکند اما آتش که به درون درخت بدود برای جنگل خاکسترنشینی به بار میآورد، چنانچه آنچه از هزاران سال حیات جنگل مانده است را به لحظهای دود میکند و کپهای از زغال؛ حیات حیاتوحش را به مخاطره میاندازد.
آتش که به جان جنگل بیفتد گنجینه طبیعت و زیستبومگان آن را نابود میکند و ریههای زمین دیگر نای نفسکشیدن نخواهند داشت.
برخی از مردم نزدیکنشین جنگل میگویند: جنگل متعلق به یک منطقه جغرافیایی نیست جنگل گنج همه نسلهاست که باید از آن مراقبت کرد و ما پیشگامان آن هستیم.
مراقبان محلی جنگل میگویند: برخی از گردشگران و مسافران بیملاحظه هستند چه آنکه در مسیر پیچاپیچ جاده و جنگل، ته سیگار خود را به بیرون ماشین و دورن جنگل میاندازند تا آتش را نصیب درختان کرده باشند.
آقای مرادی روستایشان نزدیک جنگل است، پیرمرد متواضع اما دنیا دیدهای است، آنقدر به جنگل اهمیت میدهد که با پای خسته صبح به صبح میرود و زبالههای ریخته شده از گردش روزانه برخی از گردشگران را جمع میکند.
او میگوید: برخی از اهالی تصمیم گرفتهاند بدون تعارف از مسافران و گردشگران بخواهند از روشن کردن آتش در کناره جنگل خودداری کنند هر چند عدهای گوش بدهند و هر چند عدهای در آتش جنگل بکارند و بروند.
پیرمرد اما توضیح میدهد که گاهی گردشگرانی نیز هستند که جنگل را ملک طلق خود میدانند، آتشافروزی میکنند برای پخت و پز و آتش میکارند و آتش روشن کرده را، فرو نمینشانند.
خشکسالیهای اخیر ، بیتوجهی به حیات اساسی جنگل، سهلانگاری مردمی و فرصتطلبی دست به دست هم میدهد تا آتش در جنگل افزودن شود و درخت برای همیشه به فراموشی سپرده شود.
در این میان اما، هستند کسانی که برای یک وعده کباب یا “چای آتیشی ” در کنار درختان یا حیاط خلوت جنگل آتش بر میافزوند وآنگاه یا یادشان میرود آن را خاموش کند که آتش زیر خاکستر پنهان میشود و بعد به جان درختان میافتد.
این عده به جای اینکه در جنگل درخت بکارند آتش کاشتهاند و آتشی که میراث هزاران ساله درختان را با خود به نابودی میکشاند.
برخی از کارشناسان گفتهاند بارها؛ شعلههای آتش برافروخته شده در مراتع و جنگلها که در چهارمحال و بختیاری بیشتر سهوی و در اثر سهلانگاری و بیتوجهی برخی از افراد در استان ثبت شده به اعتقاد آنان از دیر جبرانترین خسارتها به شمار میرود و به راحتی در کمتر از چند روز یک منطقه و درختان بلوط چند هزار ساله این استان زاگرس نشین را از بین میبرد.
۴۳ مورد آتشسوزی در مراتع
فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری به خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا گفت: از این تعداد آتشسوزیهای به ثبت رسیده در استان ۹۱ هکتار در قالب ۴۳ مورد در جنگلها (زیراشکوب) و ۲۵۶هکتار در قالب ۵۰ مورد نیز در مراتع به ثبت رسیده است.
سرهنگ صادق محمدی افزود: این شمار آتشسوزی نسبت به مدت مشابه سال گذشته از نظر تعداد بیش از ۲.۵ برابر و از نظر مساحت نزدیک به پنج برابر افزایش نشان میدهد.
توزیع تجهیزات مهار آتش
فرمانده یگان حفاظت محیطزیست چهارمحال و بختیاری از توزیع تجهیزات مهار آتشسوزی بین ۱۰۰همیار محیطزیست فعال در استان خبر داد.
بختیار طاهری در گفت وگو با خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا با اشاره به کاهش قابل توجه موارد آتشسوزی در مناطق چهارگانه محیط زیست استان در سالجاری افزود: این تجهیزات اطفای حریق شامل لباس، کفش، بیل و کلاه است که بین جوامع محلی فعال در حوزه محیطزیست با عنوان همیاران محیطزیست توزیع شد.
وی گفت: هماکنون ۳۰۰ همیار محیطزیست در استان با اداره کل حفاظت محیطزیست چهارمحال و بختیاری همکاری دارند و فعال هستند.
به گفته وی، در سالجاری ۶ مورد آتشسوزی در مناطق تحت حفاظت اداره کل حفاظت محیطزیست با وسعتی بیش از ۵.۳ هکتار به وقوع پیوسته است که این میزان نسبت به سالگذشته که تنها حدود ۲ هکتار بود افزایش یافته است.
طاهری افزود: در راستای کاهش آتشسوزی در مناطق تحت مدیریت تمهیدات لازم برای کاهش وقوع حریق از جمله بستن مسیرهای دسترسی فرعی در مناطق، شناسایی کانونهای بحران، ایجاد آتشبر، حضور ادارات با تمام پتانسیل انسانی و توزیع تجهیزات اطفای حریق برای جوامع محلی و همیاران طبیعت، صدور کارت همیار محیطبان و برگزاری کلاس آموزشی اطفای حریق برای جوامع محلی، دهیاران و همیاران انجام شده است.
به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، هماکنون ۷۴۰ هزار هکتار وسعت استان شامل جنگلها و مراتع متراکم و نیمه متراکم با تراکم پوشش بیش از ۲۵ درصد با توجه به گرمای هوا در شرایط بحرانی آتشسوزی قرار دارد که با اجرای طرح پهنهبندی و تعیین مناطق دارای خطر آتشسوزی بالا و تعیین این مناطق عوامل تسریع و وسعت سطح آتشسوزی را مدیریت و موجب کاهش خسارت به منابع طبیعی میشود.
یک میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار از مساحت چهارمحال و بختیاری را مراتع و جنگلها پوشش داده است که می معادل ۸۶.۵ درصد از سطح این استان را شامل میشود.