ایگور ماتویف روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا در مسکو افزود: اینکه نخستین کشوری که آقای پزشکیان در مسئولیت جدید خود در ریاستجمهوری سفر میکند، کشور عراق است، تصادفی نیست.
وی اظهار داشت: سفر آتی پزشکیان به بغداد نشانه این است که با وجود توسعه گفتوگو بین تهران و واشنگتن، ایران قصد تضعیف جایگاه خود یا سوق دادن توجه عموم از مسائل منطقهای به مسائل دیگری ندارد.
ایران از قدرتهای تأثیرگذار و پیشرو در خاورمیانه است
این صاحبنظر روس در ادامه یادآور شد: این سفر در حالی انجام میشود که ایران با حفظ نفوذ خود در منطقه، یکی از قدرتهای تأثیرگذار و پیشرو در خاورمیانه بوده و هست. این موضوع به ویژه در شرایط تخاصم با اسرائیل بسیار مهم است.
علاقهمندی بایدن به توافق با ایران
ماتویف در بخش دیگری از این گفت و گو اظهار داشت: کارشناسان غربی فکر میکنند که پیمان بستن ایران با ایالات متحده آمریکا در بستر برنامه هسته ای و کاهش تحریمها، امکان پذیر است.
وی ادامه داد: علاوه بر این، جو بایدن رئیسجمهور ایالات متحده آمریکا شخصاً علاقه مند به دستیابی به توافق با ایران است چرا که نمیخواهد به عنوان ضعیفترین رئیس جمهور آمریکا در تاریخ ثبت شود؛ او آرزو دارد به عنوان رئیسجمهوری که بتواند با ایران پیمان ببندد در تاریخ ثبت شود.
این استاد دانشگاه گفت: برای آمریکاییها این موضوع بسیار حائز اهمیت است، به این دلیل کارشناسان دنیا مسائل سیاست خارجی ایران در آینده نزدیک را بحث می کنند.
ایران، دکترین صبر راهبردی را دنبال میکند
ماتویف اظهار داشت: بیشتر اوقات از من سؤال میشود که پاسخ ایران به اقدامات تهاجمی آشکار اسرائیل شامل ترور اسماعیل هنیه رئیس دفتر سیاسی حماس در تهران چه خواهد بود؛ در پاسخ باید گفت که ایران هنوز دکترین صبر راهبردی را دنبال میکند چرا که ایران علاقهمند به درگیری بزرگ با توجه به پرهزینهبودن آن نیست، با این حال، شکی نیست که ایران، اقدامات تهاجمی اسرائیل را بیپاسخ نخواهد گذاشت.
این استاد روس گفت: ایران قصد ندارد که از حمایت و پشتیبانی از کشورهای دوست در منطقه دست بردارد، از این رو، محور مقاومت حفظ خواهد شد و به اقدامات تهاجمی اسرائیل پاسخ خواهد داد. این پاسخ در حفظ جایگاه ایران به عنوان قدرت منطقهای حائز اهمیت خواهد بود.
همگرایی کریدورها به نفع منطقه
استادیار دانشکده روابط اقتصادی بینالمللی دانشگاه مالی روسیه همچنین اظهار داشت: از نظر اقتصادی، ایران علاقه مند به اجرای پروژههای سودمند متقابل با عراق است.
وی ادامه داد: چند پروژه کریدور حمل نقل از جمله پروژه های منطقه ای وجود دارند. مثلأ راهگذر شمال – جنوب که از هند تا روسیه، از ایران، کشورهای حاشیه خزر عبور میکند. از سوی دیگر «راه توسعه» پروژه ترکیه و عربی، از جنوب عراق و خلیج فارس تا ترکیه وجود دارد. علاوه بر این، سوریه علاقه مند است از ساحل مدیترانه ای خود تا بیابان سوریه، زیرساختهای حمل و نقل را ایجاد کند.
ماتویف اظهار داشت: بهتر است این پروژه ها با یکدیگر رقابت نکنند و برای تسهیل حمل و نقل بار، همگرا شوند.
این صاحب نظر روس اظهار داشت: فکر می کنم روسیه علاقه مند به شکلگیری همین همگرایی است. هر همکاری سازنده ای، منافع مسکو را تأمین می کند. مهم ترین مقوله این است که این همکاری سودمند، متقابل و برابر باشد.
دستور کار سفر پزشکیان گسترده خواهد بود
این استاد دانشگاه گفت: فکر می کنم که سفر پزشکیان رئیس جمهور ایران انگیزه برای توسعه روابط اقتصادی و تجاری ایران و عراق با حل و فصل مسائل زیرساختهای حمل و نقلی شود تا این پروژهها کاراتر و مثمرثمر تر باشند. به نظر من همکاری سازنده و سودمند متقابل همیشه بهتر از رقابت است.
وی ادامهداد: دستور کار سفر آتی رییس جمهور ایران به عراق گسترده و پرکار خواهد بود و مسائل وضعیت در منطقه و جنگ در نوار غزه، مناقشه با اسرائیل و اجتناب از درگیری بزرگ در منطقه مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
ماتویف گفت: انتظار می رود همراه با گفتگوی نزدیک سیاسی بین دو کشور، جنبه اقتصادی شامل همگرایی، پروژه های اقتصادی مشترک که برای منطقه ثمربخش است هم مورد بحث و تبادل نظر قرار گیرد.
من فکر می کنم که روسیه هم علاقه مند به همکاری با ایران و عراق، اجرای پروژههای چندجانبه ای بر اساس منافع متقابل و با احترام به منافع یکدیگر است. این موضوع در «اصول سیاست گذاری خارجی فدراسیون روسیه» تصویب شده در مارس سال ۲۰۲۳ تأکید شده است.
به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، دکتر «مسعود پزشکیان» رئیس جمهوری اسلامی ایران در نخستین سفر خارجی خود چهارشنبه ۲۱ شهریور عازم عراق خواهد شد.
دیدارهای دوجانبه با مقامات عالی عراقی و امضای اسناد همکاری و یادداشتهای امنیتی از جمله برنامههای این سفر است.