به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، استان خراسان جنوبی با برآورد جمعیت ۸۹۷ هزار و ۸۸۵ نفر فقط پنج سالن سینمایی دارد یعنی در نگاه اول نه تنها در استان سینما کم داریم بلکه همین تعداد نیز مورد استقبال عموم مردم و دستگاههای اجرایی قرار نگرفته است.
از طرف دیگر خراسان جنوبی به لحاظ وسعت سومین استان پهناور ایران به شمار میرود که پراکندگی جمعیت را به همراه داشته و خدماترسانی را در گستره استان پرهزینه کرده است.
همان گونه که خراسان جنوبی در زمینه فرهنگی، آموزشی و علمی پیشینه طولانی دارد و با دارا بودن ۵۰ هزار دانشجو به عنوان یکی از استانهای دانشگاهی کشور محسوب میشود در حوزه سینما نیز سبقه طولانی داشته و ۲ سینمای بهمن و فردوسی شهر بیرجند سالهای ۱۳۴۷ و ۱۳۴۹ افتتاح شده است.
آنچه به ویژه در دهه اخیر به عنوان چالشهای سینمایی استان از آن یاد میشود کمبود مخاطب، نیاز به بازسازی و توسعه سالنهای سینما بخصوص در شهرستانها، توجه مسئولان به هنر سینما، به روز بودن فیلمهای اکران شده، توجه به ذائقه مخاطب این استان و مشکلات مالی است.
از آنجایی که سینما به عنوان یک نیاز ملی از موثرترین رسانههایی است که در تداوم، گسترش و بقای فرهنگ و هنر واقعی یک جامعه میکوشد باید تامل کرد آنچنان که باید از این ظرفیت در استان خراسان جنوبی استفاده شده یا میشود.
یکی از شهروندان بیرجندی در این زمینه به خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا گفت: در سالهای گذشته به صورت خانوادگی سینما میرفتیم اما الان علاقه زیادی به سینما رفتن نداریم چون فیلمهایی که اکران میشود مردمی نیست و بیشتر جشنوارهای است.
مریم رستگار با بیان اینکه مردم با سینما قهر نیستند افزود: اتفاقا نسل کودک، نوجوان و جوان علاقه زیادی به سینما رفتن دارند اما نکته مهم توجه به ذائقه مخاطبان است که کمتر مورد توجه قرار میگیرد.
فیلمهای روی پرده متنوع باشد
وی اظهار کرد: در سینماهای مرکز استان بیشتر فیلمهای تاریخی، ارزشی، مربوط به شهدا یا دوران دفاع مقدس اکران میشود، نه اینکه فیلمها خوب نباشد بلکه نیاز است اما به شرطی که تعادل حفظ شود و با اکران سایر فیلمهای از جمله کمدی زمینه سرگرمی و تفریح مردم فراهم شود.
این شهروند گفت: شاید مشکلات اقتصادی یا حتی حضور در فضای مجازی و اجتماع انگیزهای برای رفتن به سینما نگذاشته باشد اما اگر در اکران فیلمها منافع عموم مردم در نظر گرفته شود سینماها مخاطب زیادی خواهند داشت.
اما معاون امور هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی گفت: فیلمهای روز که در سطح کشور اکران میشود بر اساس نیاز شهرستانهای استان به صورت سیار و دورهای در مناطق پرجمعیت اکران میشود.
سید علی زمزم ادامه داد: اکنون در شهر بیرجند ۲ سینما و شهرهای قاین، سرایان و طبس هر کدام یک سینما با مجموع هزار و ۱۵۸ صندلی فعال است.
وی با اشاره به بازسازی و نوسازی سالن سینما شهر طبس گفت: این سالن با بیش از ۱۰ میلیارد ریال اعتبار بازسازی شد و به زودی در هفته مهر سینمای ایران مجدد افتتاح میشود.
هشت شهرستان فاقد سینما و راهاندازی سینما سیار
این مقام مسئول با بیان اینکه هشت شهرستان خراسان جنوبی فاقد سالن سینما است تصریح کرد: با توجه به شمار شهرستانهای فاقد سینما در استان تلاش شده این کمبود با راهاندازی سینما سیار جبران شود.
وی گفت: در همین ارتباط تلاش شده فیلمهای روز سینما برای دوستداران و علاقهمندان به سینما از طریق سینما سیار اکران شود.
زمزم اضافه کرد: بر اساس دستورالعمل سازمان امور سینمایی کشور، احداث سالن سینما در شهرهای بالای ۵۰ هزار نفر جمعیت امکانپذیر است در حالی که اکثر شهرهای استان ما زیر این تعداد جمعیت دارد.
وی با اشاره به تعطیلی موقت برخی سینماهای استان گفت: سالن سینمای قاین که مدتی برای بازسازی و استانداردسازی تعطیل شده بود اکنون با ۲۰۰ صندلی فعال است و سال ۱۳۹۹ با هزینه کرد ۶ میلیارد ریال بازسازی و نوسازی شد.
معاون امور هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی افزود: سینمای شهر فردوس نیز سال ۱۳۹۸ به دلیل نداشتن استحکام لازم و فرسوده بودن تعطیل شد، هر چند با کمک سازمان سینمایی مرمت و بازسازی شد اما به دلیل وقفی بودن ملک و مشکلاتی که با یکی از دستگاههای اجرایی دارد، اکنون تعطیل است.
به گفته وی مسئولان شهرستان فردوس در حال پیگیری هستند تا سالن مجتمع فرهنگی هنری این شهرستان با ظرفیت ۳۶۰ صندلی را به اکران فیلمها و سینما اختصاص دهند.
زمزم تصریح کرد: اگر بخش خصوصی ورود پیدا کند از نظر حمایتی آنچه در اختیار اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان سینمایی باشد دریغ نخواهیم کرد، ساخت سینما کار دولتی نیست اما از ساخت سینما در شهرستانها حمایت میکنیم.
وی گفت: از آنجایی که ساخت سالن سینما هزینههای میلیاردی دارد لذا باید در شهر توجیه اقتصادی داشته باشد، در نهبندان سینما راهاندازی شد اما به دلیل نداشتن بهرهوری کافی و استقبال نکردن مردم از اکران فیلمها، این سالن هم تعطیل شد.
معاون امور هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی یادآور شد: سالن سینما فردوسی بیرجند در سالهای اخیر با هزینهکرد بیش از ۱۴ میلیارد ریال بازسازی شد و اکنون به عنوان یکی از سینماهای ممتاز کشور از آن یاد میشود.
مدیر سینما بهمن بیرجند هم گفت: این سینما سال ۱۳۴۹ در بیرجند راهاندازی و سال ۱۳۸۵ بازسازی و نوسازی شد، از طرفی در ۲ سال گذشته تجهیزات صوت و تصویر آن استانداردسازی و تجهیز شده است.
استقبال از سینما در بیرجند کم است
حسین واحدی استقبال از سینما را با توجه به جمعیت بالای شهر بیرجند کم و محدود دانست و افزود: این در حالی است که هزینه نگهداری سالن بالاست و به تبع شاید درآمد حاصل از اکران فیلمها پاسخگوی هزینهکرد سالن هم نباشد.
وی با تاکید بر اینکه در بیرجند نیاز به حمایت و نگاه ویژه به سالنهای سینما داریم اظهار کرد: ادارات و سازمانهای استان میانه خوبی با سینما ندارند در حالی که بودجه فرهنگی دارند و میتوانند از این ظرفیت برای کارکنان و کارمندان خود استفاده کنند.
این فعال حوزه سینما گفت: بخش محدودی از بودجه فرهنگی دستگاههای اجرایی و اداری استان میتواند چراغ سینماهای مرکز استان را روشن نگه دارد از طرفی انتظار داریم نخبگان فرهنگی در ترویج فرهنگ سینما رفتن به مردم و خانوادهها کمک کنند.
وی از سینما به عنوان بزرگترین رسانه تصویری یاد کرد و گفت: این ظرفیت میتواند در جامعه و خانوادهها اثرگذاری بسیار خوبی داشته باشد، چون یک تماشای متفاوت بوده که در بُعد سرگرمی، تفریحی، اعتقادی و ارزشی، اندیشه و تفکر قهرمانان، شهدا و بزرگان اثرگذار است.
ادارات برای کارکنان خود بلیط تهیه کنند
واحدی تصریح کرد: صنعت سینما در خراسان جنوبی نیاز به حمایت دارد در غیر این صورت با توجه به هزینههای بالا دوام چندانی نخواهد داشت، توقع ما از ادارات و دستگاههای فرهنگی استان زیاد نیست بلکه اگر سالی یکبار برای کارکنان بلیط ارزان خریداری کنند و برای رفتن به سینما تشویق و ترغیب شوند، سینما رونق میگیرد.
وی گفت: با وجود اکران فیلمهای روز کشور در بیرجند اما همیشه بخش زیادی از صندلیهای سینما خالی است و مخاطبان سینما با ظرفیت آن فاصله دارد.
مدیر سینما بهمن بیرجند عنوان کرد: نوع اکران فیلمها اثر مهمی در جذب مخاطب دارد، اگر بر اساس ذائقه مخاطب باشد مورد استقبال قرار میگیرد اما در کنار تنوع فیلمها باز هم با چالش کمبود مخاطب مواجه هستیم.
وی گفت: هر سال در برخی روزهای سال از جمله ماه بهمن، فیلمهای جشنواره فیلم فجر همزمان با سراسر کشور برای سنین مختلف اعم از کودک و نوجوان و بزرگسالان در دو یا سه نوبت اکران میشود که مورد استقبال هم قرار میگیرد.
واحدی ادامه داد: با توجه به جمعیت شهر و ظرفیت سینما بهمن انتظار داریم در طول سال مخاطبان زیادی داشته باشیم اما گاهی صندلیها خالی و چراغ سینما خاموش است که در این زمینه نیاز به حمایت مردم، مسئولان و نخبگان فرهنگی داریم، رسانهها نیز در جذب، تشویق و ترغیب مخاطبان میتوانند یاریگر باشند.
۲۱ شهریور در تقویم رسمی کشور روز سینما است.