به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران امروز دوشنبه ۱۹ شهریور ماه در نشست خبری خود پاسخگوی سوالات خبرنگاران شد.
کنعانی درباره عملیات مقاومت در مرز اردن و فلسطین و ادعاهای رژیم صهیونیستی علیه ایران در این خصوص گفت: رژیم غاصب صهیونیستی بی تردید غده سرطانی در غرب آسیا و شر مطلق و هسته کانونی محور خباثت در منطقه به شمار میرود. رژیم به دلیل جنایات جنگی هولناک که در فلسطین و اخیرا در کرانه غربی مرتکب شده، خودش را در مقابل خشم ملتهای جهان قرار داده و اکنون شاهد بیداری انسانی علیه این رژیم هستیم.
حمایت از فلسطین را ما به عنوان ایران یک تعهد قانونی و انسانی تلقی میکنیم اما تلاش مقامات جنایت پیشه صهیونیستی و اتهامات به ایران تلاشی برای کتمان حقایق است. رژیم با تداوم بحران در غزه و ادامه جنایات و اصرار بر خواستههای زیاده خواهان خودش در خصوص آتش بس بیتردید پنجرههای جدید آتش را بر روی خودش باز کرده است. همانگونه که اخیرا یکی از مقامات این رژیم اشاره کرده در ارتباط با شرایط سختی که در منطقه دارند رژیم صهیونیستی به شکست به مراتب نزدیکتر از دستیابی به پیروزی است.
اینکه گفته میشود اسرائیل مراکز ایران در سوریه را مورد حمله قرار دادند تایید نمیکنیم
وی درباره حمله رژیم به سوریه گفت: این حمله جنایتکارانه رژیم و شهادت جمعی از شهروندان سوری را شدیدا محکوم میکنم. اصرار بر ادامه جنایت بر غزه و حمله به خاک کشورها نشان میدهد اقدامات رژیم صرفا محدود به غزه نیست و این رژیم جنایات فرامرزی را در دستورکار خودش قرار داده است. زمانش فرارسیده که حامیان رژیم صهیونیستی از تسلیح این رژیم دست بردارند.
سازمان ملل و دیگر نهادها به صورت جدی اقدامات تجاوزکارانه رژیم را به دیگر کشورها محکوم کنند و در مقابل این میزان از جنایت اقدامات جدی انجام دهند. ما این اقدام را با قویترین عبارات محکوم میکنیم و با خانوادههای قربانیان ابراز همدردی میکنیم. اینکه گفته میشود مراکز ایران را مورد حمله قرار دادند ما تایید نمیکنیم.
نگاه به شرق یک انتخاب راهبردی است
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص موضعگیریها درباره آینده ایران با شرق و همچنین موضعگیری روسیه در قبال زنگزور گفت: همان طور که رئیس جمهور محترم آقای پزشکیان و وزیر خارجه در اظهاراتشان تاکید کردند سیاست همسایگی ایران با جدیت و اولویت محل توجه دولت چهاردهم خواهد بود.
نگاه به شرق یک انتخاب راهبردی است و تاکتیکی نیست. اجرای توافقات گذشته و تنظیم اسناد جدید مبتنی بر نیازهای دوجانبه با جدیت مورد پیگیری دولت خواهد بود. دستگاه دیپلماسی در این زمینه اهتمام جدی خود را مبذول خواهد داشت. روابط با شرق از جمله چین و روسیه با جدیت دنبال خواهد شد، این خواست ایران و شرکای ایران خواهد بود. ما در منطقه پیچیدهای قرار داریم اما همکاری منطقهای را به عنوان بهترین روش برای رفع سوء تفاهمات تلقی میکنیم.
توسعه مناسبات با شرق به معنای عدم توسعه روابط با دیگر حوزهها نیست. ما همزمان با توسعه مناسبات با شرق به دیگر حوزههای جغرافیایی اهتمام خواهیم داشت. رئیس جمهور هم تاکید کردند که با هر کشوری که بخواهد با ایران روابط سازنده داشته باشد ما هم دنبال خواهیم کرد.
ایران از صلح و ثبات در قفقاز جنوبی حمایت میکند
کنعانی در پاسخ به سوالی درباره کریدور موهوم زنگزور و پیشنهاد ایران برای آلترناتیو این کریدور گفت: موضوع کریدور این روزها محل توجه است. مبنای اخبار و تحلیلهای منتشره در خصوص قفقاز و کریدورهای ادعایی متعاقب سفر آقای پوتین به باکو و مصاحبه لاوروف و اظهارات سخنگوی وزارت خارجه روسیه است. این امر و اظهار نظرها زمینه ساز طرح نظریات مختلفی و بعضا در مخالفت توسعه روابط با ایران شده است و ضرورت دارد تاکید کنم که به متن دقیق این اظهارات مراجعه کنید.
ایران به حمایت از رفع انسداد از ارتباطات و مسیرهای مواصلاتی در منطقه و پیشبرد دستورکار صلح بین باکو و ایروان ادامه خواهد داد. صلح در قفقاز به نفع همه کشورهای منطقه است. برخی قدرتها که در خارج از منطقه هستند میخواهند قفقاز را به منطقه بیثباتی تبدیل کنند و اولویت آنان صلح نیست. ما تاکید میکنیم که از تقویت سازوکار همکاری منطقه مبتنی بر الگوی موجود ۳+۳ با جدیت حمایت میکنیم. در این زمینه نشستهایی بوده و نشست دیگری در پیش خواهد بود.
ایران از صلح و ثبات در قفقاز جنوبی حمایت میکند و ما از رفع انسداد مسیرهای مواصلاتی در چارچوب حاکمیت کشورهای منطقه استقبال میکنیم. این چارچوب میتواند به تقویت صلح در منطقه کمک کند. ما همچنین مخالفت خود را با هرگونه تغییرات مرزی که با استقلال سیاسی کشورها مغایرت داشته باشد به صراحت بیان میکنیم که با تغییر مرزهای بینالمللی مخالف هستیم.
توافقنامه جامع ایران و روسیه
وی درباره توافقنامه جامع ایران و روسیه گفت: تدوین سندی با عنوان راهنمای توسعه روابط دو کشور با توجه به تحولات روابط دوجانبه و تحولات منطقهای در دستورکار دو کشور قرار داشته است. این سند نهایی شده و امضای آن توسط مقامات عالی دو کشور در دستورکار قرار دارد. این معاهده در جهت تاکید و گسترش روابط در همه زمینهها خواهد بود. امضای این سند میتواند مبانی حقوقی لازم را برای توسعه روابط دوجانبه بیش از گذشته فراهم کند. این سند پس از امضا جهت تصویب باید به مجلس ارائه شود.
موضوع مقابله با تروریسم و همکاریهای ایران و عراق امتداد پیدا خواهد کرد
کنعانی در خصوص اهمیت سفر رئیس جمهور به عراق گفت: روابط ایران و عراق ممتاز و دارای ویژگی منحصر به فرد است. در طول سالیان گذشته ما شاهد توسعه همکاریهای سازنده دو کشور بودیم. اولین سفر خارجی رئیس جمهور به عراق نشان دهنده اهمیت مناسبات دو کشور است.
در حوزه امنیتی دو دولت معتقد به ضرورت تعمیق ثبات در طول مرزهای مشترک و تبدیل مرزها به مرزهای دوستی و گسترش رونق تجارت هستند. در ارتباط با موضوع امنیتی ما پیشتر توافقنامه امنیتی را با تمرکز بر خلع سلاح نیروهای تروریستی که از بخشی از خاک عراق استفاده میکردند ما امضا کردیم. موضوع مقابله با تروریسم و همکاریهای دو کشور امتداد پیدا خواهد کرد.
ایران از همه ظرفیتهای خود برای حمایت از ملت فلسطین استفاده خواهد کرد
کنعانی در پاسخ به آباجان به نقل از تسنیم در خصوص یک سالگی جنایتهای رژیم صهیونیستی علیه غزه گفت: جای تاسف است که قریب به یک سال شاهد جنایت جنگی رژیم صهیونیستی علیه ملت مظلوم فلسطین و شاهد تشدید آن در کرانه غربی هستیم. این میزان جنایت تداوم پیدا نمیکرد چنانچه که جامعه جهانی به وظیفه قانونی و اخلاقی خود در این ارتباط عمل میکرد. در سایه بی عملی جامعه جهانی شاهد این جنایت هولناک هستیم.
در ارتباط با مذاکرات آتش بس، رژیم صهیونیستی هر روز در روند مذاکرات شروطی جدید و زیاده خواهانهای را مطرح میکند و مانع شکل گیری آتش بس شده است. از طرفی دیگر شاهد وجود اراده برای متوقف کردن رژیم از سوی آمریکا نیستیم. دولت آمریکا تاکنون با کلمات بازی کرده اما در عمل هیچگاه از قدرت تاثیرگذاری خود استفاده نکرده بلکه با تداوم صادرات تسلیحات مرگبار خود نشان داده که در مسیر حمایت از جنگ و جنایت جنگی قرار دارد. این وضعیت موجود است.
ما معتقدیم که ایجاد بازدارندگی در مقابل رژیم صرفا با اراده جهانی محقق خواهد شد و این سکوت در جهان به عنوان مشوق رژیم در استمرار جنگ طلبی عمل کرده است. ما از همه ظرفیتهای خود برای حمایت از ملت فلسطین و تحرک بخشیدن به برنامههای دیپلماتیک استفاده خواهیم کرد و در مجمع عمومی سازمان ملل هم از ظرفیت خود برای پایان دادن به جنایات جنگی رژیم استفاده خواهیم کرد.
ایران حتما یک عضو فعال در بریکس خواهد بود
وی در خصوص سفر رئیس جمهور به کازان و توسعه روابط ایران با کشورهای عضو بریکس گفت: عضویت در بریکس یک فرصت مهم برای ایران به منظور توسعه مناسبات خود است. ظرفیتهای متمایز اعضای بریکس برای همه اعضا یک فرصت کم نظیر فراهم کرده که مصالح خودشان را در چارچوب چندجانبه گرایی تامین کنند. این یک فرصت بیشمار نزد اعضا ایجاد میکند تا در مقابل یکجانبه گرایی به تامین منافع خود اقدام کنند.
ما عضو فعال شرکت کننده در همه نشستهای بریکس بودیم، این یک روند است. تامین منافع و اجرای توافقات نیازمند بازه زمانی است و ما در این مسیر قرار داریم. ما حتما یک عضو فعال در بریکس خواهیم بود.
گفتگوهای عراقچی و بورل درباره روابط ایران و اروپا
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص مذاکرات با اروپا و نکات وزیر خارجه در این خصوص گفت: مواضع ایران کاملا روشن است. توافق یک توافق جمعی و دارای تعهدات متقابل برای همه اعضا بود و ایران تنها عضوی بود که به همه تعهدات خود عمل کرد. توافق مربوط به بازگشت همه طرفها به تعهدات خودشان در برجام است. توافق زمانی رخ میدهد که همه اعضا به تعهدات بازگردند.
ایران از میز مذاکرات فاصله نگرفته و ما به عنوان راهکار دیپلماتیک برای تحقق منافع خود مورد توجه داریم. جای تاسف است که دیگر شرکا و اعضای اروپایی بودند که اجازه تحقق موفقیت برای پیشبرد امور را ندادند. مسیر توافق میتواند باز باشد مشروط بر اینکه طرفهای متقابل به تعهدات خود پایبند باشند. همچنان فرصت دیپلماتیک برای همه طرفها وجود دارد. در این زمینه گفتگوهای خوبی میان آقای عراقچی و آقای بورل به صورت تلفنی انجام شده و خوشبینیم که فرصتهای مناسبی برای طرفین وجود دارد.
وی درباره گفتگوی عراقچی با بورل و جزئیات تبادل نظرها گفت: همواره در مجمع عمومی سازمان ملل فرصت خوبی برای مذاکرات است. توافق میان عراقچی و بورل وجود داشته که این گفتگوها را در آینده نزدیک داشته باشند و ما فکر میکنیم که در حاشیه مجمع عمومی فرصت خوبی برای گفتگوها باشد. اکنون اما برنامه مشخصی تعیین نشده است.
شرایط رایزنهای علمی ایران در کشورهای دیگر
کنعانی در خصوص شرایط رایزنهای علمی ایران در کشورهای دیگر گفت: همکاریهای علمی همواره یکی از موضوعات مهم برای ایران بوده و وزارت خارجه در کنار وزارت علوم همه تلاشهای خودش را انجام داده است. در پارهای از کشورها که نیازمند وجود رایزنهای علمی بوده وزارت خارجه در گفتگو با کشورهای هدف شرایط را فراهم کرده است.
ما به عنوان دستگاه دیپلماسی در کنار وزارت علوم و دیگر نهادهای علمی هستیم. لازم است اشاره کنم ما همکاریهای علمی را به عنوان یک اولویت تلقی میکنیم و آن را زمینه ساز گسترش همکاریها تلقی میکنیم. ما در خصوص افتتاح مراکز علمی موفقیت خوبی داشتیم و در چند کشور مراکز ما تاسیس شده و مذاکراتی برای افتتاح مراکز در دیگر کشور در حال انجام است.
وضعیت زندانیهای ایران در عراق و عربستان
کنعانی درباره وضعیت زندانیهای ایران در عراق و عربستان گفت: این یکی از موضوعات مورد اهتمام ما است و همواره تلاشهای جدی داشتیم. پیگیریهای ما با مقامات عراقی ادامه دارد و فرصت سفر رئیس جمهور زمان خوبی است که این موضوع مورد توجه قرار گیرد.
در خصوص زندانی ایرانی در عربستان این موضوع در فهرست پیگیریهای دستگاه دیپلماسی قرار دارد و امیدواریم در آینده نزدیک شاهد آزادی این ایرانی عزیز باشیم.
واکنش به ادعاهای مجدد درباره میدان گازی آرش
وی درباره ادعاهای مجدد درباره میدان گازی آرش گفت: موضع ما بارها اعلام شده و حقوق هیچ کشوری در سایه اظهارنظرهای غیرفنی دیگر کشورها حذف نخواهد شد. موضوعات حقوقی و فنی باید در چارچوب گفتگوهای فنی مورد حل و فصل قرار گیرند.
اگر اروپا اراده عملی برای برقراری روابط با ایران داشته باشد امکان این تحقق و همکاری مشترک وجود دارد
سخنگوی وزارت خارجه درباره اختلافات موجود در منطقه و ارتباط آن با همکاریهای ایران با اروپا و دیگر کشورها گفت: روابط میان کشورها همواره دارای ابعاد مثبت و متنوعی است که طرفها میتوانند حتی اختلاف نظر داشته باشند. هیچ طرفی در حوزه دیپلماتیک دارای اتفاق نظر نیستند. حتی در میان نزدیکترین متحدان هم زمینه افتراق وجود دارد. اگر اروپا اراده عملی برای برقراری روابط با ایران داشته باشد امکان این تحقق و همکاری مشترک وجود دارد.
موضوع رژیم صهیونیستی یک بحران در منطقه ماست. شکل گیری این رژیم زمینه بی ثباتی در منطقه ما شده است و مادامی که بیثباتیها ناشی از چنین رژیمی وجود داشته باشد امنیت منطقه هم متاثر خواهد بود.
حق آبه ایران از افغانستان
وی درباره حق آبه ایران از افغانستان گفت: این یک حق مسلم برای ایران است و طرف افغانستانی بر حق مسلم ایران اعتراف دارد. این موضوع در چند سال گذشته هم درخواست جدی ایران بوده و ما در ماههای گذشته میزانی از آب را از افغانستان دریافت کردیم و اینکه آیا این جزو حق آبه ما بوده یا نه در این زمینه تحلیلهای متفاوتی وجود دارد. نکته مهم این است که ما این موضوع را مورد مطالبه جدی قرار دادیم و حق آبه کامل ایران میبایست در اختیار طرف ایرانی قرار گیرد.
سفر پزشکیان به نیویورک
کنعانی درباره سفر پزشکیان به نیویورک گفت: آقای پزشکیان مبنتی بر سنت هر ساله برای مشارکت در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل به نیویورک سفر خواهند کرد و اعلام قطعی این سفر را نهاد ریاست جمهوری اعلام خواهد کرد اما ایران از فرصت حضور در این اجلاس غفلت نمیکند. در صورت انجام سفر طبیعتا سخنرانی و دیدارهای دوجانه انجام خواهد شد.
بخشی از جنگ اوکراین نیستیم
وی در واکنش به اتهامات علیه ایران در خصوص ارسال موشک به روسیه گفت: ما موضع روشنی در ارتباط با تحولات اوکراین داریم. همواره در این زمینه دیدگاه خود را مبتنی بر اصول مورد اهتمام ایران بیان کردیم. جای تاسف است که برخی طرفها که خود بخشی از جنگ و نزاع در موضوع اوکراین هستند با اهداف سیاسی اتهاماتی را علیه ایران مطرح میکنند. ما بخشی از جنگ اوکراین نیستیم و راهکار سیاسی بهترین روس برای پایان دادن به بحران است. ما اتهامات نقش ایران در ارسال تسلیحات را قویا رد میکنیم. اتهام زنندگان به ایران کسانی هستند که خود جزو ارسال کننده تسلیحات به یک طرف جنگ هستند.
اظهارات گروسی علیه ایران
کنعانی در خصوص اظهارات گروسی علیه ایران تصریح کرد: ما در چارچوب نشستهای برگزار شده در مقر سازمان پاسخ خودمان را دادیم. مواضع ایران روشن است و پاسخهای صریح و شفاف داده شده است.
روند اجرای توافقنامه امنیتی ایران و عراق
وی درباره روند اجرای توافقنامه امنیتی ایران و عراق گفت: بر اساس توافق انجام شده، اجزای قابل توجهی از این توافق اجرا شده و برای اجرای کامل آن کارگروه مشترکی را در اختیار داریم.
سیاستهای اصولی ایران در قبال افغانستان با تغییر دولتها تغییر نمیکند
سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به اخباری درباره واگذاری امنیت اماکن دیپلماتیک ایران به مقامات امنیتی طالبان و همچنین رویکرد دولت به موضوع افغانستان گفت: سیاستهای اصولی ایران در قبال افغانستان با تغییر دولتها تغییر نمیکند. کشورهای پذیرنده نمایندگی دیپلماتیک متعهد هستند مزایا و مصونیتهای دیپلماتیک را رعایت کنند. تامین امنیت اعضای دیپلماتیک مبتنی بر کنوانسیون وین یک اصل و در زمره تعهدات کشورهای پذیرنده است. من در ارتباط با این موضوع نکتهای را دریافت نکردم.
انتهای پیام/