دریافت
۱ MB
به گزارش گروه علم و آموزش آباجان به نقل از ایرنا، وبگاه سیاِناِن در گزارشی آورده است: پدیده اسرارآمیزی که برای اولینبار در سال ۲۰۱۳ میلادی روی یک کشتی در محلی دورافتاده از اقیانوس آرام مشاهده شد، به اندازهای نامعقول به نظر میرسید که اَندرو سوئیتمَن (Andrew Sweetman)، اقیانوسشناس و استاد انجمن علوم دریایی اسکاتلند را متقاعد کرد تجهیزات نظارتی وی معیوب است.
اما خوانش حسگرها نشان میداد اکسیژن در بستر دریا، در عمق ۴ هزار متری (حدود ۱۳ هزار و صد فوت) زیر سطح جایی که هیچ نوری نمیتواند به آن نفوذ کند، ساخته میشد. همین اتفاق، در سه سفر بعدی به منطقهای به نام منطقه کلاریون- کلیپرتون (منطقهای بین مکزیک و هاوایی) رخ داد.
وجود این اکسیژن که اصطلاحا اکسیژن تاریک/dark oxygen نام گرفته از این جهت عجیب و مایه شگفتی است که پیش از این تصور میشد اکسیژن بدون نور خورشید قابل تولید نیست؛ اما این دانشمندان اکسیژن تاریک را در قعر اقیانوس کشف کردند و به نظر میرسد تودههای فلزی کف اقیانوس آن را تولید کردهاند.
سوئیتمَن اظهار داشت: موجودات فتوسنتزی مانند گیاهان، پلانکتونها و جلبکها از نور خورشید برای تولید اکسیژن استفاده میکنند که در اعماق اقیانوس میچرخد؛ اما پژوهشهایی که قبلاً در اعماق دریاها صورت گرفته، نشان داده موجوداتی که آنجا زندگی میکنند فقط اکسیژن را مصرف میکنند نه تولید.
اکنون، گروه پژوهشی وی در حال بررسی این فرضیه یعنی یافتن اکسیژن تولیدشده بدون فتوسنتز هستند.
این استاد دانشگاه گفت: وقتی میبینید چیزی اتفاق میافتد که خلاف روال معمول است، محتاطانه عمل میکنید.
این پژوهش که بهتازگی در مجله علمی نِیچِر ژئوسایِنس (Nature Geoscience) منتشر شد، نشان میدهد اعماق اقیانوسها هنوز تا چه اندازه ناشناخته و در نتیجه، بهرهبرداری فلزات و مواد معدنی کمیاب از کف اقیانوسها خطرناک است.
نکته مهم دیگر این یافته این است که در سیاره ما، به غیر از فتوسنتز منبع دیگری برای تولید اکسیژن نیز وجود دارد؛ این نکته ممکن است به کشف منشأ حیات کمک کند.