به گزارش دفتر منطقهای خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم، محرم در بین شیعیان و اهل سنت افغانستان یک هویت و باور مذهبی است و به مثابه کانون انگیزش جمعی همه را هر ساله دور همه جمع میکند و به حرکت در میآورد.
بر همین اساس عزاداری امام حسین علیه السلام در ماه محرم در بین شیعیان و حتی اهل سنت افغانستان ریشه، معنا و مفهوم و تقدس دارد.
پس از روی کار آمدن حکومت طالبان، شیعیان افغانستان همواره رویکرد تعاملگرایانه با حکومت طالبان داشتهاند و در ماه محرم سالهای گذشته نیز همواره در مساجد و تکیهخانهها بر وحدت و پرهیز از اختلاف همچنین همکاری با نیروهای امنیتی برای حفظ نظم عمومی تاکید شده است.
باتوجه به برخی حوادث تروریستی گذشته، حکومت طالبان در سال جاری (۱۴۰۳) بارها تاکید کرد که شیعیان افغانستان در برگزاری امنیت ایام محرم نگرانی نداشته باشند با همکاری بزرگان و شورای علمای شیعه تمهیداتی در نظر گرفته شده است.
حکومت و شیعیان افغانستان در آستانه محرم با سه مشکل مواجه شدند.
۱ – تهدیدهای امنیتی افراد وابسته به داعش
گروه تروریستی داعش پیش از محرم بارها اعلام کرده بود که طالبان و شیعیان را هدف قرار میدهد بنابراین حکومت کابل تلاش کرد تا مراکز این افراد را شناسایی و منهدم کند در همین راستا دستگاههای اطلاعاتی افغانستان، ششم محرم اعلام کردند شبکه داعش مرتبط با پاکستان را در ناحیه پنجم کابل منهدم کردهاند.
بر اساس گزارش المرصاد رسانه نزدیک به استخبارات طالبان، این شبکه قصد حمله در مراسم تاسوعا و عاشورا را داشته است.
۲ – سوء استفاده از عوامل داخلی برای ایجاد تنش و اختلاف
برخی عوامل در داخل افغانستان با ارسال تصاویر ساختگی و صداهای تقطیع شده و همچنین توهین به نمادهای محرم از جمله پرچمهای عزاداری سعی کردند تا سبب اختلاف شوند اما نیروهای امنیتی ضمن ممانعت از چنین اقداماتی، طی روزهای گذشته سه نفر از عوامل تخریب نمادهای عزاداری در کابل از بازداشت کردند.
۳ – تلاش رسانههای ضد اسلامی برای ایجاد تفرقه و القای ناامنی
پیش از آغاز محرم و در ایام عزاداری، برخی رسانههای ضد اسلامی از جمله افغانستان اینترنشال و برخی کاربران در فضای مجازی با استفاده از شیوههای مختلف در القای ناامنی و ایجاد تفرقه کوشیدند.
این رسانهها علاوه بر بزرگنمایی اقدامات عوامل داخلی مانند تخریب نمادهای محرم، سعی کردند به نقل از برخی مقامات طالبان از جمله «احمدالله متقی» رئیس اطلاعات و فرهنگ هرات مطالبی را علیه عزاداری استخراج کنند.
این رسانهها مدعی شده بودند احمدالله متقی مراسم محرم را نوعی بدعت اعلام کرده است اما حضور وی در جمع عزاداران و ایستگاههای صلواتی همچنین تاکید به برگزاری عزاداریها نشان داد که تیر ایجاد تفرقه به سنگ خورده است.
علیرغم تلاشهای مخالفان اما صدها هزار نفر از مردم افغانستان، مراسم عزای شهادت حضرت امام حسین(ع) و یاران باوفای ایشان را در مساجد، حسینیهها و خیابانهای شهرهای مختلف این کشور با حضور اهل تسنن برگزار کردند حتی در محل استقرار «ملاهبت الله آخوندزاده» رئیس طالبان یعنی شهر قندهار نیز مزین به نمادها و نقوش محرمی شد.
به نظر میرسد سه عامل کلی در وحدت بخشی ایام محرم در افغانستان نقش مهمی داشته است.
۱ – همکاری مشترک مردم، بزرگان شیعه و حکومت طالبان در برگزاری مراسم
به همین منظور کمیتههای مشترک فرهنگی و امنیتی در سراسر افغانستان با حضور شیعیان تشکیل شد.
۲ – تاکید شورای علمای شیعه و بزرگان به وحدت و همگرایی
شورای علمای شیعه در نشستهایی به سخنرانان ابلاغ کرده بود که در زمینه وحدت بخشی روشنگری کنند.
۳ – مواضع حمایتی از فلسطین
سخنرانان در مجالس عزاداری بارها تاکید کردند که ساکنان فلسطین اشغالی مورد ظلم و جنایت قرار گرفتهاند بنابراین پیروان و دوستداران امام حسین علیه السلام اجازه ندهند خون یک ملت مظلوم بیش از این ریخته شود.
هماهنگی و همکاری شیعیان و حکومت طالبان در ایام عاشورا و حتی قدردانی از نیروهای امنیتی به خوبی نشان داد که وحدت در افغانستان لازم و ملزوم برای مردم و حکومت طالبان است که میتواند مانند سدی در برابر تفرقه باشد.
به گفته «عبدالله عبدالله» رئیس اجرایی دولت پیشین افغانستان، بزرگداشت عاشورا در این کشور فرصتی برای همدلی، همدیگر پذیری و وحدت است زیرا حضرت حسین (ع) آگاهانه برای اصلاح جامعه اسلامی، دفاع از ارزشهای دین مقدس اسلام، تامین عدالت و جلوگیری از نحراف دینی قیام کرد و در این راه جام شهادت نوشید.
انتهای پیام/.