واقعی یا ساختگی؛ ترور ترامپ آینه فضای ملتهب سیاسی آمریکا

واقعی یا ساختگی؛ ترور ترامپ آینه فضای ملتهب سیاسی آمریکا

– اخبار بین الملل –

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم، تیراندازی  به دونالد ترامپ،‌ نامزد ریاست جمهوری آمریکا که پلیس این کشور آن را اقدامی برای ترور ترامپ توصیه کرده، گمانه‌زنی‌هایی درباره چرایی و انگیزه این اقدام ایجاد کرده است. برخی می‌گویند کسانی واقعاً قصد حذف ترامپ را داشته‌اند؛ بعضی هم می‌گویند صحنه‌آرایی برای تقویت کمپین انتخاباتی ترامپ است. ماجرا هرچه باشد، نشانه‌ای بسیار منفی برای فضای سیاسی اجتماعی آمریکاست.

روز شنبه اتقاق غیرمنتظره‌ای هنگام سخنرانی «دونالد ترامپ» در شهر «باتلر» در ایالت پنسیلوانیا به وقوع پیوست و نامزد حزب جمهوری‌خواه در اتفاقی که «تلاش برای ترور» لقب گرفته هدف تیراندازی قرار گرفت.

در تصاویری که از حادثه در رسانه‌های آمریکا منتشر شده دونالد ترامپ به سرعت توسط مأموران سرویس مخفی محاصره شد و سپس در حالی که مشت‌هایش را گره کرده بود، با صورت و گوش خونین از صحنه به خارج اسکورت شد.

برگزاری جلسه استماع درباره سوءقصد به ترامپ
گزارش دیلی‌میل؛ آیا ترور ترامپ صحنه‌سازی بود؟

 

متغیر ترامپیسم

برخی می‌گویند که کسانی واقعاً قصد حذف دونالد ترامپ را داشته‌اند و این رویداد فصل خشونت‌بار جدیدی در سیاست به شدت قطبی‌شده آمریکا به شمار می‌رود که از قضا ترامپیسم متغیر مهمی در آن به شمار می‌رود.

ورود ترامپ به کاخ سفید در سال ۲۰۱۶ از یک جهت انعکاسی از فوران خشم در جامعه دو قطبی و سیاست‌زده آمریکا نگریسته می‌شود و از جهتی دیگر به عنوان عاملی که این فضای دو قطبی و خشونت‌طلبی را تقویت و عادی‌سازی کرد.

دونالد ترامپ در یکی از اولین موضع‌گیری‌های خارجی‌اش بدون در نظر گرفتن احتمال خطای محاسباتی و به راه افتادن جنگ هسته‌ای، کره شمالی به عنوان یک قدرت اتمی را به  «آتش و خشم» تهدید کرد.

او در سال‌های بعدتر با حمایت از سیاست‌های تروریستی رژیم اسرائیل و ترور فرماندهان مقاومت و توسل به اقدام تروریستی برای به شهادت رساندن سردار سرلشکر حاج قاسم سلیمانی به لفاظی‌های افراطی و تروریستی خود جامه عمل پوشاند.

وی با انگیزه‌های سیاسی به ترور فرماندهان مقاومت از جمله سردار سلیمانی روی آورد و در فضای داخلی آمریکا هم از تیراندازی به معترضان، حمله به ساختمان کنگره در روز ۶ ژانویه و هدف قرار دادن مخالفان سیاسی‌اش حمایت کرد.

در سطح داخلی، ترامپ با تشویق هوادارانش به «مبارزه مثل جهنم» در روز ۶ ژانویه ۲۰۲۱، همزمان با مراسم تحلیف جو بایدن زمینه‌ساز حمله به ساختمان کنگره آمریکا شد.

بسیاری از مخالفان سیاسی دونالد ترامپ از سناتور «میت‌رامنی» جمهوری‌خواه گرفته تا «آنتونی فوچی»، دانشمند بازنشسته آمریکایی اعتراف کرده‌اند که به دلیل تهدیدهای طرفداران ترامپ مجبور به استخدام محافظ شخصی شده‌اند.

ترامپ بارها قضاتی که در حال رسیدگی به پرونده اتهامات کیفری او هستند را با الفاظی افراطی مانند «مجنون»، «دیوانه» و «دیوصفت» توصیف و آنها را به انتقام تهدید کرده است. او همچنین سال ۲۰۲۲ حمله چند نفر با تبر به منزل «نانسی پلوسی» را مورد تمسخر قرار داد.

فضای ملتهب سیاسی در آمریکا

در سال ۲۰۲۱ پلیس کنگره آمریکا گزارش داد تهدیدها علیه اعضای کنگره از همه طیف‌های سیاسی به رقم بی‌سابقه ۹۶۲۵ مورد رسیده در حالی که این رقم در سال ۲۰۱۷ و همزمان با روی کار آمدن ترامپ ۳۹۳۹ مورد بوده است.

«رابرت ریپ»، استاد دانشگاه شیکاگو از زمان حمله به ساختمان کنگره آمریکا در سال ۲۰۲۱ چندین تحقیق درباره خشونت سیاسی در جامعه آمریکا انجام داده است. در جدیدترین تحقیق او که ماه گذشته انجام شد ۱۰ درصد از پاسخ‌دهندگان گفتند که توسل به زور برای جلوگیری از به قدرت رسیدن ترامپ موجه است.

ریپ یکی از محققانی است که سوءقصد به جان ترامپ را برآمده از خشونت سیاسی‌ای می‌داند که ترامپ خود در ایجاد آن نقش داشته است. او به خبرگزاری فرانسه می‌گوید: «تیراندازی به رئیس‌جمهور سابق ترامپ یکی از تبعات حمایت‌های قابل توجه از خشونت سیاسی در کشور ما است.»

او اضافه می‌کند: «لازم است ما درباره احتمال تغییر مسیر این تهدیدها به سمت رئیس‌جمهور بایدن هم نگران باشیم. نظرسنجی‌ ما نشان می‌دهد ۷ درصد از افراد بزرگسال در آمریکا (۱۸ میلیون نفر) از توسل به زور برای بازگرداندن قدرت به ترامپ حمایت می‌کنند».

صحنه‌آرایی

اما ارتباط ترامپیسم با حادثه روز شنبه روی دیگری هم دارد. عده دیگری از تحلیلگران هستند که با شناختی که از روحیات ترامپ دارند احتمال صحنه‌آرایی در حادثه روز شنبه برای بالا بردن شانس پیروزی او در انتخابات را بعید نمی‌دانند.

به ویژه چهره ترامپ هنگام خروج از صحنه که با مشت‌های گره کرده هوادارانش را به ادامه مبارزه دعوت می‌کند باعث ایجاد شبهات بسیار شده است. یک کاربر در شبکه اجتماعی ایکس درباره عکس ترامپ با مشت‌های گره کرده نوشته است: «این عکس اینقدربی‌نقص است که دشوار می‌توان باور کرد که ساختگی نباشد.»

یک کاربر دیگر هم نوشته کسی که بتواند در آن صحنه اقدام به تیراندازی کند تیرش به خطا نخواهد رفت؛ ضمن آنکه صداهای تیراندازی و واکنش حاضران در صحنه به آن واقعی به نظر نمی‌رسد.

برخی از تحلیل‌ها هم می‌گویند که این «مظلوم‌نمایی» در شرایطی که دونالد ترامپ با اتهامات کیفری روبرو است می‌تواند به کارزار انتخاباتی او کمک کند. ترامپ در چند ماه گذشته با استفاده از همین تاکتیک توانسته طی تبلیغاتی موفق هوادارانش را متقاعد کند که جریان حاکمیتی و «ضد مردم» در ایالات متحده به دنبال حذف او به هر قیمتی از قدرت است. حادثه روز شنبه خواه صحنه‌سازی باشد یا واقعی، ترامپ آن را به عنوان مصداقی در تأیید استدلال‌های گذشته خود در نظر خواهد گرفت.

ستاد انتخاباتی ترامپ به خوبی آگاه است که تلاش برای ترور در گذشته نقش مهمی در مقبولیت‌بخشی به چهره‌های پوپولیست ایفا کرده است. در خود آمریکا «رونالد ریگان» در دهه ۸۰ میلادی با اتکا به حمایت‌های گسترده‌ای که بعد از ترور ناکام از آن برخوردار شد توانست مجموعه‌ای از سیاست‌های اقتصادی بحث‌انگیز خود را پیش ببرد که تبعات آن تا چندین دهه بعدتر ادامه دارند.

«آری پرلیجر»، استاد علوم سیاسی دانشگاه ماساچوست که حوزه مطالعاتش را به خشونت‌های سیاسی و ترور اختصاص داده درباره دلایل احتمال توسل سیاستمداران به ترورهای ساختگی برای افزایش مقبولیت می‌گوید: «تلاش برای ترور از بسیاری جهات روند طولانی تلاش برای تضعیف رقبای سیاسی و شکست دادن آنها را کوتاه می‌کند».

وی اضافه می‌کند: «عده زیادی هستند که ترور را ابزاری می‌بینند که به آنها کمک می‌کند به روشی بسیار سریع و موثر به هدفشان دست پیدا کنند».

هنوز اطلاعات کافی برای نتیجه درباره اینکه حادثه روز شنبه در ایالت پنسیلوانیا تلاشی واقعی برای حذف ترامپ بوده یا یک صحنه‌سازی از سوی خود او برای پیشبرد کارزار انتخاباتی‌اش وجود ندارد؛ با این حال گزاره‌ای که مسلم است این است که در دو صورت، ترامپیسم سیاست آمریکا را وارد یک روند نزولی سریع کرده است.

نشریه پولیتیکو در تحلیلی بر واقعه امروز نوشته است: «ترور یک نامزد انتخاباتی آمریکا گام گذاشتن در فرهنگی آکنده از توهین، مشروعیت‌زدایی و قبیله‌گرایی است».

انتهای پیام/.

Check Also

دادگاه آمریکا غرامت ۱.۶۸میلیارد دلاری علیه ایران را رد کرد

دادگاه آمریکا غرامت ۱.۶۸میلیارد دلاری علیه ایران را رد کرد

– اخبار بین الملل – به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم، یک …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *