به گزارش خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا، تصمیمگیری برای سرعتبخشی به روند اجرای طرح معطل مانده راهآهن مبارکه – سفید دشت – شهرکرد پس از ۱۰ سال، به سرانجام رساندن طرحهای آبرسانی، اجرای طرحهای کشاورزی و صنعتی، زمینهسازی برای ورود هلدینگهای سرمایهگذاری و احیای واحدهای راکد از جمله گامهای دولت سیزدهم در چهارمحال و بختیاری بود که بخشی از آنها اجرا و بخشی دیگر نیز آغاز و انتظار میرود دولت چهاردهم آنها را به سرانجام برساند.
در ادامه این نوشتار به بخشی از خدمات و طرحهای ماندگار رییس جمهور شهید که به دولت چهاردهم به ارث رسید پرداخته شده است.
راهآهن چهارمحال و بختیاری روی ریل پیشرفت
طرح ریلی چهارمحال و بختیاری از جمله طرحهای برزمین مانده و یکی از مطالبات به حق مردم این استان است که از سال ۹۰ آغاز و با همت دولت سیزدهم جان دوبارهای به خود گرفت طوری که پیشرفت فیزیکی زیرسازی این طرح از ۵۰ درصد در ابتدای کار دولت، امروز به ۷۰ درصد رسیده است.
راهآهن مبارکه – سفید دشت – شهرکرد در چهار قطعه شامل قطعه نخست از ایستگاه مبارکه اصفهان تا جاده زریندشت به سفیددشت به طول ۴۱.۸۲ کیلومتر و قطعه دوم از جاده سفیددشت تا گردنه زردیها و قطعه سوم و چهارم از گردنه زردیها تا شهرکرد تعریف شده است.
طول مسیر طرح راهآهن مبارکه – سفید دشت – شهرکرد ۹۲ کیلومتر است و ۱۱ دهانه پل به طول ۲ هزار و ۵۰۰ متر و ۱۵ دستگاه تونل دارد.
معاون مهندسی و ساخت اداره کل راه و شهرسازی به خبرنگار آباجان به نقل از ایرنا گفت: عملیات مطالعه و اجرای طرح راهآهن مبارکه به سفیددشت به شهرکرد با هدف جابهجایی بار و مسافر از سال ۱۳۹۰ آغاز شد و این طرح تا سال ۹۳ فعال و پس از آن با پیشرفت فیزیکی کمتر از ۲۰ درصد تعطیل شد، این طرح از سال ۹۷ دوباره فعال و تا سال ۱۴۰۰ همزمان با شروع به کار دولت سیزدهم پیشرفت فیزیکی زیرسازی آن حدود ۵۰ درصد بود.
حمید ربیعی افزود: با همت دولت سیزدهم امروز پیشرفت فیزیکی زیرسازی طرح راهآهن مبارکه به سفیددشت به شهرکرد به ۷۰ درصد رسیده است.
وی ادامه داد: همچنین در مدت حدود سه سال از فعالیت دولت سیزدهم عملیات اجرایی ایستگاه راه آهن شهرکرد با ۲۰ درصد و ایستگاه سفید دشت نیز پیشرفت فیزیکی در دست اجرا است.
به گفته ربیعی، تاکنون حدود ۱۲ هزار میلیارد ریال برای اجرای طرح راهآهن مبارکه به سفیددشت به شهرکرد هزینه شده که از این مبلغ هفت تا هشت هزار میلیارد ریال مربوط به دولت سیزدهم بوده است.
وی با بیان اینکه چهارمحال و بختیاری یکی از سه استان کشور به شمار میرود که تاکنون به خط ریلی سراسری متصل نشده است، گفت: براساس برنامهریزی انجام شده قرار است در سال نخست بهرهبرداری ۳.۵ میلیون تن بار در سال و ۷۰۰ هزار مسافر جابه جا شود.
اختصاص ۳۰ هزار میلیارد ریال به راهآهن چهارمحال و بختیاری
معاون هماهنگی امور عمرانی چهارمحال و بختیاری نیز گفت: با توجه به اهمیت خط ریلی مبارکه به سفید دشت به شهرکرد در دور نخست سفر استانی آیتالله رئیسی به این استان ۱۵ هزار میلیارد ریال به این طرح اختصاص یافت اما با توجه به اینکه یک سوم این مبلغ درحد فاصل سفر دور نخست و دوم به این طرح اختصاص یافته بود با وجود افزایش قیمتها این طرح به سرانجام نرسید.
علی حیدری اضافه کرد: در این ارتباط هیات دولت از محل مسئولیت اجتماعی مجتمع، فولاد را موظف کرد ۱۵ هزار میلیارد ریال اعتبار به این طرح تزریق کند که انتظار میرود با توجه به تزریق این اعتبار این طرح مهم عمرانی در استان به سرانجام برسد.
به گفته معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری چهارمحال و بختیاری، با توجه به اینکه این استان در حال تبدیل شدن به یکی از قطبهای تولید فولاد است اتصال به خط ریلی به عنوان ارزانترین روشهای حمل و نقل بسیار کارساز و مهم است.
همچنین روند پیگیریها برای به سرانجام رسیدن خط ریلی مبارکه – سفید دشت – شهرکرد از سوی دولت مورد بررسی قرار گرفت.
وزیر راه و شهرسازی ۱۳ تیرماه ۱۴۰۳ از تصویب تامین منابع مالی ۲ پروژه ریلی شامل خط ریلی کرمانشاه – خسروی و راه آهن اصفهان (مبارکه) به شهرکرد از محل منابع استجازه رهبر معظم انقلاب و تصویب در هیات دولت خبر داد.
مهرداد بذرپاش اعلام کرد، راهآهن اصفهان (مبارکه) به شهرکرد که از پیشرفت فیزیکی ۷۰ درصد برخوردار است که با هزینه حدود چهار هزار میلیارد تومان(همت) منابع نقدی از محل فوقالذکر حداکثر تا یک سال آینده تکمیل و بهرهبرداری میشود.
به گفته بذرپاش، با انجام این کار هم یک مرکز استان مهم کشور (شهرکرد) به شبکه ریلی متصل میشود و هم کارخانههای فولادی و سایر چشمههای بار که در آن مسیر وجود دارد، میتوانند از این خط ریلی استفاده کنند که البته کارخانههای فولاد به ویژه فولاد مبارکه نیز در تأمین بخشی از منابع مشارکت میکند.
این بهترین خبر برای مردم چهارمحال و بختیاری در این روزها بود و نشان داد وعده رییسجمهور شهید برای به سرانجام رساندن طرح راه آهن مبارکه – سفید دشت – شهرکرد تنها در حد یک حرف نبوده است .
حالا با انتخاب رییس جمهور جدید ، این طرح عزم دولت چهاردهم را میخواهد که با به سرانجام رساندن راه آهن چهارمحال و بختیاری کام مردم این استان را شیرین کند.
تلاش برای بهسازی روستای بیبی گل
یکی از کارهای مهم رییس جمهور شهید رسیدگی به مشکلات مناطق عشایر بود که در ۲ سفر استانی او به چهارمحال و بختیاری ۲ بار به صورت ویژه با این قشر دیدار کرد، یک بار آیت الله رئیسی مهمان عشایر در کوهرنگ شد و یک بار دیگر نیز نمایندگان جامعه عشایری در سیاهچادر برپا شده در شهرکرد میزبان عشایر بود.
رییسجمهور در دور نخست سفر استانی به عشایر منطقه لبد قول داد که با اهتمام جدی دستگاهها و نهادها گرد و غبار محرومیت و فقر را از چهره زیبای این منطقه بزداید که احداث ۲ مدرسه جدید، تعمیر و تجهیز یک مدرسه قدیمی، برقراری اینترنت پُرسرعت ۴G، احداث کانال آبرسانی آشامیدنی بهطول هفت کیلومتر، تسطیح، زیرسازی و بازسازی جاده سختگذر منطقه بهطول پنج کیلومتر و آماده شدن برای آسفالت، تکمیل ۴۳ واحد مسکونی، تکمیل و تجهیز کامل منزل بیبیگُل سلیمانی (بانویی که برای ساخت خانهاش به رییسجمهور نامه داد)، تسطیح کوچهها و خیابانها، استقرار تجهیزات دندانپزشکی و آزمایشگاهی و حضور پزشک در هفته ۲ روز و اجرای بزرگترین شبکه برقرسانی روستایی بهطول ۳۰ کیلومتر و بهرهمندی ۶ روستای دیگر از جمله اقدامات رییس جمهور شهید در این منطقه بود.
بررسی روند اجرای طرحهای آبرسانی
طرح آبرسانی بن به بروجن طرحی برزمین مانده بود و یکی از مطالبات به حق مردم چهارمحال و بختیاری بود که با دستور آیت الله رئیسی به سرانجام رسید و به عنوان خدمتی ماندگار در ذهن مردم این استان ثبت شد.
طرح آبرسانی بن به بروجن با هدف برطرف کردن مشکل کمبود آب آشامیدنی و تامین آب پایدار از جمله طرحهای ملی با چهار مصوبه از دولتهای مختلف بود که مردم این استان ۱۷ سال منتظر اجرای طرحی بودند که با بهرهبرداری از آن حداقل آب آشامیدنی نیمی از جمعیت استان (۴۵۰ هزار نفر) تامین میشد.
سرانجام تکمیل سد غدیر باباحیدر چه شد؟
تسریع در ساخت سد غدیر باباحیدر یکی دیگر از مطالبههای به حق مردم چهارمحال و بختیاری بود که ۲۵ آبان سال گذشته بعد از ۱۵ سال چشم انتظاری این روند شتاب گرفت.
عملیات اجرایی طرح سد غدیر باباحیدر از سال ۱۳۸۷ آغاز شد و تا پایان سال گذشته ۴۲ متر از ارتفاع ۶۳ متری این سد اجرا شده بود اما با همت دولت سیزدهم از ابتدای سال ۱۴۰۲ تا آبان سال گذشته ۲۲ متر باقیمانده این سد اجرا شد.
حجم مخزن سد غدیر باباحیدر ۱۴ میلیون مترمکعب، حجم قابل تنظیم آب مخزن تا ۲۶ میلیون مترمکعب با طول تاج ۶۰۰ متر و عرض تاج ۱۲ متر است و با بهرهبرداری از این طرح مهم و حیاتی تنش آبی شهرستان فارسان به طور کامل رفع شد.
مهار سیلاب، روان آبها، تامین آب آشامیدنی پایدار شهرها و روستاهای شهرستان فارسان، ایجاد شبکه منظم برای استفاده از روانابهای سیلابی فصلهای غیر زراعی شهرستان فارسان را از هدفهای اجرای سد باباحیدر عنوان کرد.
یکی دیگر از طرحهای مهم آبرسانی که با همت جهادگران قرارگاه امام حسن (ع) سال گذشته همزمان با سفر رییسجمهور به چهارمحال و بختیاری مورد تاکید قرار گرفت طرح جهاد آبرسانی به ۱۱۷ روستای دارای تنش آبی بود که با اجرای آن بخش زیادی از روستاهای این استان از نعمت آب آشامیدنی پایدار برخوردار میشوند.
بررسی وضعیت اقتصادی استان
چهارمحال و بختیاری از جمله استانهای کمبرخوردار کشور به شمار میرود که در بخش اقتصادی اختصاص اعتبارات و تسهیلات برای آن در این دولت به تصویب رسید.
احیای تعدادی از واحدهای راکد و نیمه راکد، توسعه بخشی از زیرساختهای کشاورزی و دامداری و فراهم کردن زمینه ورود هلدینگهای سرمایهگذاری به استان از دیگر اقدامهای ماندگار آیتالله رئیسی در چهارمحال و بختیاری است.
از ۶ هزار واحد تولید راکد و نیمه راکد احیا شده در کشور۶۶ واحد آن در بخشهای مختلف صنعتی، تولیدی و کشاورزی مربوط به چهارمحال و بختیاری است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری چهارمحال و بختیاری گفت: احیای واحدهای تولیدی راکد، نیمه راکد و واحدهایی که با تسهیلات بانکی راهاندازی و به حال خود رها شده بودند یکی از راهبردهای مهم ومورد تاکید آیت الله رئیسی برای ایجاد رونق اقتصادی و کاهش نرخ بیکاری بود.
محمد کاظم منزوی افزود: برای فعالیت دوباره این واحدهای راکد و نیمه راکد در چهارمحال و بختیاری ۲ هزار و ۱۰۲ میلیارد ریال در قالب پرداخت تسهیلات سرمایهگذاری انجام شد و با بازگشت دوباره این واحدهای اقتصادی به چرخه فعالیت زمینه اشتغال ۶۲۳ نفر در چهارمحال و بختیاری فراهم شد.
تقویت اشتغال با توسعه گلخانه و دامداریها
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار چهارمحال و بختیاری نگاه مثبت به بخش کشاورزی را از دیگر تحولات اقتصادی این استان عنوان کرد و گفت: نگاه مثبت دولت به بخش کشاورزی موجب شد تا شرایط ورود سرمایهگذاران به این بخش فراهم و استان در بخش توسعه گلخانهها و دامداریها وارد فاز جدیدی شود.
به گفته منزوی، در این ارتباط با توجه به استقبال مردم و منابع موجود سطح گلخانههای استان از ۳۰ به ۱۰۰ هکتار افزایش یافته و همچنین توسعه سالانه ۱۰۰ هکتار گلخانه در دستور کار قرار دارد.
وی اضافه کرد: براین اساس برنامهریزی لازم برای راهاندازی ۵۰۰ هکتار گلخانه در چهارمحال و بختیاری انجام شده و زمین مورد نیاز برای انجام این کار نیز جانمایی شده است.
وی توسعه دامداریها را از دیگر رویکردهای چهارمحال و بختیاری در بخش کشاورزی عنوان کرد و گفت: در این ارتباط جانمایی لازم با کمک شرکت شهرکهای کشاورزی برای راهاندازی دامداریهای سبک و سنگین انجام شد.
منزوی شمار شهرهای بالای ۲۰ هزار نفر جمعیت چهارمحال و بختیاری را ۴۳ شهر عنوان کرد و افزود: در زمان حاضر ۹ دامداری در ۹ شهر استان تاسیس شده و تلاش برای بهرهمندی سایر شهرهای دیگر استان از این واحدهای صنعتی ادامه دارد.
وی ادامه داد: پارسال با انجام کار جهادی پنج دامداری به مرحله فراخوان رسید و تلاش میشود تا پایان امسال نیز ۱۳ دامداری دیگر به مرحله فراخوان برسد.
زمینهسازی برای ورود هلدینگها به چهارمحال و بختیاری
دستور ویژه رییس جمهور شهید در دور دوم سفر استانی دولت به چهارمحال و بختیاری برای حضور هدلینگهای سرمایهگذاری یکی دیگر از اقدامهای ماندگار دولت سیزدهم برای ایجاد رونق اقتصادی در چهارمحال وبختیاری بود.
مدیرکل دفتر هماهنگی امور سرمایهگذاری و اشتغال استانداری چهارمحال و بختیاری گفت: ایجاد رونق اقتصادی از مهمترین رهاوردهای ورود هلدینگهای سرمایهگذاری به این استان است.
ابراهیم رئیسی افزود: هلدینگهای سرمایهگذاری به عنوان پیشران و الگوساز به شمار میروند و با اجرای طرحهای اقتصادی و احیای واحدی راکد رونق و توسعه را برای استان به دنبال دارند.
وی اظهار داشت: هر چند ورود هلدینگهای سرمایهگذاری به استان موجب اجرای طرحهای بزرگ اقتصادی و ایجاد تعداد معدودی شغل میشود اما آنچه برای استان مهم به شمار میرود ایجاد صنایع پایین دستی و تجمع کسب و کارهای مختلف است.
رئیسی جذب هلدینگهای سرمایهگذاری را یکی از راهبردها و نقشه راه استان عنوان کرد و گفت: بیشتر طرحهای سرمایهگذاری تعریف شده در استان از جمله طرحهای بزرگ اقتصادی هستند که این طرحها خود به نوعی پیشران وموجب ایجاد رونق و تحرک در منطقه میشود.
تعیین تکلیف پتروشیمی بروجن
مدیرکل دفتر هماهنگی امور سرمایهگذاری و اشتغال استانداری چهارمحال و بختیاری گفت: یکی از مهمترین تفاهمنامههای منعقد شده در دور دوم سفر استانی رییسجمهور به چهارمحال و بختیاری را تعیین تکلیف و تغییر خط تولید پتروشیمی بروجن از تولید پلی اتیلن سنگین به کریستال ملامین پیشرفته عنوان کرد.
به گفته رئیسی، پتروشیمی بروجن یکی طرحهای بزرگ اقتصادی معطل و بر زمین مانده چهارمحال و بختیاری پس از ۱۷ سال است که در سفر دوم رییس جمهور به این استان و امضای قراردادی بین استاندار و مدیرعامل هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس تعیین تکلیف شد.
وی ادامه داد: برای تعیین تکلیف پتروشیمی بروجن ۲۰۰ هزار میلیارد ریال سرمایهگذاری نیاز بود که تامین این مبلغ برای استان امکانپذیر نبود و باید بخشی از این سرمایهگذاری از سوی هلدینگها و شرکتهای سرمایهگذاری بزرگ انجام میشد که با دوراندیشی دولت سیزدهم این امکان برای استان فراهم شد.
مدیرکل دفتر هماهنگی امور سرمایهگذاری و اشتغال استانداری چهارمحال و بختیاری با اشاره به تامین مواد اولیه کریستال ملامین پیشرفته از پتروشیمی لردگان یادآور شد: صنایع پایین دستی با راهاندازی این صنایع در استان ایجاد میشود.
رئیسی تاکید کرد: راهاندازی طرحهای بزرگ اقتصادی بدون لحاظ صنایع پایین دستی رونق اقتصادی برای مردم به ارمغان نمیآورد.
سرمایهگذاری شستا برای احداث دامداری سه هزار راسی
مدیرکل دفتر هماهنگی امور سرمایهگذاری و اشتغال استانداری چهارمحال و بختیاری با اشاره به ورود شرکت سرمایهگذاری تامین اجتماعی (شستا) برای احداث دامداری سه هزار راسی در استان گفت: هم اکنون این طرح در مرحله صدور پروانه تاسیس و انعقاد قرارداد قرار دارد.
یکی از کارهای مهم و موثر در چهارمحال و بختیاری فراهم کردن شرایط حضور قرارگاه خاتم الانبیا (ص) برای نخستین بار با هدف به سرانجام رساندن طرحهای عمرانی بزرگ در این استان بود.
به گفته معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری چهارمحال و بختیاری، این استان امروز به واسطه تزریق اعتبار مناسب و حضور قرارگاه خاتم الانبیا(ص)، محرومیتزدایی امام حسن مجتبی (ع) و فعالسازی طرحهای نیمهتمام برزمین مانده از سالهای گذشته به کارگاه عمرانی تبدیل شده است.
علی حیدری افزود: امروز قرارگاه خاتم الانبیا (ص) در جاده لردگان به ایذه در حال فعالیت است و با توجه به انجام مناقصه سد آقبلاغ در مرحله تجهیز کارگاه قرار دارد.
وی اضافه کرد: برای احداث سد آقبلاغ در شهرستان بروجن از محل اعتبارات سفر رییسجمهور به چهارمحال و بختیاری هشت هزار میلیارد ریال اعتبار مصوب شده است.
حیدری یادآور شد: عملیات اجرایی سد آقبلاغ با حجم مخزن ۲۱ میلیون مترمکعب برای صنعت، کشاورزی و آشامیدنی اسفند سال گذشته از سوی قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا (ص) آغاز شد.
به گفته معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار چهارمحال و بختیاری، ورود قرارگاه محرومیتزدایی امام حسن مجتبی(ع) برای انجام عملیات آبرسانی در مناطق محروم از دیگر اقدامهای مهم و ماندگار آیت الله رئیسی در این استان است.
یکی از برنامههای مهم دولت سیزدهم احداث ۵۷ هزار واحد مسکونی در قالب نهضت ملی مسکن بود که در دست اجرا است که تاکنون از این محل چهار هزار واحد مسکونی روستایی تکمیل و تحویل شده است.
به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، چهارمحال و بختیاری دارای ۱۲ شهرستان با بیش از یک میلیون نفر جمعیت است.