به گزارش آباجان به نقل از ایرنا ، وزارت بهداشت دولت سیزدهم با همراهی بیمه ها، از تیرماه سال ۱۴۰۱ طرح دارویار را با هدف ساماندهی نظام دارویی کشور و تخصیص ارز به این عرصه اجرایی کرد تا ضمن جلوگیری از قاچاق دارو از کشور، مانع آسیب به حوزه صنعت داروسازی شود و چرخه تامین و توزیع دارو نیز روند مطلوبتری داشته باشد.
در این طرح که در راستای سیاستهای کلی نظام سلامت مبنی بر مدیریت منابع از طریق نظام بیمهای اجرایی شد، یارانه داروها به انتهای زنجیره منتقل و از طریق بیمهها به مصرفکننده نهایی تخصیص می یابد.
دارو یکی از راهبردیترین اقلام مصرفی در کشور است و با وجود آنکه بیش از ۹۰ درصد داروهای مصرفی در کشور تولید داخل است، باز هم برای واردات ۱۰ درصد باقیمانده و نیز مواد اولیه داروهای تولیدی وابستگی هایی به خارج از کشور وجود دارد که تامین ارز ترجیحی با نرخ ۴۲۰۰ تومان را برای آن اجتناب ناپذیر می کند.
علاوه بر آن، دارو به عنوان مهمترین رکن نظام سلامت باید در دسترس عموم مردم باشد و به همین علت، تنظیم بازار دارو از طریق سیاستگذاری و تنظیم مقررات زنجیره تولید، توزیع و عرضه برعهده وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است.
با این رویکرد، طرح دارویار همزمان دو هدف را دنبال کرد؛ ساماندهی ارز تخصیصی به حوزه دارو و ساماندهی یارانه دارو و جلوگیری از قاچاق؛ درست یک سال پیش، هنگامی که با اجرای طرح دارویار، برخی اقلام دارویی در کشور کمیاب شد، بهرام عین اللهی وزیر بهداشت در صحن مجلس به نمایندگان چنین توضیح داد: هدف از اجرای طرح دارویار این بود که وابستگی به ارز ترجیحی و رانت ناشی از آن به تولید پویا و غیر وابسته برگردد؛ مشکل اساسی ارزهای ترجیحی این بود که بدون حساب و کتاب داده می شد و رانت هایی را به وجود می آورد.
اصلاح سیاستهای ارزی به منظور جلوگیری از آسیب به حوزه صنعت، قطع منافع سواستفاده کنندگان ارز ترجیحی، از بین بردن آثار وابستگی به زمان و نوع ارز ترجیحی اختصاصی به حوزه دارو و آسیب ناشی از ایجاد کمبودهای دارویی، مدیریت بیشتر منابع و منطقی کردن مصرف دارو یکی از مهمترین چالشهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در دولتهای سیزدهم بود که به نتیجه رسید.
از آنجایی که توسعه عدالت بهداشتی و درمانی در تمامی نقاط کشور به منظور بهرهمندی تمامی اقشار جامعه از اولویت های نظام مقدس جمهوری اسلامی است، اجرای طرح های تسهیلگری همچون دارویار مسیر تعالی را در پیش گرفت و در این طرح یارانه دارو از طریق بیمهها به مردم، پوشش بیمهای داروها را افزایش داد و اقلام بیشتری از داروها را زیر چتر بیمهها برد و در عین حال قیمت دارو را به سمت واقعی شدن سوق داد.
اجرای طرح دارویار، وضعیت بحرانی کمبودهای دارویی و قاچاق را نجات داد به طوری که امروز حکمرانی این طرح بر ساماندهی اقلام دارویی مشهود است
در همین راستا جمعی از کارشناسان صنعت دارویی کشور بر این باورند که اجرای طرح دارویار، وضعیت بحرانی کمبودهای دارویی و قاچاق را نجات داد به طوری که امروز و با گذشت حدود ۲۰ ماه از اجرای آن می توان گفت که حکمرانی این طرح بر ساماندهی اقلام دارویی مشهود است.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دراین رابطه گفت: طرح دارویار اقدامی مهم در حمایت از تولید داخلی در حوزه دارو است و تلاش میشود به مرور کمبودها جبران شود.
بهرام عین اللهی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: این طرح به نفع مردم است و مردم افزایش قیمتی در زمینه دارو پرواخت نمیکنند و از طریق بیمه پرداخت میشود.
وی ادامه داد: افراد در تهیه دارو بهای دارو را به نرخ قیمت سال گذشته و حتی پایینتر پرداخت خواهند کرد.
امروز در حوزه دارو چیزی به اسم ارز ترجیحی یا رانت و فساد وجود ندارد
در همین رابطه رئیس سازمان غذا و دارو گفته است: با اجرای طرح دارویار امروز در حوزه دارو چیزی به اسم ارز ترجیحی یا رانت و فساد وجود ندارد و در این طرح تلاش شد تا مسایل موجود در حوزه تخصیص ارز ترجیحی به دارو حل شود.
سید حیدر محمدی تاکید کرد: اکنون مشکلاتی مانند احتکار نیز تا حدود زیادی برطرف شده و طرح دارویار با موفقیت در کشور انجام شد و برگشت ناپذیر است، باید با برنامهریزی؛ زیرساخت های لازم را تقویت کنیم تا با مشکلات مواجه نشویم.
وی تصریح کرد: میانگین سالانه ارز تخصیصی به دارو و تجهیزات پزشکی در چهار سال اخیر معادل ۳.۲ میلیارد دلار بوده که امسال ۱.۶ میلیارد دلار آن را به صورت ارزی دریافت کردیم و بقیه آن که بیش از ۳۶ هزار میلیارد تومان است، فقط ۶ هزار میلیارد تومان را مصوب کردند و هنوز بیش از ۳۰ هزار میلیارد تومان از این اعتبار باقی مانده است.
وی درباره اینکه چرا طرح دارویار در مرحله پرداخت یارانه از بیمه ها به داروخانه ها دچار اشکال شده است، چنین توضیح داده است: کل اعتبارات طرح دارویار در سال ۱۴۰۱ برابر با ۷۳ هزار میلیارد تومان بود که در بودجه امسال این اعتبار به ۶۹ هزار میلیارد تومان کاهش یافته است در حالی که درخواست سازمان غذا و دارو برای اجرای کامل این طرح ۱۰۵ هزار میلیارد تومان بوده است.
طرح دارویار، جراحی بزرگ صنعت داروی کشور
احمد آدینه عضو شورای عالی نظام پزشکی نیز در گفت و گو با خبرنگار حوزه سلامت آباجان به نقل از ایرنا، با اشاره به اینکه اگر طرح دارویار به درستی اجرا شود، می توان از آن به عنوان جراحی بزرگ صنعت داروی کشور نام برد و گفت: در حال حاضر داروسازان و داروخانه ها یارانه دارو را از جیب خود به جای دولت پرداخت میکنند چون بالغ بر دو ماه و نیم از بیمه تامین اجتماعی طلب دارند.
وی با بیان اینکه طرح دارویار مزایا و معایبی دارد که با درایت مسئولان می توان معایب آن را به حداقل رساند، افزود: داروخانهها وظیفه دارند یارانه دارو را از دولت به مصرف کننده منتقل کنند.
طرح دارویار مزایا و معایبی دارد که با درایت مسئولان می توان معایب آن را به حداقل رساندعضو شورای عالی نظام پزشکی با بیان اینکه برخی از سازمانهای بیمه گر به تعهدات خود به موقع عمل نکرده اند، ادامه داد: البته عملکرد بیمه سلامت در این طرح خوب و قابل قبول بوده و با توجه به گرانی دارو و طلب سنگین داروخانه ها از بیمه، نگرانی و نارضایتی همکاران داروساز از اجرای این طرح کاملا منطقی و قابل درک است.
برخی از سازمانهای بیمهگر به تعهدات خود به موقع عمل نکردهاند
آدینه با بیان اینکه سازمان برنامه و بودجه اعلام کرد که یارانه دارو را به موقع تامین و به سازمان های بیمه گر پرداخت کرده است، تصریح کرد: اگر شرایط اجرای این طرح به این شکل پیش برود، قطعا ارائه خدمات دارویی به این دسته از بیمه شدگان با مشکل مواجه خواهد شد.
عضو شورای عالی نظام پزشکی با بیان اینکه قرار بود با اجرای این طرح و حذف ارز ترجیحی صنعت دارو بازسازی و حرکت رو به جلو داشته باشد، انتظار میرفت که اجرای این طرح بتواند در منطقی شدن تجویز و مصرف دارو و همچنین کاهش تقاضای القایی موثر باشد.
وی بر این نکته تاکید کرد که طرح دارویار کار بزرگی است و همه باید دست به دست هم دهیم تا به سرنوشت سایر طرح ها مبتلا نشود.
تخصیص ۷ همت برای اجرای طرح «دارویار» در فروردین امسال
معاون توسعه و مدیریت منابع سازمان غذا و دارو از تخصیص هفت همت برای اجرای طرح دارویار در فروردین امسال خبر داد.
فرشته میرزازاده افزود: این مبلغ برای پرداخت فروردین صادر شده تا پس از ارسال اسناد بیمه به سازمان هدفمندی یارانهها، بخشی از مطالبات داروخانهها بابت اجرای طرح دارویار و شیرخشک یارانهای پرداخت شود.
وی اظهار داشت: در بخش بستری نیز مطالبات بیمارستانها برای حدود ۴۵ روز پرداخت خواهد شد.
میرزازاده تصریح کرد: از تیر ۱۴۰۱ تاکنون که این طرح عملیاتی شد، پرداخت از جیب را ثابت نگه داشتهایم و قصد هم این است که از طریق پرداخت مابهالتفاوت اجرای این طرح را مستمر کنیم.
آنچه مسلم است طرح دارویار یکی از موفق ترین طرح های دولت برای پیشگیری از قاچاق و کمبودهای دارویی است و بسیاری از کارشناسان نیز بر این موضوع اتفاق نظر دارند اما انتظار می رود برای موفقیت آن و رفع کاستی های موجود در بودجه سال آینده ۱۲۵ هزار میلیارد تومان به این طرح اختصاص یابد تا دغدغه و نگرانی تولیدکنندگان صنایع دارویی برای تهیه به موقع مواد اولیه و افزایش ظرفیت تولید در راستای کاهش کمبودهای دارویی برای سال آینده برطرف شود.
به گفته علی بهادری جهرمی،سخنگوی دولت سیزدهم نیز حدود ۳.۸ میلیارد دلار معادل بیش از ۷۴ هزار میلیارد تومان در بودجه سال جاری برای تامین دارو و طرح دارویار در نظر گرفته شده است.
دولت سیزدهم در حالی جلوی رانت توزیع بی قاعده ارز ترجیحی به دارو و شیرخشک را گرفت که در دولت گذشته دارو و شیرخشک با ارز ۴۲۰۰ تومانی وارد می شد و به صورت قاچاق از کشورهای همسایه سر در می آورد ولی در این دولت با راه اندازی سامانه دارویار به صورت دقیق میزان ارز تخصیصی به داروهای مورد نیاز رهگیری می شود.
با اتخاذ سیاستها و تصمیمات جدید، طرح دارویاری که این روزها در گذر از ۲ سالگی به سر میبرد میتوان بیش از گذشته دغدغه مردم و بیماران برای تامین دارو را برطرف کرده و آرامش را به بازار دارو و تجهیزات پزشکی بازگرداند.