به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری تسنیم، دانیال مرادی در نشست خبری امروز (چهارشنبه) خود که درباره عملکرد کمیته داوران فدراسیون فوتبال در ساختمان این فدراسیون برگزار شد، اظهار داشت: داوری یکی از مهمترین بخشهای هر فدراسیون محسوب میشود. رئیس فدراسیون فوتبال بر این باور است که تیمهای ملی و داوری، ارکان مهم یک فدراسیون هستند که میتوانند فدراسیون را ارتقا ببخشند یا به آن لطمه بزنند.
وی با تمجید فراوان از رئیس فدراسیون فوتبال گفت: تاج به جوانگرایی اعتقاد دارد و این مسئله را در فدراسیون فوتبال پیاده کرده است. از او و هدایت ممبینی دبیرکل فدراسیون فوتبال تشکر میکنم که به من اعتماد کردند و مسئولیت دپارتمان داوری از بهمن ۱۴۰۱ بر عهده من است. پیگیری تاج در داوری نکتهای جذاب است که در مدیریت فوتبال کمتر مشاهده کردم. او بعد از هر هفته از هفتههای پایانی لیگ که فشار زیادی روی داوران وجود داشت، پیگیر عملکرد داوران بود.
رئیس دپارتمان داوری با اشاره به عملکرد داوران در هفته سیام لیگ بیستوسوم خاطر نشان کرد: تمرکزمان در دپارتمان و کمیته داوران را بر این گذاشتیم که داوران مرتکب کمترین اشتباه شوند و در جدول مؤثر نباشند. من در هفته پایانی فصل گذشته، در ورزشگاه آزادی بودم که یک صحنه مشکوک به گل استقلال رخ داد. تاج از من پرسید کمک داور بازی چه کسی بوده است و با لهجه شیرین خود گفت باید بهترین چیدمان را انجام میدادید.
مرادی در مورد تفکیک وظایف کمیته داوران و دپارتمان داوری فدراسیون فوتبال بیان کرد: کمیته داوران شامل داوران بازنشسته و دارای تجربه کافی است که برای داوران کشور سیاستگذاری میکنند و تصمیم میگیرند. رئیس کمیته داوران همانند سایر کمیتهها، با پیشنهاد رئیس و تأیید هیئت رئیسه منصوب میشود. بخش اداری و امور اجرایی به دپارتمان داوری مربوط میشود و دپارتمانها زیر نظر دبیرکل فدراسیون هستند. تصمیمات کمیته داوران توسط دپارتمان داوری اجرا میشود.
وی در مورد نهادی که داوران بازیها را چیدمان میکند، عنوان کرد: دپارتمان داوری، پیشنویس چیدمان داوری را به کمیته داوران ارائه میکند و در صورت تأیید کمیته داوران ابلاغ میشود. ما اخیراً سمینار داوران فوتبال ساحلی و فوتسال را برگزار کردیم و کلاسهای بسیار خوبی داشتیم. هر هفته که لیگ برتر و لیگ یک به پایان میرسد، نشست آنالیز داوری خواهیم داشت و اشتباهات را رصد میکنیم. اگر نیاز به بازخورد فوری باشد، با داوران صحبت میشود.
سرپرست کمیته داوران با اشاره به لزوم برگزاری کلاسهای داوری تصریح کرد: کلاسهای ارتقای فوتبال، فوتسال و فوتبال ساحلی در برنامه ماست و تاکنون حدود ۵۰ کلاس برگزار کردیم. در فوتبال ۹۲ داور و کمک داور داشتیم و کلاس دانشافزایی داوران لیگ برتر را طی حداکثر یک هفته پیش از شروع رقابتها برگزار میکنیم. ما بهترین مدرسان و ناظران را در حوزه داوری فوتبال و فوتسال داریم که در آسیا حرفهایی برای گفتن دارند.
«برای اولین بار در تاریخ فدراسیون فوتبال، استعدادیابی داوری را از لیگهای پایین آغاز میکنیم.»، مرادی ضمن بیان این جمله اظهار داشت: ۳۲ استان کشور را به هشت منطقه تقسیم خواهیم کرد و برای هر منطقه یک سراستعدادیاب تعیین میکنیم. همانند فدراسیون فوتبال، باید جوانگرایی را در داوری نیز اجرا کنیم. انشاءالله به جایی برسیم که داوران را به عرصه جهانی معرفی کنیم و تاکنون نشان دادیم این پتانسیل در ایران وجود دارد.
وی با بیان اینکه فدراسیون فوتبال باید داوران شایسته را انتخاب و به AFC و فیفا معرفی کند، خاطرنشان کرد: در هرم ارتقای فوتبال و داوری معتقد هستیم که مدرس داوری، رأس این هرم محسوب میشود. مدرسان خوب باعث میشوند ناظران خوبی داشته باشیم و ناظران خوب باعث میشود داوران خوبی داشته باشیم. باید مفهوم بذرپاشی برای فردا را بدانیم. باید زمینههای قابل کشت را پیدا کنیم؛ بذرها را بپاشیم و از آن مراقبت کنیم تا به باروری در عرصه بینالمللی برسیم.
رئیس دپارتمان داوری در مورد جداول منتشر شده سود و زیان تیمهای لیگ برتری از اشتباهات داوری بیان کرد: کارشناسیهای تلویزیونی میگویند یک تیم از تصمیمات داوری سود یا ضرر کرده است. با احترام به همه کارشناسان، ملاک ما نظر همان کارگروهی است که از متخصصین داوری ما در کارگروه تحلیل هفتگی تشکیل میشود.
مرادی درباره پرونده فساد در داوری و مطرح شدن اسامی برخی داوران در این زمینه تصریح کرد: نهادهای نظارتی و امنیتی به این پرونده ورود کردهاند و شروع به پاکسازی میکنند. فدراسیون فوتبال پیشگام این داستان است و اگر مستنداتی وجود دارد، دست عزیزان را برای کمک به خودمان میفشاریم. مدیر بخش کمک داور ویدیویی (VAR) بوندسلیگا چند سال پیش بهخاطر فساد دستگیر شد. بوندسلیگا از این تهدید بهعنوان یک فرصت بهره برد و لیگ جزیره در این حوزه پیشگام شد.
وی با بیان اینکه باید به تهدیدها به چشم یک فرصت نگریست، گفت: ما در جامعه داوری قسم خوردهایم و پاکترین داوران را داریم. هیچ اطلاعات مستقیمی درباره هیچ داوری نداریم و اگر کوچکترین تخلفی پیرامون هر داوری از نهادهای امنیتی به ما اعلام شود، او بهصورت مادامالعمر محروم میشود. امکان بازگشت او به داوری وجود ندارد. اگر تخلف مستندی از من وجود دارد، دستم را بالا میبرم. وقتی مسئول تخلف میکند، چه انتظاری از زیرمجموعه میرود؟
رئیس دپارتمان داوری در مورد اینکه گفته میشود تیمهای متخلف دارای بسته پنالتی یا آفساید هستند که مطابق آن میتوانند از اشتباهات داوری بهره ببرند، عنوان کرد: این مسئله را برای اولین بار میشنوم و چیزی به این صراحت در کشورمان نداریم. داوران قراردادی میبندند و در یک دوره زمانی، کارشان فقط داوری است. داوری کشورمان حرفهای نیست. اگر VAR به ایران بیاید، دیگر بحث بسته اشتباه داوری مطرح نیست.
مرادی با بیان اینکه VAR باعث ریشهکن شدن اشتباهات داوری نمیشود، اظهار داشت: امیدواریم اولین کشوری باشیم که اشتباهات داوری با وجود VAR به صفر برسد. تا یک روز قبل از مسابقه، داوران باید تلفن همراه خودشان را خاموش کرده و از هیچ وسیله الکترونیکی استفاده نکنند. سیستمهای تلفنی آنها رصد میشود تا از اتفاقات ناخوشایند جلوگیری شود.
وی در مورد آموزش داوران VAR گفت: ۲۹ تیر دوره جدید آموزش کمک داور ویدیویی را آغاز میکنیم و وارد فاز عملی میشویم. داوران ما اجرای VAR در مسابقات کوتاه و سپس بازیهای ۹۰ دقیقهای را تجربه میکنند. اگر نیاز باشد، بهصورت سه شیفت کار میکنیم. پیشتر گفته شد لیگ برتر از اوایل شهریور آغاز میشود، اما حالا باید تمام تلاش خودمان را انجام بدهیم تا فرایند صدور لایسنس را تکمیل کنیم. باید تلاش داوران را بیشتر کنیم و بگوییم آنها زمان بیشتری کنارمان باشند.
رئیس دپارتمان داوری فدراسیون فوتبال در ادامه بیان کرد: با هماهنگیهای صورت گرفته، تلاش میکنیم پیشفصل داوری را با مدرس نامی خارجی آغاز کنیم و امیدوارم کارهای صدور روادید این مدرس انجام شود.
مرادی درباره خبرنگاری که مدعی شد برخی داوران تلاش میکنند در آزمونهای داوری مردود شوند، اظهار داشت: این کار منطقی نیست. داوران ۴۲ روز بعد از برگزاری دورهها فرصت دارند به نتیجه آزمونها اعتراض کنند و سپس از آنها آزمون گرفته میشود. در جلسه با اعضای کمیته داوران تصمیم میگیریم مجدداً از داورانِ مردود شده آزمون گرفته شود یا اینکه از آنها استفاده نکنیم.
وی در مورد لزوم سکوت داوران در فضای خبری خاطرنشان کرد: داوران فعال، اعضای کمیته داوران و ناظران داوری که با فدراسیون فوتبال همکاری میکنند، حق کارشناسی یا مصاحبه با رسانهها را ندارند. اگر تخلفی از این قانون رخ دهد، مطابق کُد اخلاقی فیفا ابتدا به آنها تذکر داده میشود و سپس محرومیتهایی در نظر گرفته میشود.
رئیس دپارتمان داوری درباره لزوم افزایش دستمزد داوران و اسپانسرهای داوری بیان کرد: مطابق تورم باید مبلغی به دستمزد داوران اضافه کنیم که این رقم باید در هیئت رئیسه فدراسیون تصویب شود. اسپانسر داوری، قراردادی سه ساله با رقمی بسیار خوب امضا کرده و اصلاً مبلغ پایینی نبوده است. هر سال افزایش پلکانی در نظر گرفته شده است.
مرادی در مورد استفاده فدراسیون از چند اسپانسر روی پیراهن داوران عنوان کرد: آییننامههای معاملاتی وجود دارد که از آن باخبر نیستم، اما فکر نمیکنم امکان این کار وجود داشته باشد.
وی درباره غیبت VAR در چهار هفته نخست لیگ برتر و اینکه ممکن است روی کمیته داوران بار روانی ایجاد کند، تصریح کرد: زمانی بار روانی ایجاد میشود که هول باشیم و داوران ما آموزش ندیده باشند. انشاءالله کار داوران قبل از لیگ، مطابق زمانبندی انجام خواهد شد و ورزشگاهها تجهیز میشود. تعداد داورانی که آنها را آموزش میدهیم، خیلی بیشتر از نیاز ماست و کفاف لیگ برتر را میدهد. ما برای هفته اول یا چهارم (استفاده از VAR) آماده هستیم.
رئیس دپارتمان داوری در مورد صحبت داوران با تماشاگران پس از استفاده از VAR گفت: پروتکل میگوید داور پس از بررسی صحنه، هِدست او به بلندگوی ورزشگاه وصل میشود و داور، تصمیم خود را تشریح میکند. باید این مسئله در آییننامه مسابقات ذکر شود و اجباری در این زمینه وجود ندارد. صحبتهای داوران VAR با داور وسط یا مکالمات اتاق VAR محرمانه است و کسی به آن دسترسی ندارد، اما صداها ضبط میشود.
مرادی در ادامه اظهار داشت: اگر کسی آن صدا را ضبط کند، اقدام غیرقانونی انجام داده است؛ مگر اینکه مجوزی صادر شود. پخش این تصاویر روی نمایشگر ورزشگاه اشکالی ندارد. صحنههای مورد بحث، دلیل بازبینی و تصمیم نهایی در دربیهای رفت و برگشت فصل گذشته روی اسکوربُرد نمایش داده شد.
وی درباره قضاوت داور بانوی ایرانی در مسابقات زیر ۲۰ سال کافا (کشورهای آسیای مرکزی) بیان کرد: مهسا قربانی اولین داور بانوی بینالمللی ایران است که لایسنس داوری VAR داخل زمین و اتاق VAR را دارد و در مسابقات کافا قضاوت کرد. ممبینی و تاج در این زمینه قول داده بودند و یکی از دلایل قضاوت نکردن قربانی در جام جهانی بانوان، عدم قضاوت او در مسابقات مردان بود. ما راضی هستیم این اتفاق داخل کشور هم انجام شود، اما نیاز به اخذ مجوزهای ویژه دارد.
انتهای پیام/