به گزارش خبرنگار گروه علم و آموزش آباجان به نقل از ایرنا، هر چند آموزش رسمی دانشگاهی در روزهای نیمه نخست از اولین ماه تابستان ۱۴۰۳ تمام شد و سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ به پایان رسید، دانشگاهیان و ستاد وزارت علوم روزهای پرکار و فعالی را گذراندند.
دانشگاه شهید بهشتی در اولین روز هفته، میزبان مراسم تجلیل از سردبیران و مدیران مسئول نشریات علمی نمایه شده در پایگاههای معتبر بینالمللی با حضور وزیر علوم، معاون پژوهشی وزارت علوم و شماری از سردبیران و مدیران مسئول بود.
محمدعلی زلفیگل در این مراسم گفت: با برنامهریزیهای صورت گرفته روند خوبی را در نمایه بینالمللی مجلات شاهد هستم. برهمین اساس طی چهار دهه قبل، ۱۰۱ مجله وابسته به وزارت علوم نمایه شده بود در حالیکه در سه سال گذشته ۷۲ مجله علمی، نمایه بینالمللی شدند؛ این موفقیت نشان از این دارد که اگر سردبیران و مدیران مسئول به اطلاعات دانش علم سنجی و نمایانی علم آشنایی داشته باشند می توانند مجلاتشان را تحت نمایه بینالمللی در آورند.
وی با برشمردن حمایتهای مالی وزارت علوم تصریح کرد: از امسال مقرر شده است ۳۰۰ میلیون تومان برای مجلات انگلیسیزبان و ۵۰۰ میلیون تومان برای مجلات فارسیزبان نمایه شده اختصاص یابد. مجلات فارسی نمایه شده برای ما بسیار اهمیت دارند به همین دلیل امتیازات ویژهای به این مجلات اختصاص دادیم. همچنین با پیگیریهای صورت گرفته، ردیف بودجه مرجعیت علمی در قانون بودجه لحاظ شده است که اختصاص این ردیف، تسهیلگر امر حمایت ویژه از مجلات نمایه شده است.
دانشگاه صنعتی شریف نیز در هفته گذشته میزبان سیویکمین جشنواره دانشجوی نمونه با حضور وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شد و در این مراسم ۱۹ دانشجو از دانشجویان دانشگاههای وزارت علوم و ۱۱ دانشجو از دانشگاههای علوم پزشکی تجلیل شدند.
وزیر علوم در این مراسم خبر خوبی به دانشجویان نمونه داد و گفت: نامه دو امضایی با امضای وزیر بهداشت تهیه کرده و برای بنیاد ملی نخبگان ارسال میشود تا دانشجویان نمونه کشوری هم جزو بنیاد ملی نخبگان قرار گرفته و خارج از فراخوان، جذب هیات علمی شوند.
محمدعلی زلفیگل درباره تسهیلات درنظر گرفته شده برای دانشجویان برتر کشور گفت: اگر این دانشجویان عضو بنیاد ملی نخبگان باشند خارج از فراخوان به عنوان هیات علمی در دانشگاهها جذب میشوند و اگر در مقاطع کارشناسی و ارشد باشند میتوانند برای ادامه تحصیل اقدام کنند.
افزون بر این، دومین همایش مدیران فناوری اطلاعات و مراکز آپا (آگاهیرسانی، پشتیبانی، امداد برای آسیبپذیریها و حوادث امنیتی سایبری) دانشگاهها و موسسات آموزشی، در دانشگاه الزهرا (س) برگزار و طی آن از ۱۰ مدیر مراکز آپا در حضور وزیر علوم تجلیل شد.
مدیرکل آمار، فناوری اطلاعات و امنیت فضای مجازی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در این همایش از اتصال ۲۶۶ دانشگاه، پژوهشگاه و پارک علم و فناوری به پنجره واحد خدمات هوشمند دانشگاهی خبر داد.
محمد هادی زاهدی افزود: طی سه سال فعالیت آموزش عالی کشور در دولت سیزدهم گامهای خوبی در راستای تحول دیجیتال در حوزه آموزش عالی برداشته و چند طرح عملیاتی شد که یکی از آنها پنجره واحد خدمات هوشمند دانشگاهی است.
به گفته وی تا این لحظه ۲۶۶ دانشگاه، پژوهشگاه و پارک علم و فناوری و ۵۱۵ سامانه به این پنجره واحد متصل شدهاند.
زاهدی درباره طراحی، پیادهسازی و استقرار سامانه پنجره واحد خدمات هوشمند دانشگاهی کشوری گفت که از یکسال و نیم گذشته این طرح اجرا شد و استقبال خوبی از آن صورت گرفته است. آمار مراجعه به پنجره دریافت خدمات هوشمند دانشگاهی تا امروز بیش از یک میلیون و ۵۰۰ هزار نفر است. این تعداد، اطلاعات خود را ثبت کردند و برخی بیش از ۵۰ بار خدمات دریافت کردهاند.
سرآمدان آموزشی دانشگاه تهران نیز در مراسمی با حضور رئیس این دانشگاه در سالن شهید رئیسی تجلیل شدند. در این مراسم باقر ساروخانی، یونس شکرخواه، محمدعلی آذرشب، احمد بهشتی و علیاکبر فرهنگی به عنوان پنج استاد پیشکسوت و سرآمد آموزشی در یازدهمین جشنواره آموزش دانشگاه تهران معرفی و از زحمات آنها قدردانی شد.
همچنین آئین بزرگداشت ۱۷۵۷ سال سنت آموزش عالی در ایران همزمان با نودمین سالگرد تصویب قانون تاسیس دانشگاه تهران که قرار بود ۸ خرداد برگزار شود و به دلیل شهادت آیتالله رئیسی در سانحه سقوط بالگرد یکشنبه (۳۰ اردیبهشت) به تعویق افتاد، ۱۲ تیر با حضور محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، محمدعلی زلفی گل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، محمدرضا مخبر دزفولی رئیس فرهنگستان علوم، سعیدرضا عاملی عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، سفرای خارجی و جمعی از شخصیتهای سیاسی، علمی و فرهنگی در محل مصلی دانشگاه تهران برگزار شد.
زلفی گل در این مراسم گفت: فرهنگ ایران از ایام قدیم دانشپذیر و تمدن ایران دانشبنیان بوده است. ایران در بیش از هفده قرن پیش دانشگاه داشته و در طول فراز و فرودهایی با ایجاد مراکز علمی همچون دارالفنون و دانشگاه تهران توسعه پیدا کرده است.
رئیس دانشگاه تهران نیز بیان کرد: این مراسم به دنبال مصوبه مجمع عمومی یونسکو که بر اساس آن ایران به عنوان آغازگر سنت دانشگاهی در دنیا شناخته شده و همچنین ابلاغ مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی توسط آیت الله شهید رئیسی در سپردن مأموریت برگزاری بزرگداشت سنت ۱۷۵۷ ساله آموزش عالی در ایران به دانشگاه تهران برگزار میشود.
محمد مقیمی اظهار کرد: اکنون ایران عزیز بعد از انقلاب شکوهمند اسلامی و به دنبال یک غفلت طولانی تاریخی دوباره پَر درآورده و عزم خود را جزم کرده تا به واسطه آموزش عالی در احیای تمدن خود، تمدنسازی و پیشرفت تمدن بشری گامهای اساسی بردارد.
افزون بر این، دکتر باقر ساروخانی پدر جامعهشناسی ارتباطات در ایران، دکتر یونس شکرخواه پدر روزنامهنگاری آنلاین در ایران، محمدعلی آذرشب، احمد بهشتی و علیاکبر فرهنگی پدر علم مدیریت رسانه در ایران به عنوان استادان پیشکسوت سرآمد آموزشی در یازدهمین جشنواره آموزش دانشگاه تهران با حضور سید محمد مقیمی رئیس دانشگاه تهران معرفی و تجلیل شدند.
علی صابری و سید احمد طباطبایی لطفی از دانشکدگان فارابی، محمد امامی نیری، دکتر عاطفه حسنزاده، عطااله طالعیزاده، دکتر روحاله عابدیان و هادی عبدالهی از دانشکدگان فنی؛ ابوالقاسم عربیون از دانشکده کارآفرینی، دکتر ابراهیم ُاسداغی، دکتر حسین شعبانعلی فمی، علی عبدالخانی و دکتر مهدی گنج خانلو از دانشکدگان کشاورزی و منابع طبیعی؛ دکتر خسرو اشرفی از دانشکده محیط زیست؛ فرشته امین از دانشکدگان مدیریت؛ دکتر شاهو صبار از دانشکده مطالعات جهان؛ غلامعلی سلیمانی از دانشکده معارف و اندیشه اسلامی؛ کتایون تقیزاده آذری و محمدباقر قهرمانی از دانشکدگان هنرهای زیبا و سید پیمان شریعتپناهی از مرکز تحقیقات بیوشیمی بیوفیزیک دانشگاه تهران نیز به عنوان اعضای هیأت علمی برگزیده یازدهمین جشنواره آموزش دانشگاه تهران شناخته شدند.
سازمان ملی سنجش و نظارت بر ارزشیابی آموزش نیز مانند همیشه پُر خبر بود و حدود ۱۰ روز مانده به برگزاری نوبت دوم کنکور، خبر انتشار کارت ورود به جلسه را در تاریخ ۱۷ تا ۲۰ تیر را اعلام کرد. افزون بر این زمان برگزاری مرحله نهایی المپیاد علمی دانشجویی به تاریخ ۵ مرداد اعلام شد. همچنین پرونده ثبتنام و انتخاب رشته پذیرش در دوره کارشناسی ناپیوسته (کاردانی به کارشناسی) سال ۱۴۰۳ با ثبتنام ۳۸ هزار و ۵۰۰ داوطلب بسته شد.
تصویب ۲۰ پرونده متقاضی دریافت گواهینامه پژوهشگران مستقل
اولین جلسه هیات مرکزی بررسی صلاحیت پژوهشگران مستقل کشور، با هدف بررسی پروندههای متقاضیان واجد شرایط برگزار شد و طی آن ۲۰ پرونده افراد متقاضی به تصویب اعضا رسید. مطابق با آییننامه ساماندهی پژوهشگران مستقل کشور، پروندههای متقاضیان دریافت گواهینامه پژوهشگران مستقل پس از بررسی و غربال در ستاد، جهت بررسی و تأیید به هیئت مرکزی بررسی صلاحیت ارسال میشود.
در این جلسه ابتدا اهداف و اقدامات انجام شده درخصوص ساماندهی پژوهشگران مستقل و ایجاد ستاد پژوهشگران مستقل برای اعضای حاضر در جلسه و به ویژه اعضای هیات بررسی صلاحیت توسط پیمان صالحی، دبیرکل شورای عالی عتف، تشریح شد.
همکاری دانشگاه تهران و ایرانداک برای بهبود رویتپذیری آثار علمی
پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک) و دانشگاه تهران با هدف استفاده بهینه از منابع و امکانات و ارتقای اثربخشی و مشاهدهپذیری انتشارات دانشگاهی، تفاهمنامهای امضا کردند. تفاهمنامه مشارکت و همکاری بین ایرانداک و دانشگاه تهران، به نمایندگی محمد حسنزاده (رئیس ایرانداک) و دکتر علی طاهری میرقائد (رئیس مؤسسه انتشارات دانشگاه) امضا شد.
ایرانداک با طراحی سامانه انتشارات دانشگاهی (ساد) زمینه را برای فروش آنلاین انتشارات دانشگاهها و ناشران دانشگاهی فراهم کرده است. مرکز نشر دانشگاهها و ناشران دانشگاهی برای آغاز همکاری میتوانند با ایرانداک تماس بگیرند.
ابلاغ آئیننامه جامع اعطای بورس به دانشجویان ایرانی
تصویبنامه هیات وزیران درخصوص آئیننامه جامع اعطای راتبه تحصیلی (بورس) به دانشجویان ایرانی توسط سرپرست ریاست جمهوری ابلاغ شد. هیات وزیران به پیشنهاد وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و در راستای تحول آموزش عالی، ارتباط مؤثر جامعه، صنعت و دانشگاه، تأمین اعضای هیات علمی مراکز آموزش عالی، گسترش دیپلماسی علمی و عدالت آموزشی و افزایش امید و انگیزه در بین دانشجویان، آئیننامه جامع اعطای راتبه تحصیلی (بورس) به دانشجویان ایرانی را به شرح زیر تصویب کرد.
متن کامل آییننامه را اینجا بخوانید.
اختتامیه جشنواره ملی برهان؛ ۱۵ تا ۱۷ تیر در دانشگاه علامه طباطبائی
اختتامیه مرحله اول سومین جشنواره ملی برهان (ویژه کرسیهای آزاداندیشی)، ۱۵ تا ۱۷ تیر با حضور دانشجویان منتخب، مسئولان دانشگاهها و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در دانشگاه علامه طباطبائی برگزار میشود.
این جشنواره در سال های ۹۵ و ۹۸ در قالب کرسیهای آزاداندیشی توسط معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم برگزار شده است. دور سوم و جدید آن با بازنگری جدی در شیوهنامه آغاز و فرایند اجرایی آن از دی ماه سال گذشته آغاز شد. دانشجویان علاقهمند از ۱۵ بهمن تا ۱۵ اسفند وقت داشتند تا آثار خود را به دبیرخانه ارسال کنند. جشنواره برهان مخصوص دانشگاههای وزارت علوم است که در سالهای گذشته در فضای کرسیهای آزاد اندیشی فعال بودهاند. بازه زمانی برگزاری کرسیها نیز اول مهر ۱۴۰۱ تا آخر بهمن ۱۴۰۲ بوده است.
افزایش مؤسسههای عضو سامانه همانندجو درششماهه دوم۱۴۰۲
پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران با انتشار آماری از عملکرد ۶ ماهه دوم ۱۴۰۲ همانندجویی پارسا، پیشنهاده و مقاله اعلام کرد که در ششماهه دوم ۱۴۰۲ از ۷۶۴ مؤسسه بیش از ۱۰۸ هزار درخواست همانندجویی داشتهاند.
پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران موسوم به ایرانداک در آماری اعلام کرد که در ششماهه دوم سال ۱۴۰۲، از بین ۷۴۶ موسسه نزدیک به ۴۶ هزار استاد و بیش از ۵۵۴ هزار دانشجوی عضو سامانه همانندجو هستند که از این تعداد بیش از ۱۰۸ هزار درخواست همانندجویی داشتهاند.
همانندجویی پارسا، پیشنهاده، و مقاله در سامانه «همانندجو» با پشتوانه روزافزون تماممتن ۶۷۰ هزار عنوان پارسا، ۲۴۲ هزار عنوان پیشنهاده، ۸۴۴ هزار عنوان مقاله و ۷۵۰ عنوان کتاب و روی هم با نزدیک به ۱۴۴ میلیون برگ، در نشانی TIK.IRANDOC.AC.IR انجام میشود.
سامانه همانندجو با کاوش خودکار در این آثار، نوشتههای همانند را بازیابی و اندازه همانندی و منبع اطلاعات همانند را نمایش میدهد.
همکاری پژوهشی ایران و عراق برای حل مسائل زیستمحیطی دو کشور
وزیران علوم ایران و عراق بر همکاری پژوهشی دو کشور برای حل مسائل اقلیمی و زیستمحیطی همچنین تحقیق و توسعه در صنعت نفت تاکید کردند. نعیم العبودی وزیر آموزش عالی و تحقیقات علمی جمهوری عراق در راس هیاتی با محمدعلی زلفیگل وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و معاونان وی دیدار و گفتوگو کرد.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در این دیدار گفت: در دولت سیزدهم بسیاری از مفاد تفاهمنامه همکاری علمی ایران و عراق اجرا و مشکلات تحصیل دانشجویان عراقی در ایران رفع شد. سطح روابط ایران و عراق در سه سال اخیر رشد کرد و برگزاری اجلاس مشترک روسای دانشگاههای ایران و عراق در دانشگاه فردوسی مشهد مهر سال گذشته از نشانههای این افزایش بود.
زلفیگل اظهار داشت: مقرر بود در ماههای اخیر دور دوم اجلاس روسای دانشگاههای ایران و عراق به میزبانی عراق برگزار شود که به علت حادثه پیش آمده برای شهید رئیسی و همراهانش، به زمان دیگری موکول شد.
وزیر علوم، همکاری در زمینه تحقیقات در نفت و گاز، اقلیم و محیط زیست و تاسیس دانشگاه و مرکز تحقیقاتی مشترک، تاسیس پارک علم و فناوری در عراق و آموزش زبان فارسی و عربی برای افزایش ارتباط فرهنگی را از موضوعات قابل بحث برای همکاری وزراتخانههای علوم دو کشور اعلام کرد.
همچنین آمادگی داریم اساتید عراقی بتوانند در ایران تحصیلات خودرا کامل کنند یا از فرصت مطالعاتی بهرهمند باشند. مرکز استنادی علوم جهان اسلام در شیراز میتواند در زمینه نمایه کردن بینالمللی مجلات علمی و پژوهشی به عراق مشاوره بدهد.
نامگذاری برج نوآوری دانشگاه شهید بهشتی به نام «شهید رئیسی»
برج نوآوری پارک علم و فناوری دانشگاه شهید بهشتی همزمان با مراسم اربعین شهدای خدمت به نام «شهید رئیسی» نامگذاری شد. در این مراسم دکتر جمیله علمالهدی همسر شهید رئیسی و رئیس پژوهشکده مطالعات بنیادین علم و فناوری، برخی از مسئولان آموزش عالی، اعضای هیات رئیسه، استادان، کارکنان و دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی حضور داشتند. برج نوآوری پارک علم و فناوری دانشگاه شهید بهشتی با فضایی افزون بر ۱۵ هزار مترمربع در ۸ طبقه در شمال دانشگاه قرار دارد که در این مراسم به نام شهید سید ابراهیم رئیسی نامگذاری شد.
آغاز ثبتنام و نقل و انتقال مهمانی دانشگاه آزاد
فرآیند ثبتنام نقل و انتقال و مهمانی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی برای نیمسال اول سال تحصیلی ۱۴۰۴ ـ ۱۴۰۳ از ۱۲ تیرماه آغاز شد و تا ۳۱ تیرماه ادامه خواهد داشت.
مدیرکل امور دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی درباره چگونگی ثبت درخواست متقاضیان انتقال یا مهمانی دانشجویان این دانشگاه توضیح داد: متقاضیان باید برای ثبتنام به سامانه منادا به نشانی www.monada.iau.ir مراجعه کرده و فرآیند ثبتنام خود را کامل کنند. مهران صلواتی افزود: تمام مراحل فرآیند رسیدگی به درخواستهای نقل و انتقال و مهمانی از طریق سامانه منادا قابل پیگیری است و متقاضیان از مراجعه حضوری به سازمان مرکزی خودداری کنند.
وی یادآور شد: برای اطلاعرسانی بموقع به دانشجویان متقاضی نقل و انتقال، سامانه پیامکی منادا راهاندازی شده و تمامی مراحل گردش کار در سامانه منادا، از طریق پیامک به متقاضیان اطلاعرسانی خواهد شد. متقاضیان نقل و انتقال دانشجویی پس از ثبت درخواست، با دریافت پیامک از تمامی فرآیندهای نقل و انتقالات خود در سامانه منادا مطلع میشوند.