به گزارش دفتر منطقهای خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم، هیئت طالبان به ریاست «ذبیح الله مجاهد» که برای حضور در سومین نشست دوحه در قطر به سر میبرد، در حاشیه این نشست پرکار ظاهر شد.
وزارت خارجه طالبان اعلام کرد هیئت افغانستان با نمایندگان ازبکستان، روسیه، هند، عربستان، قزاقستان، انگلیس، نروژ، اندونزی، هلند، ایران و سازمان ملل دیدار و گفتگو کرده است.
سومین نشست دوحه برای افغانستان در دهم و یازدهم تیرماه ۱۴۰۳ به میزبانی سازمان ملل با حضور نمایندگان ویژه دستکم ۲۲ کشور جهان و حدود هشت سازمان بینالمللی در حال برگزاری است.
آنچه در سومین نشست دوحه حائز اهمیت به نظر میرسد رایزنی گسترده هیئت طالبان در حاشیه این نشست با نمایندگان کشورهای مختلف است که در گستره بازتاب اخبار بینالمللی حاشیهای پر رنگتر از متن داشته است.
اگر چه بر اساس اعلام مقامات حکومت طالبان در دستور کار این نشست مسئله تحریمها، مبارزه با مواد مخدر بسیار مهم عنوان شده اما ترافیک دیدارهای حاشیه نشست قابل توجه بوده است.
اهم دیدارها و گفتگویهای حاشیه سومین نشست دوحه برای افغانستان به شرح ذیل است:
«ذبیح الله مجاهد» حکومت طالبان و رئیس هیئت اعزامی طالبان به قطر در دوحه اذعان داشت در این دیدارها «ضمیرکابلوف» نماینده ویژه روسیه و «عصمت الله ایرگاشف» نماینده ویژه ازبکستان از مواضع کابل اعلام حمایت کردند.
هیئت طالبان با «رزماری دیکارلو» معاون سیاسی دبیرکل سازمان ملل نیز دیدار و گفتگو کرده اما جزئیاتی از این گفتگو منتشر نشده است البته دیکارلو پیش از این گفته بود هدف اصلی سومین نشست دوحه برای افغانستان «عادیسازی» روابط طالبان با جهان است.
مجاهد در دیدار با «حسن کاظمی قمی» نماینده ویژه ایران و «جی پی سینگ» نماینده ویژه هند نیز در زمینه تقویت روابط و نشست آینده دوحه بحث و گفتگو کردند.
کاظمی قمی در شبکه اجتماعی ایکس اظهار داشت که تبیین مواضع، انتقال نگرانیهای تهران درباره افغانستان و توضیح سیاستهای انساندوستانه جمهوری اسلامی در زمینه اتباع حاضر در کشور به مقامات سازمان ملل و کشورهای شرکتکننده از اهداف حضور هیئت ایرانی در دوحه است.
خبر بازگشایی سفارت عربستان در افغانستان از دیگر مواردی بود که در حاشیه پررنگ این دیدارها شنیده شد. هیئت طالبان پس از دیدار با نمایندگان عربستان سعودی اعلام کرد مقامات «ریاض» میخواهند هرچه زودتر سفارت خود را در کابل بازگشایی کنند.
به گفته هیئت طالبان، نماینده عربستان در این دیدار خواستار تعامل خوب با افغانستان شده است.
ذبیحالله مجاهد، با نماینده «نروژ» نیز در محل سومین نشست دوحه دیدار کرد و اذعان داشت: نروژ نگاه «مثبتی» به افغانستان دارد.
رئیس هیئت طالبان همچنین در شبکه ایکس نوشت: در دیدار با «رتنو مرسودی» وزیر خارجه اندونزی درباره تقویت روابط دو کشور تبادل نظر شده است.
هیئت طالبان ضمن اعلام دیدار با نماینده ویژه هلند برای افغانستان تاکید کرد این کشور نیز نگاه خوب و مثبتی به افغانستان دارد.
مجاهد پس از دیدار با معاون وزیر خارجه قزاقستان نیز اظهار داشت: بر تقویت روابط اقتصادی میان دو کشور تأکید شد و قزاقستان از جمله کشورهای دارای روابط نزدیک و صمیمی با افغانستان است.
علاوه بر هیئت طالبان، برخی نمایندگان کشورها نیز دیدارهایی را تازه کردند، «آصف درانی» نماینده ویژه پاکستان برای افغانستان نیز از دیدارهایش با نمایندگان آمریکا، چین، روسیه و اتحادیه اروپا در حاشیه نشست سوم دوحه خبرداد.
وی به خبرنگارانی که در محل حضور داشتند گفت: «بهرسیمت شناختن طالبان از سوی هیچ یک از طرفها در روز نخست نشست سوم دوحه مطرح نشده است».
«تام وست» نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان نیز گفته است: تمام طرفها، موضوع حقوق بشر و وضعیت زنان و دختران در افغانستان را در روز نخست این نشست مطرح کردند.
«دیوید اسپرول» نماینده ویژه کانادا در امور افغانستان نیز تنها دیپلماتی است که ضمن محکومیت رسمی دستور کار نشست سوم دوحه، عدم حضور زنان و نمایندگان جامعه مدنی افغانستان در این نشست را ناامیدکننده خوانده است.
بر اساس گزارشها، هیئت طالبان سومین نشست دوحه را فضای خوبی عنوان کرده است و ذبیح الله مجاهد نیز به خبرنگاران گفته که فضای عمومی این نشست خوب بود و همه کشورها قول همکاری با افغانستان را دادند و اظهار داشتند از هیچ طرف یا اقدام نظامی علیه امارت اسلامی، حمایت یا همکاری نمیکنند.
هیئت طالبان در متن این نشست نیز اظهار داشت شرکت افغانستان در این کنفرانس نشان میدهد که امارت اسلامی در کنار همه ملاحظات اما طرفدار تعامل مثبت است بنابراین دولتها و دیپلماتها به جای تقابل به دنبال تعامل و تفاهم باشند.
انتهای پیام/.