به گزارش روز دوشنبه آباجان به نقل از ایرنا از خبرگزاری تاس، گراهام فولر در تارنمای «responsiblestatecraft» (نشریه آنلاین موسسه کوئینسی _ Quincy for Responsible Statecraft) نوشت: توافق تهران و منامه برای آغاز مذاکرات عادی سازی روابط، بیش از آن چیزی که در نگاه اول به نظر می رسد اهمیت دارد.
وی افزود: ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا در بحرین مستقر است که حوزه مسئولیت آن شامل کل خلیج فارس و دریاهای سرخ و عرب میشود.
افسر سابق سیا معتقد است: از دیرباز سیاست آمریکا در خاورمیانه با هدف ایجاد ائتلاف نظامی و سیاسی علیه ایران متشکل از کشورهای منطقه بوده است؛ به همین دلیل، هرگونه نزدیکی بین بحرین و ایران باعث نگرانی واشنگتن خواهد شد و از این رو، ممکن است تلاش کند از آن جلوگیری کند.
فولر یادآور شد: نخستین شکاف جدی در استراتژی ضدایرانی آمریکاییها زمانی آشکار شد که ریاض و تهران با میانجیگری چین در سال ۲۰۲۳ روابط دیپلماتیک خود را از سر گرفتند.
وی بر این باور است که با توجه به چشم انداز احیای روابط بحرین با ایران، تغییرات عمده در واقعیت های ژئوپلیتیکی در خلیج فارس بارزتر خواهد شد.
این کارشناس غربی تصریح کرد: بحرین بدون رضایت عربستان که قبلا با خود تهران رابطه برقرار کرده بود، به سختی به سمت نزدیکی با ایران حرکت می کرد.
به نوشته تاس، منامه مانند ریاض ژانویه ۲۰۱۶ میلادی و در پی حمله به سفارت عربستان سعودی در ایران،مناسبات خود را با تهران قطع کرد.
بنا بر این گزارش، ۱۰ مارس ۲۰۲۳ (۲۰ اسفند ۱۴۰۲) اعلام شد که ایران و عربستان سعودی برای عادی سازی روابط و بازگشایی سفارتخانه ها به توافق رسیده اند. در ۱۲ مارس ۲۰۲۳ (۲۲ اسفند ۱۴۰۲) در منامه اعلام کردند که آماده بازگرداندن روابط با تهران هستند و در ۱۴ مارس (۲۴ اسفند ۱۴۰۲) ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران اطمینان داد که ایران آماده توسعه همکاری با همه همسایگان از جمله بحرین است.
به گزارش آباجان به نقل از ایرنا در چارچوب روابط تاریخی برادرانه پادشاهی بحرین و جمهوری اسلامی ایران و پیوندهای دینی، همسایگی، تاریخ مشترک و منافع متقابل بین آنها. عبداللطیف بن راشد الزیانی وزیر امور خارجه بحرین و علی باقری کنی سرپرست وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران سوم تیرماه ۱۴۰۳ در تهران به مناسبت سفر وزیر امور خارجه بحرین به کشورمان و به دعوت سرپرست وزارت امور خارجه برای شرکت در نشست گفتگوی همکاری های آسیایی، دیداری دوجانبه داشتند.
پس از این دیدار، جمهوری اسلامی ایران و بحرین در بیانیه مشترک بر ایجاد ساز و کارهای لازم برای آغاز گفت وگوهای دو کشور با هدف بررسی چگونگی از سرگیری روابط سیاسی توافق کردند.
بانک مرکزی نیز اعلام کرد: در ادامه مذاکراتی که در حاشیه پنجاهمین اجلاس سالانه بانک توسعه اسلامی در ریاض با مقامات بانک مرکزی بحرین به منظور آزادسازی منابع مسدود شده بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و سایر بانک های ایرانی در بحرین صورت گرفت، سوم تیرماه و پیش از سفر وزیر امور خارجه بحرین به تهران، مذاکرات مؤثری میان معاون امور بینالملل بانک مرکزی با معاون بانک مرکزی بحرین انجام شد.
دو طرف در این مذاکرات نسبت به آزادسازی منابع ارزی ایران در بحرین که در یک بستر فنی و بر اساس احترام متقابل صورت بپذیرد تاکید و تفاهم کردند.