به گزارش آباجان به نقل از ایرنا، محمدمهدی برومندی روز پنجشنبه در نشست شورای گفت و گوی دولت و بخش خصوصی استان مرکزی در سالن جلسات اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان مرکزی در اراک، افزود: زمانی در کشور ۲۶ میلیون تن محصول کشاورزی تولید میشد اما این رقم امروز از ۱۲۵ میلیون تن عبور کرده است.
وی بیان کرد: تولید محصولات کشاورزی در کشور دانش بنیان شده، تحقیقات راه را برای بخش کشاوری باز کرده و الگوهای موثری به تولیدکنندگان ارایه شده است.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: بخش باغبانی کشور با سه میلیون هکتار باغ، ۲۸ هزار گلخانه و حدود ۴۰۰ هزار هکتار کشت گیاهان دارویی، ۲۶ میلیون تن انواع محصولات را تولید میکند.
برومندی اظهار کرد: حوزه باغبانی کشور در ۳۲ محصول باغبانی مهم دنیا رتبههای اول تا هشتم تولید را در اختیار دارد.
وی گفت: کشور به جزو چهار محصول گرمسیری موز، انبه، نارگیل و آناناس که وارد کننده است، در بقیه محصولات تولید مازاد بر مصرف دارد که موجب درآمد ارزی برای کشور میشود.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی اضافه کرد: البته در چهار محصول گرمسیری بویژه موز برنامههایی برای خودکفایی در دستور کار دارد و پروژه آن با موفقیت در حال اجرا است.
برومندی بیان کرد: در حوزه گل وگیاهان زینتی که در استان مرکزی هم خیلی ظرفیت وجود دارد باید زیرساختهای لازم برای توسعه گل و گیاهان زینتی بویژه صادرات فراهم شود.
وی عنوان کرد: در شرایطی که امروز در دنیا ۱۰۰ میلیارد دلار گردش مالی در حوزه گل و گیاهان زینتی وجود دارد، کشور از سهم بسیار اندکی در این یخش برخوردار است .
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی افزود: باید اهمیت بخش کشاورزی را به معنای واقعی کلمه بدانیم، ما با سفرههای مردم و امنیت غذایی سر وکار داریم، یکی از مهمترین دغدغههای همه حکومتها و دولتها بحث غذا است.
برومندی تصریح کرد: با تغییر اقلیمی که در دنیا رخ داده، با روند رشد جمعیت و خارج شدن اراضی کشاورزی از مدار تولید، مهمترین دغدغه حاکمان در آینده، بحران موادغذایی است.
وی گفت: تصمیماتی که میگیریم چقدر بر سفرههای امنیت غذایی در آینده غذا تاثیرگذار است؟ ما نباید دچار دفاع سازمانی شویم.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: در حوزه کشاورزی و باغبانی در استان مرکزی ظرفیتهای خوبی وجود دارد که امید است به توسعه شتابان استان کمک شود.
برومندی عنوان کرد: با همکاری بخشهای تحقیقاتی، دانشگاهها و بخش خصوصی لایحه نظام جامع باغبانی کشور تهیه شده تا از طریق دولت به مجلس ارایه شود تا برای این حوزه قانون اتخاذ شود.
وی گفت: در گذشته برای باغات کشور شناسنامه وجود نداشت و یکی از کارهای خوبی که در این دولت اتفاق افتاده و در حال اجرا است، شناسنامه دار کردن باغات استد و باید از باغبانی سنتی به باغداری مدرن عبور کنیم.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی اضافه کرد: باید تولیدی که در کشور انجام میشود با تولیدات بازارهای جهانی رقابت کند، ذائقه دنیا و ساز و کارهای تجاری و صادراتی در دنیا تغییر کرده و هر محصول باید شناسه تولید داشته باشد و باغبانی باید به این سمت ریلگذاری شود.
برومندی اظهار کرد: یک میلیون هکتار از سه میلیون هکتار باغات کشور فرسوده است که باید اصلاح، بازسازی، حذف و جایگزین برای آنها صورت گیرد تا تولید آنها اقتصادی شود.
وی گفت: بسیاری از باغات کشور پایههای رویشی ندارد و باید به سمت تولید تجاری و یک دست حرکت کنند.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی اضافه کرد: نهال یک مسئله مهم و پیشنیاز در کشور است و زمانی سالانه ۶۵ میلیون نهال یارانه داده میشد که ۲ میلیون نهال آن گواهی شده بود.
برومندی تصریح کرد: تلاش است تا باغبانی کشور مدرن شود و بر مطالعات صورت گرفته، مزیت کشور در بخش کشاورزی باغبانی و تولید محصولات خشکباری است و اگر سیاستهای درستی در گذشته اتخاذ شده بود و به این حوزه بیشتر توجه میشد، امروز شاهد بسیاری از مشکلات نبودیم.
وی گفت: ۲۸ هزار هکتار گلخانه در کشور وجود دارد که بر اساس برنامه اقتصاد مقاومتی، اسناد بالادستی، بودجه سنواتی و قوانین برنامه توسعه کشور، باید سبزی و صیفی کشور رفته رفته به گلخانهها منتقل شود.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: هماکنون ۲۵ میلیارد مترمکعب آب برای تولید سبزی و صیفی در کشور مصرف میشود که میتوان تا پنج میلیارد مترمکعب آن را کاهش داد و این اتفاق تنها در گلخانهها رخ میدهد.
برومندی عنوان کرد: باید به سمت توسعه گلخانهها حرکت کنیم و شهرکهای گلخانهای را در اولویت قرار داد و همه زیرساختهای لازم را در آنها ایجاد کرد.
وی با بیان اینکه، گلخانههای تابع اقلیم باید مورد توجه قرار گیرد، گفت: تولید گوجه فرنگی در ماههای مهر، آبان و آذر در کشور به دلیل فصل کشت دچار کمبود میشود و این خلا باید با گلخانههای تابع اقلیم رفع شود.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی اضافه کرد: گلخانههای تابع اقلیم نقش موثری در تولید با کیفیتتر محصولات، کاهش مصرف آب و مقابله با آفات و بیماریها دارد.
برومندی اظهار کرد: هماکنون ۵۶ همت اعتبار در بانک کشاورزی برای پروندههای باز گلخانههای با پیشرفت فیزیکی بالای ۲۰ درصد و یا تکمیل نیاز است اما منابع موجود نیست و هفته گذشته توافقاتی صورت گرفت تا عددی اعلام و برشهای استانی صورت گیرد.
وی گفت: به دلیل مزیت خوب گلخانهها، بسیاری از طرحها به صورت خوداجرایی با سرمایهگذاری افراد انجام میشود.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی افزود: باید بحث گلخانه به صورت مگا پروژه با جدیت دنبال شود تا این واحدها زنجیره کامل از تولید تا صادرات را مدیریت کنند.
برومندی یادآور شد: برای همه واحدهای گلخانهای در دولت سیزدهم واحد کنترل کیفی ایجاد شده و همه عملیات کشاورزی این واحدها باید ثبت و تمام محصولات قبل از صادرات توسط غذا و دارو، گواهی سلامت دریافت کنند.
وی عنوان کرد: باید به سمتی حرکت کنیم که در عرضه داخلی هم شناسه تولید بر روی محصولات کشاورزی درج شود.
معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: ۸۵ درصد کشاورزی کشور زیر سه تا چهار هکتار است و در اثر اصلاحات ارضی دچار یک کشاورزی خرد معیشتی سنتی هستیم.
برومندی انتقاد کرد: طرح پنج ساعت قطعی برق برای چاههای کشاورزی ضرر سنگینی را وارد کرده و باید به جای آن، قطعی این بخش نیز مانند صنایع به صورت یک روز در هفته و با یک نوبت دهی منظم صورت گیرد.