به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آباجان به نقل از تسنیم، استعفای بنی گانتس، رهبر ائتلاف «بلوک دولت» از کابینه جنگی اسرائیل مهمترین تحول هفتههای اخیر در سپهر سیاسی رژیم صهیونیستی بوده است. با گذشت چند روز از این رویداد چند نظرسنجی درباره دیدگاه جامعه اسرائیل منتشر شده است.
نظرسنجی شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل که یکی از شبکههای نسبتاً بیطرف در میان نیروهای سیاسی این رژیم است نشان میدهد اولین تغییر مهم نسبت به هفتههای قبل، کاهش مجدد فاصله ائتلاف بلوک دولت، به رهبری گانتس و حزب لیکود به رهبری نخست وزیر کنونی، بنیامین نتانیاهو است. درحالیکه در نظرسنجیهای پیش از استعفا، ائتلاف گانتس، بین ۲۵ تا ۲۷ کرسی را از آن خود میکرد، نظرسنجیهای جدید نشان میدهد این ائتلاف بین ۲۲ تا ۲۵ کرسی در نوسان است.
در مقابل حزب لیکود نیز بین ۱۹ تا ۲۲ کرسی را به دست میآورد. در نظرسنجی شبکه ۱۲، گانتس ۲۲ کرسی و لیکود ۱۹ کرسی را از آن خود کرده اند. یعنی باوجود کاهش اختلاف، ائتلاف بلوک دولت همچنان بزرگترین بلوک در صورت برگزاری انتخابات زودهنگام خواهد بود.
اما از سوی دیگر حزب یِش عَتید به رهبری یائیر لاپید (رهبر رسمی اپوزیسیون) در پی افت نسبی گانتس درحال تجربه بهبودی اندک است و ۱۵ کرسی را از آن خود ساخته است. به این ترتیب جناح میانهرو متشکل از ائتلاف گانتس و حزب یش عتید در این نظرسنجی ۳۷ کرسی را از آن خود ساخته اند.
حزب راست میانه اسرائیل خانه ما به رهبری آویگدور لیبرمن نیز از افت گانتس مستقیماً سود برده و به ۱۳ کرسی دست یافته است.
حزب راست افراطی قدرت یهودی به رهبری ایتمار بن گویر با ۱۰ کرسی در جایگاه پنجم است و حزب مذهبی شاس به رهبری آریه درعی نیز ۱۰ کرسی به دست آورده است.
تحول چشمگیر دیگر را در وضعیت حزب چپ میانه کارگر شاهد هستیم که از اواخر ماه گذشته میلادی یائیر گولان، ژنرال بازنشسته بلندپایه را در صدر خود می بیند. این حزب که در نظرسنجیهای قبلی با حدنصاب ۳٫۲۵ درصدی دست به گریبان بود با اضافه شدن گولان ظرف همین ۱۵ روز گذشته تحول مثبت بزرگی را از سر گذرانده و فهرست مشترک این حزب با حزب چپگرای مرتص بین ۹ تا ۱۰ کرسی در نوسان است. قطعاً بهبود وضعیت جناح چپ نیز بر افت نسبی جایگاه گانتس تأثیر مستقیمی گذاشته است.
دیگر حزب مذهبی رژیمصهیونیستی، یعنی یهودیت متحد توراه به رهبری اسحاق گلدکنپوف نیز بدون تغییر محسوس نسبت که نظرسنجیهای قبلی ۷ کرسی را از آن خود ساخته تا جناح مذهبی در نهایت ۱۷ کرسی را از آن خود سازد.
در جناح عربی اما وضعیت پیشین همچنان حاکم است؛ ائتلاف عربی خَداش – تَعال که سابقاً ایمن عوده و احمد طیبی رهبری آن را برعهده داشتند (و قرار است از این مقام کناره گیری کنند) ۵ کرسی به دست آورده و حزب رَعم به رهبری منصور عباس نیز ۵ کرسی را از آن خود کرده است. تفاوت این دو حزب در این است که حزب رعم قائل به همکاری با احزاب یهودی در قالب تشکیل ائتلاف حاکم نیز هست. در مجموع جناح عربی در این نظرسنجی ۱۰ کرسی را از آن خود کرده و حزب بلد، دیگر حزب این جناح با ۲٫۶ درصد رأی زیر حدنصاب باقی مانده است.
و نهایتاً دومین حزب راست افراطی یعنی صهیونیسم مذهبی به رهبری بتسلائل اسموتریچ با دشواری موفق به عبور از آستانه انتخاباتی شده و ۴ کرسی به دست آورده تا جناح راست افراطی همچنان ۱۴ کرسی در این نظرسنجی داشته باشد.
بدین ترتیب ائتلاف حاکم کنونی به رهبری نتانیاهو در مجموع ۵۱ کرسی را از آن خود کرده و مجموعه احزاب مخالف او ۶۹ کرسی را جمع کردهاند. البته اگر تشکیل ائتلاف بدیل را درنظر بگیریم، ائتلاف خداش – تعال از میان احزاب مخالف نتانیاهو کنار گذاشته میشود ولی اپوزیسیون با ۶۴ کرسی موفق به تشکیل کابینه خواهد شد.
در واقع تلاشهای نتانیاهو برای طولانی کردن جنگ اگرچه وضعیت او را کمی بهبود داده و از یک وضعیت شدیداً بحرانی به وضعیت بد تغییر داده، اما بی بی تا خنثیکردن پیروزی جناح مخالف خود هنوز فاصله زیادی دارد.
انتهای پیام/